|

Idätys – helppo homma

Idättäminen on kuin kevään ihme pienoiskoossa. Pavut tai siemenet heräävät eloon muutamassa päivässä, intoutuvat kasvusta ja keräävät itsensä täyteen voimaa.

Itäessä papujen ja siementen vitamiinien ja hivenaineiden määrä kasvaa ja ravintoaineet muuttuvat helpommin sulavaan muotoon. Siksi idut sopivat usein myös heille, joille pavut muuten aiheuttavat vatsavaivoja.

Me syömme ituja siltään välipalana, salaatin joukossa ja leivän päällä. Idut toimivat myös raaka-aineena maukkaissa ruoissa – pysy kuulolla, palaan asiaan pian.

 

 

Mungpapujen idätys pähkinänkuoressa

  • Liota mungpapuja 6–12 tuntia. Laita pavut kuumaan (yli 60 astetta) veteen, jotta mahdolliset haitalliset bakteerit tuhoutuvat.
  • Huuhtele pavut huolellisesti siivilässä juoksevan veden alla.
  • Laita pavut lasipurkkiin, ja laita purkin suulle harso tai harva kangas. Kumilenkki tai naru pitää kankaan paikallaan. Voit käyttää myös idätysastiaa.
  • Laita purkki ylösalaisin noin 45 asteen kulmaan mieluiten pimeään paikkaan. Näin vesi valuu purkista pois ja pavut saavat ilmaa. Kuivauskaappi on luonteva paikka idätykseen. Meillä kuivauskaappia ei ole, joten laitan purkin toisen lasipurkin päälle ja heitän keittiöpyyhkeen päälle. Pimeässä pavut itävät nopeammin.
  • Huuhtele papuja 2–3 kertaa vuorokaudessa.
  • Mungpavut itävät noin kolmessa vuorokaudessa.
  • Anna valmiiden itujen olla valossa muutama tunti. Valossa itujen väri kirkastuu.
  • Huuhtele valmiit idut ja säilytä ne rasiassa jääkaapissa. Idut säilyvät hyvinä 3–4 päivää.

Samalla kaavalla onnistuu muidenkin papujen ja siementen idätys. Tarkista idätysaika esimerkiksi tästä idätystaulukosta.

_____