Umpiointi – helppo tapa säilöä

torstai 8. syyskuuta 2016


Umpiointi on helppo tapa säilöä kesän ja syksyn saaliit purkkiin ilman pakastinta tai suurta määrää sokeria tai suolaa. Periaate on yksinkertainen: kuumennus tuhoaa pieneliöt, tiivis korkki pitää pöpöt pihalla ja purkkiin syntyvä alipaine umpioi purkin, joten sokerin tai suolan säilytysvoimaa ei tarvita. Kuulostaa monimutkaiselta mutta on käytännössä tavattoman helppoa.
Mitä ja miten umpioidaan?


Umpiointitapoja on monia. Usein hillopurkit, jotka täytetään aivan täyteen kuumalla hillolla, umpioituvat jäähtyessään itsekseen – kannen keskiosa napsahtaa alas umpioitumisen merkiksi. Jotkut umpioivat omenalohkot, kalasäilykkeet tai sienet uunissa, meidän suvun tapa on umpioida purkit kattilassa.

Vinkki umpioida purkit vedessä kattilassa on todennäköisesti peräisin Savon Sanomien lukijoiden palstalta parinkymmenen vuoden takaa. Nimimerkki "Suolaton säilöjä" on umpiointiohjeen takana. Helppo ohje on kulkenut meidän suvussa sienestäjältä toiselle, nyt vihdoin myös minulle – aiemmin olen säilönyt sienet runsaassa suolassa painon alla.

Meidän suvussa  umpioitaviin purkkeihin on laitettu nimenomaan sienisalaattisieniä eli rouskuja (ja haperoita) keitettyinä, mutta samainen ohje toimii minkä tahansa säilykepurkin umpioinnissa. Aikoinaan, kun umpiointi on ollut yksi tärkeimmistä tavoista säilöä, purkkeihin on laitettu hedelmiä, marjoja ja esimerkiksi kalaa. 

Mitä umpioinnissa täytyy huomioida? 

Joissakin ohjeissa puhutaan ns. twist-off-purkkien käytöstä, mutta aivan tavalliset puhtaat lasipurkit käyvät tähän umpiointitekniikkaan mainiosti. Varmista vain, että kannet todella sopivat käyttämiisi purkkeihin. Varaa puuhaan myös riittävän suuri kattila.

Jos umpioit sieniä, muista esivalmistella ne tarvittaessa tavalliseen tapaan ennen umpiointia. Esimerkiksi rouskuja tulee keittää lajikkeesta riippuen 5–15 minuuttia. Purista sienistä vesi pois ennen kuin laitat ne purkkiin.

Umpioidut purkit säilyvät viileässä pitkään. Varmista aina, että kansi on alhaalla, kun otat uuden purkin käyttöösi.

 

Umpiointi – tee näin

 

  1. Käytä puhtaita purkkeja ja varmista, että kannet sopivat purkkeihin.
  2. Täytä purkit aivan täyteen painellen.
  3. Ripottele päälle mausteet (sienille 1–2 tl suolaa purkin koosta riippuen).
  4. Sulje purkkien kannet.
  5. Laita purkit suureen kattilaan ja täytä kattila kylmällä vedellä siten, että kansien päällä on vähintään sentti vettä. Kuumenna vesi kiehuvaksi.
  6. Keitä purkkeja vähintään puoli tuntia, isompia purkkeja hieman pidempään. Huolehdi, että kansien päällä on koko ajan vettä.
  7. Ota kattila pois liedeltä, anna purkkien jäähtyä hieman ja nosta ne pois vedestä.
  8. Varmista, että kansien keskiosa on painunut alas. Se on merkki umpioinnin onnistumisesta.
  9. Säilyä purkit viileässä.
_____


8 kommenttia

Anonyymi kirjoitti...

Umpiointi on ainakin Briteissä ja Kanadassakin todella yleinen tapa säilöä. Näin syksyisin sormia syyhyttäisi säilöä vaikka mitä, mutta valitettavasti tämän päivän kerrostaloihin ei enää rakenneta asukaskohtaisia kylmiöitä! Minttu

Juulia / Vaimomatskuu kirjoitti...

Umpioimista en ole vielä kokeillutkaan, kuulostaa ihanan helpolta!

Hannele kirjoitti...

Umpiointia soisi harrastettavan enemmänkin. Tykkään siitä, ettei esim. sieniä tarvitse suolata aivan tönköksi. Laitan sieniin sen verran suolaa, mitä arvelen sienisalaatissa tarvittavan :)

Vanhojen talojen kylmäkellarit oli kyllä ihania!

Hannele kirjoitti...

Ja onkin! Yhtään purkkia ei ole jäänyt umpioitumatta. Äiti ja sisko ovat umpioineen vuosikausia, eikä yhtään purkkia ole myöskään pilaantunut.

Johanna / Hellan ja viinilasin välissä kirjoitti...

Saapi nähdä miten mun kookossokeri omppuhillon kanssa käy. Sokeria paljon vähemmän, mutta kansi napsahti alas. Toisaalta ei taida säilyä edes vuotta, jos edes kuukautta :)

Hannele kirjoitti...

Parhaiden hillojen kanssa on just tuo säilyvyysongelma :)

Kyllä se hillo säilyisi varmasti hyvin, koska se on nyt ilmatiivis. Umpioituminenhan ei sinänsä vaadi sokeria. Se liittyy ymmärtääkseni jäähtymisen aikana syntyvään alipaineeseen (älkää vaan kysykö enempää, en suostu ymmärtämään paineista mitään) :)

Jenni kirjoitti...

Umpioiminen on mulle ihan uusi käsite! Mummon suolasienet olivat liottamisenkin jälkeen niin suolaisia että ei siihen tälläinen nykynuoriso enää pysty ;) Pitää palata näihin ohjeisiin jos ja kun säilöminen on ajankohtaista!

Hannele kirjoitti...

Aika monta kertaa meidänkin mamman suolasienille sai vaihtaa veden liottaessa :D Mutta voi jee ne oli hyviä!

Umpioiminen on oiva tapa säilöä kohtuullisella suolamäärällä (tai siis voihan sienet säilöä ilman suolaakin, mutta suola imeytyy purkissa sieniin tasaisesti).

Sisällön tarjoaa Blogger.