| |

One pot -lihapullapasta

One pot -pastat ovat olleet hyvän tovin suosiossa Atlantin tuolla puolella. Hiljalleen nämä arjen pelastajat ovat rantautuneet meillekin.

Ideana on, kuten nimikin jo kertoo, valmistaa koko ruoka yhdessä astiassa. Tiskiä tulee vähän – lihapullapastan jäljiltä tiskasin padan lisäksi vain keittiöveitsen ja leikkuulaudan. Lautaset ja viinivesilasit tiskasi kone. Helpoimmillaan yhden astian kokkaus toimii siten, että kaikki ainekset ladotaan kattilaan samaan aikaan. Lihapullapastassa kokonaisuus tekeytyy vaiheittain: tomaattikastike saa muhia ensin ylhäisessä yksinäisyydessään, sitten seuraksi laitetaan lihapullat ja lopuksi pasta. Lopputulos on erinomainen, sillä pasta täyttyy kypsyessään tomaattikastikkeen maukkaudella, ja lihapullat pysyvät mehevinä kastikkeessa.

Pastan kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei se ole tarjottaessa ylikypsää. Se kypsyy kuumassa kastikkeessa vielä pöydässäkin, joten ruoka kannattaa nostaa pöytään jo silloin, kun pasta on vasta melkein al dente.

 

 

 

Resepti


One pot -lihapullapasta
neljästä kuuteen annosta


tomaattikastike
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 rkl öljyä
800g tomaattimurskaa
3 rkl tomaattipyrettä
1–1 1/2 tl suolaa
2 rkl punaviinietikkaa tai sherryviinietikkaa
2 rkl sokeria tai hunajaa
hieman chilikastiketta
mustapippuria myllystä

lihapullat
400 g jauhelihaa (esim. karitsan ja naudan lihan sekoitusta)
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1/2 tl kanelia
1/2 tl mustapippuria
1 tl suolaa
2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna

lisäksi
2 1/2 dl kiehuvaa vettä
150–200g pastaa (esim. spagetti)
tuoretta persiljaa
(tuoreita kirsikkatomaatteja)

Valitse kasari, kattila tai pata, jossa sekä valmistat että tarjoat ruoan.

Laita ensin kastike tekeytymään. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynsi. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota sipulisilppua muutama minuutti miedolla lämmöllä. Lisää tomaattimurskat sekä kaikki mausteet. Sekoita ja jätä hiljallee poreilemaan kannen alle.

Hienonna lihapullia varten kuorittu sipuli ja valkosipulin kynsi. Laita sipuli sekä mausteet jauheliharasiaan (poista ensin jauhelihan alla oleva paperi) tai kulhoon ja sekoita käsin taikinaksi. Pyörittele pullia ja upota ne tomaattikastikkeeseen kypsymään. Kypsennä noin 10 minuuttia.

Lisää kattilaan vesi ja pasta. Sekoita varovasti kerran tai pari, että pastat pysyvät irtonaisina. Keitä kunnes pasta on liki al dente. Ripottele päälle tuoretta persiljaa sekä kirsikkatomaatteja.

Huomaa, että pasta kypsyy kuumassa kastikkeessa vielä pöydässäkin. Keitä siis pasta mielummin hieman alikypsäksi. Voit tehdä tomaattikastikkeen ja lihapullat etukäteen. Lisää vesi ja pasta niin, että saat ruoan suoraan pöytään.

_____