| |

Porkkanahummus & pistaasidukkah

Porkkanahummus on blogin viides hummusresepti. Hummus, rakkaani. Tämä loistava tahna on siinä mielessä muista hummusresepteistä poikkeava, ettei resepti sisällä lainkaan kikherneitä, hummuksen perusraaka-ainetta. Silti tahna on hyvin hummusmainen, maultaan tasapainoinen ja tuhti.

Porkkanahummus on toisessakin mielessä poikkeus. En juurikaan pidä tahinisista tahnoista, sillä usein seesamitahnan maku on liian voimakas ja jyrää muita makuja alleen. Porkkanahummuksessa näin ei käynyt; tahna oli täyteläinen ja yhdessä pistaasidukkahin kanssa upea pari.

Tein tahnaa nyt toista kertaa. Ensimmäisen kerran paahdoin porkkanoita yhdessä Suolaa ja hunajaa -blogin Jonnan kanssa alkuviikosta, kun olimme mukana Fazerin järjestämässä kasvisruokaillassa. Siellä hummus ja dukkah tarjoiltiin paahdetun kukkakaalin kanssa – suosittelen. Annos valittiin muuten illan päätteeksi voittajaksi kanssamme kokkaamassa olleiden Fazerin keittiömestareidenäänestyksessä, vaikka koko illallliskattaus oli aivan mielettömän maukas ja onnistunut. Palkinnoksi saamme keittiömestarin kokkaamaan koteihimme illallisen. Jebulijee!

Porkkanahummuksen ja pistaasidukkahin reseptit ovat Fazerin kokkien käsialaa, mutta tavoilleni uskollisena hioin reseptejä aavistuksen. Alkuperäiset reseptit löydät vielä tämän vuoden puolella ilmestyvästä Fazerin kasvisruokakirjasta. Kerron, kun kirja on saatavilla, se on taatusti ostamisen arvoinen.

Resepti

Porkkanahummus & pistaasidukkah

porkkanahummus (noin 2 1/2 dl)
500 g porkkanoita
2 rkl öljyä
2 valkosipulin kynsi
1 1/2 rkl juoksevaa hunajaa
1 1/2 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
1 1/2 tl jauhettua korianteria
noin 1/2 sitruunan mehu
2-3 rkl tahinia (seesamitahna)
suolaa

pistaasidukkah
1 dl pistaasipähkinöitä
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
3/4 tl sormisuolaa
noin 1/2 tl chilirouhetta

Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen. Kuori porkkanat ja leikkaa ne noin kaden sentin paksuisiksi lanteiksi. Kuori ja hienonna valkosipulin kynsi. Sekoita kulhossa porkkanoiden kanssa öljy, valkosipulisilppu, hunaja, jeera sekä korianteri. Paahda 160-asteisessa uunissa noin puoli tuntia eli kunnes porkkanat ovat kypsiä ja ne ovat saaneet hieman väriä. Jäähdytä porkkanat huoneenlämpöisiksi. Aja hummus tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Mausta sitruunamehulla, tahinilla ja suolalla.

Paahda kuorittuna pistaasipähkinöitä kuivalla pannulla keskilämmöllä. Tee samoin myös seesaminsiemenille sekä fenkolin- ja korianterinsiemenille. Huomaa, että pistaasit ja seesaminsiemenet tulee paahtaa erikseen. Mausteet voit paahtaa samaan aikaan. Rouhi paahdetut pistaasipähkinät, tee samoin fenkolin- ja korianterinsiemenille. Sekoita kaikki dukkahin ainekset sekaihin. Tarjoa porkkanahummuksen kanssa.

Porkkanahummus ja dukkah on erinomaista paitsi paahdetun kukkakaalin myös leivän päällä.

_____

Oletko sinäkin hummushimoinen? Tässä ensiapua: