| | |

Piispattaren medaljongit

Piispatteren medaljongit ovat suurten juhlien pikkuleipiä. Edellisen kerran niitä leivottiin parikymmentä vuotta vuotta sitten ylioppilasjuhliini, nyt juhlittiin siskon esikoisen rippijuhlia. Tämä ajan kuluminen on yhtä aikaa liikuttavaa, ihanaa ja kamalaa.

Pikkuleivät ovat juhlavia ja leivosmaisuudessaan kauniita kuin korut. Rapean murea pohja, mokkainen kreemitäyte ja pähkinä tekevät piispattaren medaljongeista täydellisiä, suupalan kokoisia kahviherkkuja tai jälkiruokia.

Edellisenä keväänä lainasin piispattaren medaljongeilta pohjia, kun tein paahdetulla valkosuklaalla ja seljankukkatahnalla täytettyjä pikkuleipiä, ihania nekin.

Resepti

Piispattaren medaljongit

n. 35 kpl

pohjat

250g voita

1 dl hienokiteistä sokeria

5 1/2 dl vehnäjauhoja

1 kananmunan keltuainen

täyte

60g voita

1 dl tomusokeria

1/2 rkl tummaa kaakaojauhetta

1/2 tl vaniljasokeria

1/2 rkl pikakahvijauhetta (jauhettuna)

päällinen

2 dl tomusokeria

1 1/2 – 2 rkl vettä

hasselpähkinöitä

Tee ensin pohjat. Voit tehdä pohjat myös etukäteen pakastimeen. Nypi huoneenlämpöinen voi, sokeri ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään tunniksi. 

Kaulitse taikina ohueksi noin 3mm paksuksi levyksi ja ota muotilla (kuohuviinilasi, metallikorkki tms.) 3-4 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä, asettele ne leivinpaperille ja paista 200 asteessa muutama minuutti. Pohjat saavat jäädä vaaleiksi. Jäähdytä pohjat.

Sekoita huoneenlämpöiseen voihin täytteen muut ainekset ja sekoita seos tahnaksi. Levitä täytettä joka toiselle pohjalle ja paina toinen pohja kanneksi.

Sekoita päällinen ja sipaise kuorrutetta ohuelti pikkuleivän päälle. Paina päälle hasselpähkinä ja anna päällisen kuivua huoneenlämmössä. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa. Huomio, että rasvaiset pohjat imevät herkästi itseensä voimakkaita hajuja.

_____

Pikkuleipien ohjeen äitini on saanut vuosikymmeniä sitten ystävältään, joka on puolestaan saanut sen äidiltään, joten reseptin alkuperä on minulle tuntematon. Jos joku tietää piispattaren medaljongin reseptin kehittäjän, olisin tiedosta tosi riemuissani.