| |

Sitruuna-ricottakakku mantelijauhoilla

Sitruunan ja lakritsin kutkutteleva yhdistelmä on klassikko, johon minulla on viha-rakkaussuhde. Välillä himoitsen kiihkeästi, välillä yhdistelmä vähän puistattaa. Raikkaasti sitruunaisen ricottakakun ja samettisen lakritsijäätelön yhdistelmä kuuluu ehdottomasti edellä mainittuihin.

Sitruuna-ricottakakku on italialainen, simppeli herkku, jonka yksinkertaisuus on kiehtovaa. Viiden ainesosan kakku täydentyi tarjoiluvaiheessa yhdellä suosikkijäätelölläni, Jymyn lakritsilla – ainoa lakritsijäätelö muuten, josta pidän.

Yksinkin kosteaksi jäävä ricottakakku on ihanaa, ei se välttämättä tarvitse kaverikseen jäätelöä. Mantelijauhot tuovat kakkuun pehmeää rasvaisuutta, mitä kakku kaipaakin, sillä ainesosissa rasvaa ei ole lainkaan. Useissa ricottakakkujen resepteissä myöskään sitruunamehua ei laiteta taikinaan. Minä halusin puristaa mehun taikinan joukkoon, jotta kakussa olisi happoa riittävästi. Ratkaisu toi paitsi sopivan kirpeyden myös valloittavan kosteuden.

Resepti


Sitruuna-ricottakakku mantelijauhoilla
8–10 annosta

250 g ricotta-juustoa
4 kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset erikseen)
2 dl sokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
1 sitruunan mehu
200 g mantelijauhoja

lisäksi
mantelilastuja
tomusokeria
(lakritsijäätelöä)

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Ole tarkkana, valkuaisten joukkoon ei saa mennä keltuaista.

Vatkaa keltuaiset, ricotta ja sokeri tasaiseksi massaksi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuoren keltainen osa taikinan joukkoon. Purista sitruunasta mehu ja lisää taikinaan. Lisää seokseen myös mantelijauhot. Sekoita.

Vatkaa valkuaiset toisessa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Yhdistä valkuaisvaahto taikinaan varovasti käännellen.

Voitele irtopohjavuoka (halk. noin 20 cm) ja kaada taikina vuokaan. Paista noin 20 minuuttia, ripottele päälle mantelilastuja ja paista vielä noin 10 minuuttia eli kunnes kakku on kypsä.

Anna jäähtyä. Siivilöi päälle tomusokeria. Tarjoa halutessasi lakritsijäätelön kanssa.

_____