Kylmäuutettu kahvi

torstai 9. heinäkuuta 2015

Kylmäuutettu kahvi on tämän kesän trendijuoma. Kahvijuoma on tullut vastaan netissä, kadulla ja lehtijutuissa lukemattomia kertoja. Monissa jutuissa on korostettu, ettei kyseessä ole jääkahvi, joka tehdään kuumasta kahvista jäähdyttämällä. Kylmäuutettu kahvi tehdään yksinkertaisimmillaan kahdesta ainesosasta: kylmästä vedestä ja kahvinpuruista.


On varmasti totta, että eroja jääkahviin on, mutta rehellisesti sanottuna tällainen tavallisen kahvin juoja ei eroa juuri huomaa. Kylmäuutettu kahvi on aavistuksen makeaa ilman makeutustakin, hieman makeampaa kuin kuumana suodatettu kahvi kuumana tai jäähdytettynä. Muutoin makueroa ei juurikaan mielestäni ole.

Kuuman kahvin juon aina maidolla jatkettuna ilman sokeria, mutta kylmä kahvi on mielestäni parhaimmillaan reilusti makeutettuna. Useimmiten käytän makeutukseen kondensoitua maitoa hieman vietnamilaisen kahvin tyylisesti. Joskus vielä raikastan juomaa tavallisella kylmällä maidolla.

Resepti
Kylmäuutettu kahvi
2-3 annosta

3 dl kylmää vettä
3 mitallista kahvia
(mausteita yhteensä 1-2 tl: kanelia, inkivääriä, muskottipähkinää)

lisäksi
jäitä
maitoa ja/tai kondensoitua maitoa


Sekoita vesi ja kahvi sekä halutessasi mausteet.  Laita seos jääkaappiin vähintään kahdeksaksi tunniksi. Helpoiten kylmäuutettu kahvi onnistuu pressopannussa, silloin mäntä vain painetaan alas uuttamisen jälkeen. Kahvin voi suodattaa myös suodatinpussin tai harsokankaan läpi.

Laita lasiin jäitä ja kaada kahvia lasiin. Lantraa kylmäuutettu kahvi vedellä, maidolla tai maidolla ja kondensoidulla maidolla (esim. 1:1 tai 1:2).

_____14 kommenttia

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

hmm.. mielenkiintoista. Onkohan tuossa mitään muuta eroa kuin lievä makuero? Johtuuko kuuman veden käyttö vain nopeudesta? Oletko lukenut/kuullut jotain aiheesta?

Anonyymi kirjoitti...

Just eilen tein tätä itsekin! Aamulla join kyllä kuumaa kahvia, mutta töihin nappasin tätä mukaan iltapäivää ajatellen. Saa nähdä, onko niin hyvää, että tulee tehtyä jatkossakin!

Unknown kirjoitti...

Tätä pitää kokeilla. Minäkin pidän makeammasta kahvista juuri kylmänä.

Taneli kirjoitti...

Kannattaa testailla myös frappea, joka on jääkahvi, mutta ei suinkaan kuumasta kahvista jäähdyttämällä tehty. Laittelinkin siitä just äskettäin reseptin blogiini.

Tää uutettu kahvi mulla on vielä testaamatta, mutta pitää kyllä tätäkin kokeilla. Oon tällä hetkellä ihan koukussa näihin kylmiin kahvijuomiin, eikä kuuman kahvin juominen oo käynyt hetkeen mielessäkään :)

Ainoa miinus tulee siitä, että kylmiin kahvijuomiin on lähes pakko laittaa sokeria, vaikka lämpimän kahvin joukossa sitä en koskaan käytä - eli sama juttu kuin sullakin.

Merja kirjoitti...

Mä olen varsin vannoutunut vietnamilaisen jääkahvin ystävä, mutta tämä kuulostaa kiinnotavalta. Miten sä olet saanut aikaan tuon muotoisia jäitä? Näyttävät hauskoilta!

Tinpsu kirjoitti...

Tämä ei liity tähän postaukseen (vaikkakin alkoi tehdä mieli maistaa tuota kahvia :D), mutta googletellessani tomaatinkasvatusohjeita päädyin blogiisi. Kiitos todella selkeistä ohjeista ja havainnollistavista kuvista, sain vähän tolkkua omien tomaattien kasvattamiseen :D Jotenkin tuntuu löytyvän niin hajanaisesti tietoa kotikasvatukseen liittyen. Postauksesi kokosivat kaiken oleellisen hyvin yhteen ja sain vastauksen moneen ongelmaan. Pitääkin perehtyä blogiisi muutenkin oikein kunnolla! :)

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Kylmä kahvi kaunistaa, kuuma kahvi lämmittää. Jälkimmäinen on nyt (ja yhä vaan!) Oulussa äärimmäisen tarpeellista, eli käytännöllisyys menee kauneuden edelle. Heti KUN (huomaa positiivinen asenne) helteet tänne saapuvat, vaihdan kuumasta kaffesta tähän kylmään.

Hannele kirjoitti...

Luin montakin englanninkielistä artikkelia ennen uuttamishommia, mutta sitten kun aloin kirjoittamaan juttua, olin (ja olen) niin huonon netin päässä, etten saanutkaan faktahommia mukaan. t. nimim. muisti huono, muistiinpanot hukassa :)

Sen muistan, että maku on makeampi, eikä niin happoinen/kitkerä, koska kylmä vesi ei liuota kahvista samoja ainesosia kuin kuuma vesi. Muistelen myös, että kylmäuutetussa kahvissa kolesterolia/rasvaa ei ole niin paljoa samaisesta syystä.

Hannele kirjoitti...

Maistuiko kylmä kahvi?

Hannele kirjoitti...

Olisipa kiva kuulla, mitä pidät kylmäuutetusta kahvista!

Hannele kirjoitti...

Käyn heti tsekkaamassa sinun frappe-reseptin! Monenlaista "frappea" olemme juoneet ja joskus tehneetkin, mutta useimmiten jäähdytestä kahvista.

Hannele kirjoitti...

Tässä kahvissa voit yhdistää vanhan ja uuden (?) suosikkisi!
Jäät on tehty jääpalapusseissa. Ihan tavallisesta marketista olen pussipaketin hommannut.

Hannele kirjoitti...

KIITOS, Tinpsu!
Ihana, ihana kommentti :)
Toivottavasti viihdyt Kokkipottilassa jatkossakin!

Hannele kirjoitti...

Täytyy hämätä kroppaa syöttämällä lämmintä kahvia kylmällä ja päinvastoin. Ehkä ilmatkin siitä hämääntyisivät!

Sisällön tarjoaa Blogger.