Ful medames - härkäpapuja Lähi-idän tyyliin

tiistai 26. tammikuuta 2016
 

Arabiemiraateissa yksi monista hyvälle mielelle saavista asioista oli hotellin aamupala - monipuolinen ja laadukas valikoima ilahdutti jokaisena loma-aamuna. Erityisesti meitä miellytti paikallisten tuotteiden esilläolo. Yksi Lähi-idän perinneaamiainen taipui nyt kotikeittiössä lounaaksi.Ful medames on kaikessa yksinkertaisuudessaan annos härkäpapuja, joka viimeistellään tomaatti- ja sipulisilpulla, jeeralla, valkosipuliöljyllä ja tuoreella persiljalla. Hämmentävän yksinkertaista. Järkyttävän hyvää. Ruoka pitää hyvin nälkää, ja se syntyy härkäpapujen keittämisen jälkeen nopeasti. 

Härkäpapuja en ole Suomessa nähnyt valmiiksi keitettyinä säilykkeinä musta-, kidney- ja valkopapujen tai kikherneiden tapaan. Pakko tunnustaa, että käyttäisin kotimaisia härkäpapuja enemmän, jos voisin oikaista - edellä mainittuja purkkipapuja meillä syödään valtavia määriä. Vaikeaa papujen keittäminen ei toden totta ole, mutta liottaminen ja keittäminen vaativat ennakointia ja aikaa, eikä varsinkaan ensimmäistä ole aina näköpiirissä. Papuja kannattaa ehdottomasti keittää koko pussillinen kerralla ja pakastaa sopivissa erissä.

Keitin pavut miedossa kasvisliemessä ja maustoin kypsät pavut suolalla ja mustapippurilla. Lopuksi kaadoin valkosipulista öljyä papujen joukkoon, ja sitten ruoka olikin jo melkein valmis. Määriä ei tarvitse antaa, jokainen löytää kyllä itselleen sopivat ainesosien suhteet.
Resepti
Ful medames - härkäpapuja Lähi-idän tyyliin


keitettyjä härkäpapuja
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
valkosipulia
kypsiä tomaatteja
salottisipulia
jeeraa eli juustokuminaa 
tuoretta lehtipersiljaa


Liota ja keitä härkäpavut pakkauksen ohjeen mukaan. Voit keittää pavut laimeassa kasvisliemessä tai kevyesti suolatussa vedessä. Valuta kypsät pavut, mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita öljyyn hienonnettua valkosipulia. Anna tekeytyä vähintään puoli tuntia. Voit sekoittaa valkosipuliöljyn papujen joukkoon tai tarjota pöytämausteena.

Kuutioi tomaatit ja hienonna salottisipulia, laita tarjolle tai papujen päälle. Mausta jeeralla ja tuoreella lehtipersiljalla tai tarjoa ne mausteena.

_____13 kommenttia

jokihaka kokkaa kirjoitti...

Tuota pitää kokeilla! Ihan samaa mieltä noista härkäpavuista. Niitä käyttäis mielellään useammin mutta kun keittiössä menee enemmän fiiliksellä kuin suunnitellen niin yön yli liotus ei usein sovi :)

Sofia kirjoitti...

Oioioi, rakastan papuja! Ja sama täällä, härkäpapuja tulisi syötyä huomattavasti useammin, jos niitä saisi säilöttynä. On se vaan kätevämpää niin.

Ulla kirjoitti...

Samaa mieltä. Oispa hienoa, jos kaupan hyllystä sais härkäpapuja valmiina tölkissä - niitä tulisi varmasti syötyä paljon! No, enää 6 kk, niin härkäpapuja saa omasta pihasta ;-)

Laura kirjoitti...

Verso valmistaa käyttövalmiita härkäpapuja http://versofood.fi/fi/tuotteet/verso-esikypsennetyt-kokonaiset-luomu-harkapavut ! Ostin satsin, mutta en ole ehtinyt vielä testaamaan. Tähän reseptiinhän niitä voisi vaikka kokeilla :)

Jael kirjoitti...

Tuo on tuttua,tosi hyvää:)

Hannele kirjoitti...

Se on just noin. Siksi teen falafelejakin aivan liian harvoin. Ennakointi on usein täysin mahdotonta :D

Hannele kirjoitti...

Huomasithan Lauran vinkin alla! Jeeee!
t. toinen papulover

Hannele kirjoitti...

Mitä ennakointia!
6 kk on muuten ihan tosi lyhyt aika.

Hannele kirjoitti...

Kiitos, Laura, vinkistä! Jes. Suuntaan heti huomenna kauppaan tuo tuote mielessä.

Hannele kirjoitti...

Taatusti tuttua niillä leveyksillä :)
Ihastuin tähän ihan totaalisesti reissussa.

Ulla kirjoitti...

Joo, hyvä vinkki! Toivottavasti löytyy meidänkin kaupasta.

Unknown kirjoitti...

Kuulostaapa hyvälle, täytyykin pistää kokeiluun! :) innostuin härkäpavuista viime kesänä kun laitoin ensimmäistä kertaa kasvimaalle kasvamaan.

Hannele kirjoitti...

Itse kasvatetut härkäpavut ovat silkkaa sydäntä! Viime vuonna unohdin (!!!) laittaa niitä perunoiden sekaan, täytyy tänä kesänä olla terävämpänä :)

Sisällön tarjoaa Blogger.