|

Jauhottomat minimutakakut

Minimutakakut ovat suupalan kokoisia mutakakkuja, joiden päälle laitetaan kermavaahtoa tai tuorejuustokuorrutetta sekä marjoja. Ne ovat täydellisiä pikkujälkkäreitä tai vaikka brunssipöytään sopivia makeita suupaloja.

Tein nämä jauhottomat ja siten myös gluteenittomat miniatyyrikakut reseptillä, jonka olen aiemmin julkaissut kakkuna. Kakkutaikina on kuin suklainen, unelmankevyt ja kuohkea pilvi, joka ei ole tietysti oikeasti keveyttä nähnytkään, sillä se on täyttä tavaraa. Valmis kakku – tai minileivos – on tahmea kuten mutakakun pitääkin olla. Hauska idea on tarjota minikakut valmiiksi lusikoissa. Silloin välttyy tahmeilta tassuilta. Paitsi että tahmaisten sormien nuoleminen on kyllä aika ihanaa.

Minimutakakuilla juhlistimme Kokkipottilan kuusivuotista seikkailua. Kuudes vuosi on ollut paitsi herkullinen myös lystikäs. Vuoden kirkkaimpana tähtenä loistaa tietenkin esikoiskirjani, Suupaloja, jonka julkkareita juhlimme maaliskuussa. Vuosi sitten liki kaikki kirjan kuvat oli jo otettu, ja minä sompailin arkea kahden päivätyön sekä kirjan reseptien viimeistelyn ja tekstien kirjoittamisen kanssa. Välillä tarvittiin vähän lisää kynttilöitä ja lasillinen viiniä, sitten taas mentiin. Vuosi oli täyteläinen, se myönnän, mutta samalla se oli paras vuosi ikinä.

Kirja ei olisi koskaan toteutunut ilman blogia, eikä blogi eläisi vahvana ilman lukijoita. Joten sydämellinen kiitos ja suupalan kokoinen mutakakku sinulle, lukijani. Kiitos, että olette. Potluck by one -blogin Terhi kiteytti bloggaamisen ytimen taitavasti. Juuri näin minäkin ajattelen:

Potluck by one on minulle ainutlaatuinen jakamisen väylä. Eikä se voisi olla sellainen ilman teitä. Jakaessa sekä antajalla että saajalla on yhtä tärkeä rooli. Kiitos, että saan jakaa. Että otatte vastaan ja välillä niin kauniisti saamastanne kiitätte. Sillä on väliä. Sillä on kauheasti väliä.”

-Potluck by one -blogi, 15.8.2016

Resepti

Jauhottomat minimutakakut

noin 20 kpl

Ainesosat  

taikina
100g tummaa suklaata
100g voita
1 rkl kuumaa vettä (tai kahvia)
veitsenkärjellinen suolaa
2 kananmunan keltuaista
2 kananmunan valkuaista
1/2  dl sokeria

päälle
noin 1 dl kuohu- tai vispikermaa
(hieman sokeria)
kauden marjoja tai hedelmiä

Kuumenna uuni 170 asteeseen. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Lisää vesi ja suola suklaa-voiseokseen. Vatkaa keltuaiset seokseen yksitellen. Vaahdota valkuaiset puhtaassa kulhossa ja lisää sokeri vähitellen. Vatkaa, kunnes saat napakan, marenkimaisen vaahdon. Voitele minimuffinsipellin kolot ja kaada taikina koloihin. Paista 170 asteessa noin 6 minuuttia eli kunnes kakku on reunoilta hieman napakka mutta keskeltä vielä hyvin kostea. Jäähdytä.

Vatkaa kerma ja makeuta kermavaahto halutessasi pienellä määrällä sokeri. Lusikoi kermavaahtoa minimutakakkujen päälle ja viimeistele herkku marjoilla tai hedelmillä.

_____