|

Britakakku mustikkamoussella ja limettitahnalla

Kesällä britakakku on mielestäni parhaimmillaan klassisesti tuoreilla mansikoilla täytettynä. Kesän punaista kultaa odotellessa täytin kakun pakastemustikoilla – onhan se nyt melkein sama asia.

Mustikkamoussella ja limettitahnalla täytetyn britan tein äitienpäivänä, kun saimme lounaskutsun herra Kokin vanhempien luokse. Britakakku on anoppini lempikakku, mutta hän harmittelee usein marengin epäonnistumista. Lupasin tuoda pöytään kuohkeilla marengeilla varustetun kakun. Sen jätin kertomatta, etten ollut koskaan aiemmin tehnyt britakakkua.

Kakusta tuli erinomaista ja marengin huiput pysyivät korkeina. Mustikan ja limetin yhdistelmä oli tutun raikas, eikä kokonaisuus ollut liian makea. Britakakku sopii juhliin, joissa kaikki vieraat syövät kakkua yhtä aikaa, sillä kakku on parhaimmillaan vasta täytettynä.

Resepti




 
Britakakku mustikkamoussella ja limettitahnalla
8-10 annosta

kakkupohja
125g voita
2 dl sokeria
4 kananmunankeltuaista
1 1/2 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

marenki
4 kananmunanvalkuaista
2 dl sokeria
1 tl perunajauhoa tai maissitärkkelystä
1 tl omanaviinietikkaa

mustikkamousse
3-4 dl mustikoita (myös pakastemustikat käyvät)
200g rahkaa
1 dl kermaa
1/2 – 1 dl sokeria
(100g maustamatonta tuorejuustoa)
1-2 liivatelehteä

limettitahna
2 keltuaista
1/2 dl sokeria
1/2 dl hillosokeria
2 tl limetin kuorta raastettuna
1/2 dl limetin mehua
50g voita

lisäksi
1 dl vispi- tai kuohukermaa
noin 300g pensasmustikoita tai tuoreita metsämustikoita
syötäviä kukkia, esimerkiksi orvokkeja
tomusokeria

Limettitahna on hyvä valmistaa edellisenä päivänä, jotta se ehtii jäähtyä. Voit käyttää myös valmista sitruunatahnaa (lemon curd). Mittaa voita lukuun ottamatta kaikki ainekset kattilaan. Sekoita voimakkaasti koko ajan keskilämmöllä kunnes seos sakenee. Nosta kattila pois levyltä ja sekoita voi kuumaan tahnaan pieni kuutio kerrallaan. Kun voi on sekoitettu ja tahna on tasaista, laita limettitahna kannellisessa rasiassa jäähtymään jääkaappiin.

Laita uuni lämpenemään 175 asteiseksi. Valmista kakkupohja. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset eri kuppeihin. Jätä odottamaan. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita vehnäjauhojen sekaan leivinjauhe ja lisää jauhoseosta vähitelleen taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Jaa taikina kolmeen osaan ja levitä taikina ohueksi (noin sentin paksuiseksi) kerrokseksi leivinpaperille haluamaasi muotoon. Laita jokainen taikinan osa omalle leivinpaperilleen, sillä taikina leviää hieman paistuessaan. Voit myös levittää koko taikinan yhdelle leivinpaperille, jos haluat matalamman kakun. Esipaista kakkupohjia 175-asteisessa uunissa noin seitsemän minuuttia.

Kumoa valkuaiset puhtaaseen ja kuivaan kulhoon. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja lisää sokeria pienissä, parin ruokalusikallisen erissä samalla vatkaten. Vatkaa kunnes kaikki sokeri on lisätty ja vaahto on kovaa. Lisää vielä etikkatilkka ja perunajauho, varmista että marenki on tasaista ja ihanan kiiltävää. Jaa marenki esipaistettujen kakkupohjien päälle, levitä ja paista pohjia vielä noin 15 minuuttia eli kunnes marenki on saanut kauniin värin.

Pohjien jäähtyessä valmista mustikkamousse. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi ja vatkaa vaahdon joukkoon rahka. HUOM! Jos käytät pakastemustikoita, sulata ne ja valuta valtaosa pohjalle kertyneestä mehusta pois. Soseuta mustikat sauvasekottimella ja lisää kerma-rahkaseokseen. Sekoita täytteeseen sokeri (sekä halutessasi tuorejuusto) ja maista. Lisää sokeria tarvittaessa, mutta varo tekemästä täytteestä liian makeaa. Jos täyte on kovin löysää, voit lisätä siihen 1-2 liivatelehteä. Tee silloin näin: liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia eli kunnes ne ovat pehmeitä. Kuumenna 1-2 rkl vettä ja liuota liivatelehden kuumaan veteen. Sekoita tasaiseksi ja valuta täytteen joukkoon ohuena nauhana samalla voimakkaasti sekoittaen. Laita jääkaappiin hetkeksi tekeytymään.

Vaahdota kerma ja kokoa kakku laittamalla alimman pohjan päälle hieman limettitahnaa ja kermavaahtoa sekä reilusta mustikkamoussea, ehkä hieman tuoreitakin mustikoita. Laita toinen pohja päälle ja täytä samalla tavalla. Päällimmäisen pohjakerroksen päälle laitetaan reilusti mustikoita ja syötäviä kukkia. Voit viimeistellä kakun teesiivilän läpi siivilöidyllä tomusokerilla.

HUOM! Mikäli tein pohjan yhtenä levynä, jaa se kahtia ja laita reilusti täytettä väliin ja nosta toinen pohja päälle. Koristele kuten edellä.

_____