Porkkanasalaatti harissakastikkeella

Kyselin viikko sitten Kokkipottilan Facebookissa, pitäisikö juuri maasta kiskotuista porkkanoista tehdä porkkanasalaattia vai porkkanakakkua. Oikeasti, mikä kysymys se tuollainen on. Molempia tietenkin!

Porkkanasalaatin voi tehdä nopeaksi lisäkkeeksi, tai sen voi antaa maustua jääkaapissa intensiivisen makuiseksi, pikkelsimäiseksi herkuksi. Molemmin tavoin salaatti on erinomaista. Harissa tuo makeisiin porkkanoihin särmää ja tuore korianteri raikkautta. Olemme syöneet porkkanasalaattia siltään, osana vihersalaattia ja leivän päällä. Mausteinen porkkanasalaatti on loistavaa myös patongin täytteenä yhdessä avokadon kanssa. Lisätäytteeksi sopii sipaus majoneesia ja kourallinen katkarapuja tai paistettua halloumia.

Resepti

Porkkanasalaati harissakastikkeella

500g porkkanoita

1 rkl sitruuna- tai limettimehua

2 tl harissaa

1 tl juustokuminaa eli jeeraa

1/2 tl savupaprikajauhetta

1/2 tl suolaa

2 tl sokeria

2 rkl oliiviöljyä

kourallinen tuoretta korianteria

(halloumia)

Tee ensin kastike. Sekoita sitruunamehuun harissa ja mausteet. Lisää öljy voimakkaasti sekoittaen. Anna makujen tasaantua hetki. Pese ja/tai kuori porkkanat. Vuole kuorimaveitsellä porkkanat pitkittäin suiroiksi. Voit käyttää myös julienne-rautaa. 

Maista kastiketta ja säädä suola ja hapokkuus kohdilleen. Huomaa, että kastike saa maistua siltään hieman kirpeältä. Lisää makeutta tarvittaessa vasta valmiiseen salaattiin, sillä porkkanat tuovat kokonaisuuteen lisää makeutta. Sekoita kastike porkkanoiden joukkoon. Tarjoile heti tai laita jääkaappiin maustumaan. Lisää tuore korianteri vasta juuri ennen tarjoilua.

_____