Tacopiirakka ruisleipäpohjalla

sunnuntai 18. syyskuuta 2016




Tacopiirakka hauska tapa hurmata perhe tai puoli sukua, sillä piirakka on kuin klassiset tacot helpoimmalla mahdollisella kaavalla.

Erityisen helppoa – ja herkkua – piirakan leivonnasta tekee maailman iisein piirakkapohja, joka on kaikessa yksinkertaisuudessaan vierekkäin ladottuja ruispaloja. Homma toimii muuten hämmentävän hyvin. Tacopiirakka onkin vähän kuin pizzan, piirakan ja lämpimien voileipien yhdistelmä – monta klassikoa yhdessä paketissa.




Laitoin piirakkaan niitä kaikkein tutuimpia tacomakuja. Mausteinen jauheliha toimii piirakan täytteenä ranskankerman ja cheddarjuuston kanssa – muuta tuhti piirakka ei uuniin mennessään kaipaakaan. Kokonaisuuden raikastavat hieman jäähtyneen piirakan päälle laitettavat kirsikkatomaatit, tuore korianteri ja lehtipersilja sekä avokado. Tacoihin muutenkin sopivat rapea salaatti ja maissinjyvät käyvät hyvin myös tähän tacoversioon.

Vaasanin ruispalaperheen uutuudet, Ruispala ohut Herkku -leivät, ovat ihanan ohuita ja sopivan sitkeitä tapauksia piirakkapohjaksi. Leipä pehmenee hieman piirakan alla menettämättä kuitenkaan rakennettaan. Reunat, jossa täytettä on vähemmän, rapeutuvat uunissa rouksuvaksi, ja paksun täyteen alla leipä säilyy mehevänä. Leipäpohja kestää myös lämmittämisen, joten koko piirakkaa ei tarvitse syödä samalla istumalla. Vastikään kauppoihin tulleesta ohuista ruispaloista voit lukea lisää kampanjasivulta.  






Tacopiirakka on kiva kattaa iltapalapöytään, takkatulen ääreen tai syksyn ehkä viimeiselle piha-aterialle, kuten me teimme. Piiras sopii tarjottavaksi myös brunssin tuhtina osana, ja se on helppo pakata mukaan myös kyläpaikkaan. Ennen tarjoilua piirakkaa kannattaa hieman lämmittää uunissa. Juuri ennen tarjoilua piirakan päälle laitetaan kasa kasviksia ja yrttejä.










Resepti

 

 

 

 

Tacopiirakka ruisleipäpohjalla

6–8 annosta

ainesosat

pohja
7–8 kpl Vaasanin Ruispalat Ohut Herkku -puolikasta 

täyte
400 g naudan jauhelihaa
1 rkl öljyä
1 keltasipuli
1–2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1–2 tl savupaprikajauhetta (mieto)
noin 2 tl jeeraa eli juustojuminaa jauhettuna
1 tl korianteria jauhettuna
1/2 tl mustapippuria myllystä
3 rkl tomaattipyrettä
3 rkl vettä
150 g ranskankermaa (ei kevyt)
75–100 g cheddarjuustoa raastettuna

päälle
2 avokadoa (+ hieman sitruuna- tai limettimehua tummumisen ehkäisemiseksi)
reilusti kirsikkatomaatteja
reilusti tuoretta korianteria ja/tai lehtipersiljaa
(rapeaa salaattia ja maissinjyviä)


valmistusohjeet

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota paistinpannulla öljyssä sipulisilput keskilämmöllä. Nosta lämpöä ja lisää jauheliha. Paista liki kypsäksi ja mausta suolalla, savupaprikalla, jeeralla, korianterilla ja mustapippurilla. Lisää tomaattipyre sekä vesi, jotta pyre sekoittuu jauhelihaan paremmin. Sekoita ja anna porista vielä muutama minuutti.

Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauunissa riittää 180 astetta). Laita 7–8 ruispalaa vieretysten haluamaasi muotoon. Voit tarvittaessa leikata leipiä pitkittäin tai poikittain puoliksi. Levitä jauhelihaseos leipien päälle. 
Sekoita ranskankermaan raastettu cheddarjuusto (mausta tarvittaessa pienellä määrällä suolaa). Levitä seos jauhelihan päälle. Paista noin 10 minuuttia eli kunnes juustokuorrute on saanut kauniin värin.

Jäähdytä hieman ja laita piirakan päälle viipaloidut avokadot, kirsikkatomaatteja sekäreilusti yrttejä. Nauti heti.

Mikäli teen piirakan etukäteen, säilytä se jääkaapissa ja lämmitä noin 150-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Laita kasvikset piirakan päälle juuri ennen tarjoilua.

_____
 

www.blogirinki.fi

Yhteistyössä Blogirinki, Indiedays & Vaasan



36 kommenttia

Nanna kirjoitti...

Hyvä idis! Texmexillä hurmaa aina. Tässä on muuten vielä se hyvä että ei tartte taistella sopivien palojen leikkaamisen kanssa.
Suurena ruosleivän ystävänä oon jo kerenny ostaa monta pakettia. Tykkään maun lisäksi koosta ja ohuudesta!

Nanna kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Sari kirjoitti...

Shitboxbum! Nyt on herkullisen näköinen piirakka. Ja tuo valmistuskin kuulostaa niin helpolta.

Peggyn pieni punainen keittiö kirjoitti...

Aivan ihana idea! Minäkin olen ihan koukussa tähän uutuuteen, muuta ruisleipää kaupasta ei ole kiikutettu viikkoihin! Mukavan ohutta ja paljon makua.

Sienitukka kirjoitti...

Hyvä idea.. helppoa ja hyvää. Toimii aina. Pistetäänpä muistiin.

Hannele kirjoitti...

Se on totta – pohjan voi leikata valmiiksi sopiviksi paloiksi, jos leivän kokoinen pala tuntuu turhan suurelta.

Meilläkin on tykästytty tähän leipäuutuuteen. Koostumus on erinomainen, minun suuhun just hyvä. Minusta pusseja voisi olla myös suurempaa kokoa.

Hannele kirjoitti...

Jes, ihana kuulla!
Valmistus on todella helppoa. Käytännössä jauhelihan paistaminen ja juuston raastaminen ovat ainoita toimenpiteitä.

Hannele kirjoitti...

Kiitos, Peggy!

Meilläkin tykätään kyllä ohuesta ja sitkoisesta leivästi tosi paljon.

Hannele kirjoitti...

Juuri noiden kahden sanan yhdistelmästä pidän aina vaan :)
Kiitos, Sienitukka!

Nanna kirjoitti...

Älä nyt hulluja puhu! leivän kokoista pienempi pala!!!!!

Joo, mutta pussi eli leivän kpl määrä vois olla isompi.

Dinner4u2 Mirka & Pauliina kirjoitti...

Tosi hyvä idea! Täytyypä kokeilla!

Merituuli kirjoitti...

Voi miten kaunis ja tunnelmallinen tuo tokavika kuva!
Kuulostaa vaivattomalta ja herkullisesta eväältä, tosiaan monen tilanteeseen!

Hannele kirjoitti...

Kiva, kuulla! Melko vaivaton tapa tehdä hyvää :)

Hannele kirjoitti...

KIITOS, Merituuli! Valo oli tosi kaunis ja sain – suurinpiirtein – ruudulle sen, mitä tavoittelin.


Vaivaton herkku on aika usein hyvä sanakombo.

Anne / 52 weeks of deliciousness kirjoitti...

Loistava idea! enpä olisi itse koskaan keksinyt käyttää ruisleipiä piirakkana, kiitos vinkistä :)

Helinä kirjoitti...

Kivasti tuo myös väriä tuo ruisleipäpohja!

Hanna kirjoitti...

Nauraa rätkätän täällä tolle shitboxbumille :D
Mutta siis ihan mahtava resepti, melkein jo harkitsen täällä Ruispalojen ostoa, vaikka ne eivät varsinaisesti meikäläisten ruokavalioon kuulukkaan :P

Hannele kirjoitti...

Kiitos, Anne!
Tämä ruisleipä sopii piirakkapohjaksi tosi hyvin, kaikki ei taivu siihen aivan yhtä hyvin, kun joku menee mössöksi ja joku kivikovaksi. Tykkään!

Hannele kirjoitti...

Väriä ja rakennetta. Ja ruista ranteeseen!

Herkkuhovi kirjoitti...

Ihanat kuvat ja todella herkullisen kuuloinen leipäherkku! Meinasin ensin kirjoittaa että maistuis taatusti nuorisolle mutta luulen että ensi kerralla kun miehen kanssa ollaan kahden meillä tehdään tälläistä, hää hää!
Tähän leipään en olekaan törmännyt, pitääpäs ensi kauppareissulla nappaa pussi kokeiltavaksi.

Hannele kirjoitti...

Oikea meininki :)

Meillä Oulussa ohutta ruispalaa on ollut kyllä hyvin saatavilla sekä k- että s-kaupoissa.

minni kirjoitti...

No nyt näyttää helpolta ja hyvältä! Ja siltä, että jälkikasvukin tykkäis!

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Nyt näyttää hyvältä! (anteeksi että kommentti näyttää iltalehtiotsikolta)

Kerttu - johdatus kiusaukseen kirjoitti...

Luin ensin monta kertaa, että TOSCApiirakka ruisleipäpohjalla ja aattelin, että nyt on aika erikoinen yhdistelmä varsinkin kun päällä vielä noi avokadot ja tomaatit :D :D Mutta onneks se ei ihan niin ollutkaan, hyvältä vaikuttaa :)

Juulia / Vaimomatskuu kirjoitti...

Neroutta! Nää ohuet ruispalat ei oo mulle vielä tuttuja, mutta käyttötarkoitus jossa yhdistyy lämpimät voileivät, tacot, piiraat ja pizza ei voi olla juuri houkuttelevampi :)

Hannele kirjoitti...

Uskon kyllä, että minityypitkin tykkäävät. Etenkin, jos mausteet osuvat yksiin maun kanssa.

Hannele kirjoitti...

Iltalehtiotsikko näyttää todella hyvältä :) Ajattele, jos ruokakuva olisikin joskus keltaisen lehdistön kannessa (siis jotenkin muutenkin kuin laidutus, kalori tai kauhistelumielessä).

Hannele kirjoitti...

Hah, toscapiirakka ruisleipäpohjalla olisikin melko villi tapaus :)

Hannele kirjoitti...

Kiitos, Juulia. Kieltämättä tuo sinun listaus kuulostaa aika houkuttelevalta. Sellaisia syksyn hämäriin iltoihin sopivia luottoruokia.

Koti Harmi kirjoitti...

Mää olen ihan koukussa tähän ruisleipään, ja koska pussissa on niin vähän leipiä, joutuu kaupassa käymään usein :) Leivissä on makua niin, ettei päälle tarvitsisi oikeastaan mitään muuta kuin ylähuulen. Tosin tää tacopäällys on niin houkutteleva, että taidan jatkaa mehikoteemaa leipäpiirakalla huomenna!

Hannele kirjoitti...

Olen samaa mieltä, tämä leipä on harvinaisen onnistunut uutuus. Valitettavan usein tutun tuotteen uutuudet jäävät klassikon varjoon, mutta tässä kävi kyllä nyt ihan toisin.

Veera R. kirjoitti...

Tämähän muistuttaa ilahduttavasti 80-luvun superherkkua, ruisleipäpitsaa! ;)

Jenni kirjoitti...

Täällä ilmoittautuu ruisleivän ylin ystävä! Mulla on mennyt tämä uutuus ohi. Hauskat "lämpimät voileivät" :)

Hannele kirjoitti...

Lämppäri-pizza-piirakka.

Ruisleipä roks!

Pullahiiri/Taru kirjoitti...

Ihanan piirakka, jossa yhdistyy suomalainen perinteinen ruisleipä ja mahtavan mausteinen täyte!

Kermaruusu kirjoitti...

Kiitos ideasta, ruisleipä piirakan pohjana. Tätä täytyy kokeilla!

Sisällön tarjoaa Blogger.