| |

Irakilainen maqluba eli keikausriisi

Matkustaminen ja uusiin kulttuureihin tutustuminen on yksi intohimoistamme. Olemme monella tapaa onnekkaita, sillä saamme valita matkakohteemme, tutustua paikkoihin ja kohdata asioita, joista olemme kiinnostuneita. Voimme pysähtyä sivukujan kulmakuppilaan ja jatkaa hymyillen matkaa kohti uusia seikkailuja. Olemme aina tunteneet itsemme tervetulleiksi kaukana ja lähellä. Olemme saaneet apua, vaikka yhteistä kieltä ei ole ollut eikä auttajilla ole ollut pienintäkään ymmärrystä tarpeistamme. Ja mikä parasta, reissusta palatessamme voimme avata oman kodin oven ja käpertyä sohvannurkkaan. Eikä meidän tarvitse pelätä yhtään mitään.

Lähi-idän katastrofaalinen kriisi on ajanut miljoonat ihmiset tilanteeseen, jossa kotoa ja lähiseuduilta on pakko lähteä etsimään uutta alkua turvalliselle elämälle. Sellaiselle matkalle ei kukaan halua vapaaehtoisesti lähteä. Määränpää on epämääräinen eikä kotiinpalusta voi kuin haaveilla. Hätä ja avuntarve on valtava.

”Joku toimittaja kysy kerran mitä oon viimesen 7 vuoden aikana maailmalla oppinu, et onks mitään millä vois kiteyttää sen miten se on kasvattanu. Vastasin et yhellä lauseella sen voi sanoa ”oo muille kiva, älä oo nilkki”.”

-Arman Alizad (FB, 6.9.2015)

Helpoin tapa auttaa on olla kiva. Toiseksi helpointa on lahjoittaa rahaa. Blogin vasemmassa sivupalkissa on Bloggaajien yhteinen lipas, jonka keskikohtaa klikkaamalla pääset lahjoittamaan sinulle sopivan summan rahaa. Jokainen euro on tärkeä ja jokainen sentti menee tarpeeseen. Kannattaa myös selvittää millaisia keräyksiä paikkakunnallasi on, ja mitä vastaanottokeskuksissa tarvitaan.

”Jos ihmisten hätä lakkaa koskettamasta meitä, niin me lakkaamme olemasta ihmisiä. Joko ojennamme kätemme tai käännämme selkämme. Ei tässä ole muita vaihtoehtoja. Olemme etuoikeutettuja, kun meillä on ylipäätään mahdollisuus auttaa. Avun tarjoaminen on ilo.”

-Anssi Kela (FB, 2.9.2015)

Lähipizzeriamme yrittäjät ovat tulleet Suomeen vuosia sitten Irakista ja kotiutuneet mainiosti. He pitävät asiakkaita ystävinään, ottavat vieraat vastaan hymyillen ja nostavat kättä ohiajaville kulmakuntalaisille saaden aikaan hyvää mieltä ja yhteisöllisyyttä. Kyselin yrittäjiltä vinkkejä irakilaiseen ruokaan. Hämmennyin, sillä jo kolmannessa lauseessa he ehdottivat, että voisivat tehdä paikallista ruokaa ja kutsua meidät syömään. Yrittäjien vieraanvaraisuudessa ja ristiretkeilijä Armanin ohjeessa on paljon samaa, paljon opiksi otettavaa.

Ennen illalliskutsua tartuin saamiini vinkkeihin itse ja tein monen Lähi-Idän maan ruokakulttuuriin kuuluvaa maqlubaa eli keikausriisiä. Riisiä Irakissa syödään kuulema ”enemmän kuin mitään muuta ruokaa”. Ja mausteita käytetään paljon, ”tosi paljon enemmän kuin Suomessa”. Maqluba on kuin paella – sekaan voi laittaa melkein mitä vain. Minä pitäydyin kauden kasviksissa, mutta niiden lisäksi maqlubaan sopisi kana, lammas tai vaikka kala.


Resepti

Maqluba eli keikausriisi
neljälle

3 dl riisiä (risottoriisi tai basmatiriisi)
2 rkl öljyä
1 munakoiso
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 kukkakaali
1 tl (savu)paprikajauhetta
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl kurkumaa
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl kanelia
1/4 tl mustottipähkinää
1/2 tl mustapippuria
noin 1/2 tl suolaa
yhden sitruunan mehu
8 dl kasvislientä

lisäksi
tuoretta persiljaa
kirsikkatomaatteja

sitruunalohkoja
paksua maustamatonta jugurttia

Leikka munakoiso vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele päälle hieman suolaa ja jätä noin 20-30 minuutiksi huoneenlämpöön. Irroittele kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja silppua sipulit pieneksi. Sekoita mausteet keskenään.

Kuivaa munakoisot talouspaperilla. Lorauta puolet öljystä pannulle ja paista munakoisoja keskilämmöllä molemmin puolin, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lado munakoisoviipaleet uunivuokaan yhteen kerrokseen. Munakoisot tulevat lopulta ruoan pinnalle. Voit tehdä ruoan myös paistinpannulla, tällöin siirrä munakoisot sivuun odottamaan ja lado ne pannun pohjalle jahka pannu vapautuu. Kaada pannulle toinen puolikas öljymäärästä ja kuullota sipulisilppuja muutama minuutti. Lisää riisi ja sekoita kunnes riisi on kuulakasta. Laita pannulle myös kukkakaali ja mausteet sekä yhden sitruunan mehu. Sekoita.

Lusikoi riisiseos munakoisoviipaleiden päälle. Painele kauhalla tai lusikalla riisiseosta tiiviiksi. Kaada riisin päälle kuuma kasvisliemi varovasti. Varmista, että riisi peittyy liemen alle kokonaan. Lisää tarvittaessa lientä.

Paista 175-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Laita folio päälle ja annan vetäytyä 10 minuuttia. Kumoa paistos suurelle lautaselle, laita päälle tuoretta persiljaa sekä kirsikkatomaatteja ja tarjoile sitruunalohkojen ja maustamattoman jugurtin kanssa. Maqluba sopii syötäväksi siltään tai lisäkkeenä.

_____