|

Nyhtöpossuburgeri vegenä

Yhteistyössä Soyappétit

Nyhtöpossun kasvisversio on ollut kokeilulistallani pitkään, vaikka selkeän liharuoan vääntäminen kasvisruoaksi vähän ravisteleekin veteen piirrettyjä periaatteitani. En ole oikein koskaan pitänyt kasviksista tehdyistä ”liharuoista”  – liha lihana ja kasvikset kasviksina.

Mutta sitten taas hyppäsin ulos laatikostani. Miksipä en haastaisi itseäni ja kokeilisi! Päädyin nyhtöpossulle tyypillisen BBQ-makumaailman sijaan aasialaiseen twistiin. Leikkasin ja revin mausteisessa liemessä keitetetyt soijafileet silpuksi ja paistoin pannulla napakamman rakenteen aikaansaamiseksi. Ruoka oli hämmentävää. Ihan jumalaisen hyvää mutta hämmentävää. Aivot eivät ymmärtäneet, mitä suussa oli, lihaa vai kasvista?

Kaiken kaikkiaan lihattoman lokakuun kaksi ensimmäistä viikkoa ovat sujuneet mainiosti. Kotona hankalinta on ollut muistaa olla lisäämättä hieman pekonimurua lehtikaalipastaan tai ilmakuivattua kinkkua ruusukaalipizzan päälle. Muualla ruokaillessa muistamisen lisäksi haastetta on tuonut maantiede: Suomi on pitkä maa, ja siinä missä esimerkiksi Helsingissä kasvisruoka on kovassa nosteessa, ovat pohjoisen Suomen pikkupaikkakuntien lounasravintoloiden kasvisvaihtoehdot rajautuneet höyrytettyihin pakastekasviksiin ja perunoihin. Saman havainnon olen tehnyt ennenkin,mutta yksi asia on kuitenkin muuttunut: salaattipöydässä on yhä useammin papuja. Poronkusema kerrallaan.

Resepti

”Nyhtöpossuhampurilainen” kasvisversiona

4-6 annosta


nyhtösoija

6 soijafilettä 

1 valkosipulin kynsi

1 plo (n. 3 dl) vahvaa inkivääriolutta (ginger beer)

1/2 dl hoisin-kastiketta

ripaus suolaa

hieman öljyä (paistamista varten)

1 tl tuoretta inkivääriä

1 tl chilikastiketta (esim. sriracha)

kaalilisäke

100 – 150 g valkokaalia

yhden limetin mehu

1 tl sokeria

n. 1/2 tl suolaa

lisäksi

pitkä patonki tai kuusi sämpylää

1 porkkana

1 avokado

(ripaus suolaa)

tuoretta korianteria

Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja laita silppu kattilaan inkiväärioluen ja hoisin-kastikkeen kanssa. Sekoita liemi tasaiseksi ja lisää kattilaan soijafileet. Keitä fileitä liemessä 10 minuuttia välillä  käännellen. Nosta fileet leikkuulaudalle ja anna vetäytyä hetki.

Lisää kattilaan jääneeseen keitinliemeen raastettu inkivääri ja chilikastike sekä ripaus suolaa. Anna kastikkeen kiehua, kunnes sitä on jäljellä vajaa desi. Leikkaa soijafileet aivan ohuiksi suikaleiksi ja revi suikaleet halutessasi vielä pienemmiksi. Paista suikaleita tilkassa öljyä muutama minuutti, lisää kastike ja jatka paistamistai. Käytä matalaa lämpöä tai keskilämpöä, ettei makea kastike pala. Jos rakenne tuntuu liian pehmeältä, paista vielä hetki, sillä mitä enemmän nestettä haihtuu sitä enemmän rakenne kiinteytyy (ja muistuttaa nyhtöpossua).

Raasta kaali. Mausta raaste limetinmehulla sekä suolalla ja sokerilla. Leikkaa porkkana ohuiksi tikuiksi tai käytä julienne-rautaa. Puolita avokado ja koverra hedelmäliha kulhoon, muussaa se ja mausta halutessasi ripauksella suolaa.

Kokoa hampurilainen. Laita alimmaiseksi avokadoa, kaaliraastetta ja porkkanaa ja päälle mausteista ”nyhtöpossua”. Viimeistele tuoreella korianterilla.

____

Muistathan testata myös tuhdin tacosalaatin, vegeversio sekin.

Yhteistyössä Soyappétit