Salaatinkastike porkkanan naateista

torstai 25. elokuuta 2016

Raikkaan vihreä salaatinkastike syntyy helposti hävikiksi joutuvista porkkanan naateista. Kastike on vinaigretten kaltainen, etikan ja öljyn seos, joka maustetaan suolalla ja sokerilla. Lisäksi mausteeksi voi laittaa mielensä mukaan esimerkiksi valkosipulia, jeeraa tai chiliä.

Porkkanoista irroitetut naatit nahistuvat helposti vihanneslaatikossa ja pöydällä. Kaunis tapa saada naatit säilymään muutaman päivän terhakoina on laittaa naatit veteen maljakkoon tai lasiin – naatit ovat kaikessa pörhelöisyydessään itse asiassa todella kauniita.

Naateista kannattaa tehdä myös pestoa, reseptin löydät vaikkapa Suolaa & hunajaa -blogista. 






Resepti





Salaatinkastike porkkanan naateista


kahden keskikokoisen porkkanan naatit
noin 1 dl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
1/2–3/4 dl omenaviinietikkaa 
2–3 tl hunajaa tai sokeria
suolaa

halutessasi
1 valkosipulinkynsi TAI jeeraa TAI hieman tuoretta chiliä


Laita salaatinkastikkeen ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Maista ja säädä tarvittaessa suolaisuuden, hapokkuuden ja makeuden tasapainoa.

_____




34 kommenttia

Sari kirjoitti...

Olipa kerrassaan ihana idea. Pitää kokeilla ensi kerralla, kun nostan porkkanoita.

Dinner4u2 Mirka & Pauliina kirjoitti...

Ihana idis! En ole ikinä koskaan porkkanan naatteja käyttänyt mihinkään, tätä pitää kyllä kokeilla.

Kermaruusu kirjoitti...

Minä olen aina luullut että naatit ovat biojätetavaraa mutta niistä siis voi tehdä tällaistakin. Kiitos tästä ideasta! :)

Hannele kirjoitti...

Omista porkkanoista minäkin tätä aina teen. Ainakin tiedän, mitä niihin on (tai lähinnä ei ole) suihkutettu.

Hannele kirjoitti...

Suosittelen!
Naatit on tosi maukkaita. Vinaigrettessa ne toimii aivan erinomaisesti.

Hannele kirjoitti...

Syötävää se on juuresta latvaan!
Kurkkaa myös Jonnan pestoresepti, sekin on ihan tosi hyvää naattiruokaa.

Merituuli kirjoitti...

Minustakin porkkanan naatit ovat kauniita juurikin pörhelöisyydessään :). Meillä niitä on laitettu perunasalaatin sekaan pilkottuna.

Mari kirjoitti...

Naattirakkautta sielläkin ilmassa, näen mä <3

Peggyn pieni punainen keittiö kirjoitti...

Ihana idea ja miten kauniin värinen raikas kastike.

Helinä kirjoitti...

Pestoa olenkin kuullut niistä tehtävän, joten hauska tämä vinegretti-idea! Valitettavasti oma piha ei veny kasvimaahan saakka. :)

Elina/Chocochili.net kirjoitti...

Oi nam! Olen joskus tehnyt pestoa porkkanan naateista ja siitä tuli hurjan hyvää :)

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Tämä on kyllä ihan pakko muistaa. Jotenkin sitä automaattisesti heittää naatitkin menemään ja muistaa pestot sun muut vasta jälkikäteen... Kauhean vaikeaa opetella pois vanhoista tavoista

Nelle kirjoitti...

Mietin kans kesällä kun olen noita omia porkkanoita maasta vetänyt että voiskohan nää syödä keittämättä. Vähän maistelin kun kuulin että niistä on tehty pestoa jossain ja tuumasin, että kirpakka maku kaipaa kyllä jotain pyöristämiseen. Pitää ehkä uskaltaa kokeilemaan :)

Erja/ Andalusian auringossa-blogi kirjoitti...

aivan totta - eipä tullut mieleen. Yrttipuskan nuupahtaneet jämät hyödynnän kyllä varsineen päivineen yrttiöljyihin <3

Anonyymi kirjoitti...

Hienosti Hävikkiviikkoon sopiva ohje!

Lotta / Syötävän hyvä kirjoitti...

Heh mulla tahtoo naatit mennä parempiin suihin (eli lemmikkikaneille), ehkä pitää ens kerralla jemmata sieltä pari omaankin käyttöön. :)

anne/ 52 weeks of deliciousness kirjoitti...

Täälläkin on jääneet naatit käyttämättä, tosi kiva idea tehdä niistä kastike! ja vielä vinagrainette, oma suosikkini, etenkin jos siinä on runsaasti valkosipulia ;)

Suusta suuhun Alisa kirjoitti...

Jes, hyviä naattireseptejä ei voi koskaan olla liikaa! Menee ehdottomasti kokeiluun.

Jenni kirjoitti...

Valistin juuri meidän kaupan vihannesmyyjää että naateistakin voi tehdä jotain. Että älkää leikatko niitä pois :)

Hannele kirjoitti...

Niin ovat!
Joskus olen pilkkonut naatteja vihreän salaatin joukkoon. Perunasalaatti on hyvä idea, kiitos.

Hannele kirjoitti...

Kylläkyllä <3

Hannele kirjoitti...

Naateista tulee kyllä kauniin värinen kastike. Sopii porkkanaiselle salaatille hyvin.

Hannele kirjoitti...

Onneksi on torit!

Hannele kirjoitti...

Naattipesto on ihanaa! Tykkään naattien raikkaasta mausta. Se ei ole lainkaan ruohomainen.

Hannele kirjoitti...

Totta! Sitä toimii monesti niin automatiikalla, ettei pysty edes keskeyttämään toimintaansa :) Montakohan kertaa olen valuttanut kikherneiden liemen automaattisesti pois, vaikka se piti säästää marenkia varten.

Hannele kirjoitti...

Miten minulla ei ole lainkaan tuollainen kirpakka maku -fiilis. Vaihteleekohan naattien maku muuten lajikkeen mukaan? Täytyykin testailla.

Kokeile ihmeessä naatteja!

Hannele kirjoitti...

Yrttiöljyt on parhaita!
Mutta on naatitkin tosi jeeez.

Hannele kirjoitti...

Totta! En hoksannutkaan tuota.

Hannele kirjoitti...

No mutta nehän menee nyt ihan parhaaseen mahdolliseen käyttöön!

Hannele kirjoitti...

Valkosipuli <3

Hannele kirjoitti...

Kiva kuulla, Alisa!

Hannele kirjoitti...

Hyvä! Naatillisia porkkanoita myydään usein vain alkukesästä ja torilla (minkä osin tietty ymmärtääkin, koska kuljetus, varastointi jne).

Hanna kirjoitti...

Oonkin tehnyt usein tänä kesänä harvennusporkkanoiden naateista pestoa, mutta tääkin kuulostaa ihanalta! Pitää kokeilla :)

Heidi Kjellman kirjoitti...

Vau! Miten tämä idea on mennyt multa aivan ohi?! Voi itku. Ensi kesänä sitten ;D

-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

Sisällön tarjoaa Blogger.