Gluteeniton mustikkakukko

maanantai 18. heinäkuuta 2016
Mustikkakukko onnistuu mainiosti myös gluteenittomana. Söisitkö kukkoa jätskin vai vaniljakastikkeen kanssa?

Gluteeniton mustikkakukko

Mustikkakukko on parasta mitä mustikoista voi tehdä keittiössä. Metsässä parasta on tietenkin istua mättäälle ja syödä metsän safiireja suoraan varvuista. Kun gluteenittomaan mustikkakukkoon laitetaan ruisjauhojen sijaan tattarijauhoja ja gluteenitonta jauhoseosta. Tattari antaa taikinalle ruismaista syvyyttä ja juurevuutta, eikä eroa perinteiseen ruiskukkoon juurikaan huomaa. Lisää väriä taikina saisi tummista jyttejauhoista.

Gluteeniton mustikkakukko

Mustikkakukko on savolainen perinneherkku, joka hurmaa kaikki maakuntaan katsomatta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on ihana yhdistelmä ohueksi kaulittua maukasta taikinaa ja runsasta mustikkatäytettä. Kukon voi tehdä myös annoskokoisina – mustikkakukkoset onkin loistavia vaikka illallisen päätteeksi.

Minulle mustikkakukko kuuluu samaan sarjaan kuin helppo mansikkakakku: molempia täytyy saada vähintään kerran kesässä. Onneksi mustikkakukkoa voi tehdä talvellakin, sillä kukkoon voi käyttää joko vastapoimittuja marjoja tai pakastemustikoita.

Jos haluat tehdä perinteisen, ruisjauhoilla valmistetun mustikkakukon, löydät sen Kokkipottilan arkistosta.



Resepti

   

 

Gluteeniton mustikkakukko

noin 8 annosta

pohja ja kansi

  • 200 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl tattarijauhoja
  • 2 dl hienoa, gluteenitonta jauhoseosta (tai tummaa jyttejauhoa)
  • 1 tl leivinjauhetta


täyte

  • litra mustikoita
  • 1 rkl perunajauhoa (1/2 rkl riittää, mikäli käytät tuoreita marjoja)
  • 3/4–1 dl sokeria


tarjoiluun

  • vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta



  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen
  2. Sekoita pehmitetty voi ja sokeri, lisää kuivat aineet. 
  3. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita tekeytymään jääkaappiin 1–2 tunniksi. 
  4. Painele reilu puolet taikinasta korkeareunaisen vuoan pohjalle ja reunoille. 
  5. Sekoita mustikoihin perunajauhot ja sokeri,  kaada pohjan päälle. Mikäli käytät pakastemustikoita, käytä marjat jäisenä.
  6. Kaulitse lopusta taikinasta kukolle kansi. Kaulitse kansi kelmun päällä, sillä kelmun avulla saat kumottua levyn kanneksi. Painele reunat yhteen. 
  7. Paista mustikkakukkoa 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

2 kommenttia

Nanne - Elämää Koivurannassa kirjoitti...

Mä en ole koskaan tehnyt, saatika syönyt mustikkakukkoa. Kovin kaikki tätä kukkoa ovat kehuneet, että on kyllä hyvää.
Ja olen samaa mieltä että tattarijauho antaa vähän sellaisen "rukiisen" maun. Eilen juuri söin tattari-kauraleipää, jossa mielestäni oli sellainen rukiinen makuvivahde.

Hannele kirjoitti...

Suosittelen kyllä paikkaamaan kukkovajeen pikimiten. Mustikkakukko on parasta!

Tattaria pitäisi muistaa käyttää enemmänkin. Hiutaleina käytän sitä aika paljon, mm. mysleissä, mutta jauhoina jostain syystä vähemmän.

Sisällön tarjoaa Blogger.