Gluteeniton mustikkakukko

maanantai 18. heinäkuuta 2016


Mustikkakukko on parasta mitä mustikoilla voi tehdä keittiössä. Metsässä parasta on tietenkin istua mättäälle ja syödä metsän safiireja suoraan varvuista.
Perinteisesti mustikkakukon taikinaan käytetään ruis- ja venhäjauhoja. Kun pöydän ääreen istui rakkaita, joiden kroppa vaatii gluteenitonta ruokavaliota, oli laitettava jauhot vaihtoon. Tattarijauhoista ja gluteenittomasta jauhoseoksesta valmistettu taikina oli ihana. Tattari antoi taikinalle ruismaista syvyyttä ja juurevuutta, eikä eroa perinteiseen ruiskukkoon juurikaan huomannut. Lisää väriä taikina saisi tummista jyttejauhoista.


Mustikkakukkoon voi käyttää joko vastapoimittuja marjoja tai pakastemustikoita. Perinteisen, ruisjauhoilla valmistetun mustikkakukon löydät Kokkipottilan arkistosta.

Resepti

 

 

 

Gluteeniton mustikkakukko

noin 8 annosta

pohja ja kansi
200 g voita
1 dl sokeria
2 dl tattarijauhoja
2 dl hienoa, gluteenitonta jauhoseosta (tai tummaa jyttejauhoa)
1 tl leivinjauhetta

täyte
litra mustikoita
1 rkl perunajauhoa (1/2 rkl riittää, mikäli käytät tuoreita marjoja)
3/4–1 dl sokeria

tarjoiluun
vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta


Sekoita pehmitetty voi ja sokeri, lisää kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita tekeytymään jääkaappiin 1–2 tunniksi. Painele reilu puolet taikinasta korkeareunaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita mustikoihin perunajauhot ja sokeri,  kaada pohjan päälle. Mikäli käytät pakastemustikoita, käytä marjat jäisenä.

Kaulitse lopusta taikinasta kukolle kansi. Kaulitse kansi kelmun päällä, sillä kelmun avulla saat kumottua levyn kanneksi. Painele reunat yhteen. Paista mustikkakukkoa 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

_____2 kommenttia

Nanne - Elämää Koivurannassa kirjoitti...

Mä en ole koskaan tehnyt, saatika syönyt mustikkakukkoa. Kovin kaikki tätä kukkoa ovat kehuneet, että on kyllä hyvää.
Ja olen samaa mieltä että tattarijauho antaa vähän sellaisen "rukiisen" maun. Eilen juuri söin tattari-kauraleipää, jossa mielestäni oli sellainen rukiinen makuvivahde.

Hannele kirjoitti...

Suosittelen kyllä paikkaamaan kukkovajeen pikimiten. Mustikkakukko on parasta!

Tattaria pitäisi muistaa käyttää enemmänkin. Hiutaleina käytän sitä aika paljon, mm. mysleissä, mutta jauhoina jostain syystä vähemmän.

Sisällön tarjoaa Blogger.