Mitä tapahtui vuonna 2015?

perjantai 18. joulukuuta 2015
JOULUKALENTERIN 18. LUUKKU Vuosi 2015 juoksee jo loppusuoraa. Nimenomaan juoksee, jos on uskominen kaupungin vilinää ja lumihiutaleiden kiirettä kohti maata. Vuosi on mennyt valtavan nopeasti, vaikka toisaalta tuntuukin, että vuoden takaisista tapahtumista ja ajatuksista on aikaa puoli vuosikymmentä. Ajankulku on yhtä aikaa hidasta ja nopeaa. Ja se on hyvä niin.Tammikuussa blogi nukkui kevyttä talviunta ja toipui reissun jälkeisestä arkiahdistuksesta. Kuukauden vähäisistä kokkailuista chiansiemen-vadelmahillo on jäänyt elämään keittiöömme. Välillä vadelmien sijasta, tai lisäksi, käytän mustikoita. En ole mikään hillon himoisija, mutta tästä raikkaasta ja marjaisesta versiosta pidän.

Helmikuussa keitin jättikattilallisen hernekeittoa, jota söimme monena päivänä - hyvä syy tehdä monta kertaa myös pannaria. Myös marinoitujen munakoisojen, uunikuivattujen tomaattien ja raikkaan kotijuuston yhdistelmä oli aivan erityisen toimiva. Resepti kannattaa napata talteen.

Maaliskuun alussa laitamme aina paistia kuivamaan pihalla, niin teimme tänäkin vuonna. Kuivaliha on paljon enemmän kuin kuivaa lihaa. Se on merkki keväästä, auringon voimasta. Auringon voiman näkee maaliskuussa myös kodinhoitohuoneessa: joka paikka on täynnä esikasvatettavia taimia.

Hiihtoloma-aamiaisemme sopii hyvin myös joulun välipäiville. Sämpylän sisään voi laittaa vaikka kinkunjämiä. Ja jauhemaksapihvit on klassikko, joka kannattaa pitää mielessä talven viikonloppuruokia suunnitellessa.Tomaattinen kala-äyriäiskeitto, Cioppino, on huhtikuun ja itse asiassa koko vuoden ihanimpia resepteistä. Se on niitä reseptejä, joista olen saanut poikkeuksellisen paljon hyvää palautetta. Jokainen kommentti, sähköposti ja some-viesti ilahduttaa aidosti joka kerta. Keiton jälkiruoaksi sopii matchalla maustettu lemon posset, yksi jälkkärisuosikeistani.

Toukokuu näyttää olleen todella herkullinen. Kaikki kuusi reseptiä ansaitsisivat tulla mainituiksi. Vai mitä sanotte? Se seitsemäs juttu, rullabrunssi, saa aikaan naurunpyrähdyksiä. Onneksi tapasimme kuta kuinkin samalla porukalla viime viikonloppuna pikkujoulujen merkeissä. Seuraavaksi Oulun ehkä pöhköimmällä sakilla on suunnitteilla grillikierros, malja Suomelle, tikkubrunssi ja ehkä yhdet kirjajulkkarit. Toukokuussa kävin myös Visit Sweden vieraana Gotlannissa, vaikka jutun sainkin kirjoitettua vasta kesäkuussa.

Juhannuksen vietin työn merkeissä Ranskassa tuplakollegan kanssa. Reissu oli sekä herkullinen että ammatillisesti hyvä. Ja näyttää kesäkuuhun mahtuneen muitakin herkkuhetkiä. Korealaiset ribsit olivat yhdet kesän parhaista ja täytettyjä tomaatteja olen tehnyt jo monesti. Mutta kyllä kustannussopimus on se, joka kesäkuusta jäi vahvimmin mieleen (tunnen sen tällä hetkellä todella konkreettisesti pärslihaksissani).Heinäkuusta puolet vietimme reissussa. Lomareissu ystäväperheen kanssa oli täynnä tanssia, loistavaa ruokaa (reissuseurana oli myös äärimmäisen taitava keittiömestari) ja urheilua. Kaksi yllä olevaa kuvaa ovat reissukuvia. Heinäkuussa sykähdytti myös kummipojan hodaribaarin äärellä vietetyt rippijuhlat sekä Qstock, joka on todella hyvä syy tulla heinäkuussa Ouluun. Resepteistä mieleen on jäänyt jäätävän hyvä ja helppo lemon pie -jäätelö.

Elokuu oli kuukausista kesäisin, ainakin sään puolesta. Grillasimme paljon, esimerkiksi broilerinnuijat mausteisella BBQ-kastikkeessa pääsevät grilliin jatkossakin. Arkiruokana nopea linssicurry on vailla vertaa. Aika monen arkipäivän on pelastanut myös Konst o Delin lounas. Se on ollut joka kerta todella maukasta, konstailematonta kotiruokaa.

Syyskuun suosituin resepti oli ruusukaalin ja karamellisoidun sipulin rakkausliitto. Olen tehnyt ruokaa lukemattomia kertoja syksyn aikana ja saanut reseptistä ylistystä niin agility-kentän laidalla kuin Snapchatissakin. Vahva suositus! Myös tacosalaatti vegenä on ollut ruokapöytämme vakiovieras tänä syksynä.Jos toukokuu oli erityisen herkullinen, voi samaa sanoa myös lokakuusta. Vietin lokakuun lihattomasti ja ahmin esimerkiksi ruusukaalipizzaa, vegenyhtöpossua ja mustaherukkafudgea. Marraskuussa söimme - ja palautteen perusteella moni muukin söi - one pot -lihapullapastaa. Oi, se on kyllä loistava ruoka!

Marraskuussa blogireseptejä enemmän on työstetty helmikuussa julkaistavan Suupaloja-kirjan reseptejä. Olen testannut vielä kerran liki kaikki kirjan reseptit, että ne olisivat varmasti toimivia muidenkin keittiöissä. Tänään viimeksi padassa porisi *piip piip*.  Pian kaikki reseptit ovat onneksi valmiita.

Kirjan tekemisen ohella joulukalenteripuuha on jälleen ollut aivan superhauskaa. Valoa on vähän ja töitä (niitä oikeitakin) on paljon, mutta kyllä joulukalenteri on tainnut tulla jäädäkseen. Tämä on ihan superia! Tämän vuoden joulukalenterireseptien joukossa on monta klassikkoa kuten juustofondue ja äidin reseptillä tehty sinappi sekä jäädytetty suklaakakku, ne on hyvä muistaa vielä ensi joulunakin.
Kuvituksena on reissukuvien ohella sekalaisia otoksia viime kesältä.

_____Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.