|

5 ravintolavinkkiä Reykjavikiin

 

Maailman pohjoisin pääkaupunki, saagojen saaren sykkivä keskus, on hurmaava. Reykjavikin ravintolatarjonta on erinomainen ja kaupungin keskusta on sopivan pieni ottaa haltuun kävellen. Täydellinen kaupunkikohde muutaman päivän lomalle.

Siinä missä paikalliset kulkivat Reykjavikin vaihtelevassa syyssäässä pikkukengissä, ilman pipoa ja sateensuojaa, vedimme me päälle tuulta ja sadetta vastaan kerroksia selvästi enemmän. Parilta konkarilta saadut vinkit sadevarustuksista olimme onneksi ottaneet vakavasti – goretex, ystäväni. Luulin, että Oulussa tulee aina, mutta samalla leveyspiirillä kotikaupungin kanssa sijaitseva Reykjavik antoi mittatikkuun lisää ulottuvuutta. Lenkki tupruttavassa jää-vesisateessa oli yhdenlainen elämys.

 

Reykjavikin ravintolat

Kahviloissa ja ravintoloissa eivät tuuli tai jäätävä sade haitanneet. Tunnelma oli poikkeuksetta mieleenpainuvan mukava ja rento, ruoka oli hyvää ja palvelu erinomaista. Kaupungin ravintolakattaus on vahva ja monipuolinen, joten valinnanvaraa kyllä löytyy.

Saimme pitkän listan ravintolasuosituksia ja menovinkkejä sekä hurmaavalta Salamatkustaja-bloginSatultaettä Airbnb-isänniltämme. Lisäksi kolusin etukäteen tuhdin nipun tietoa kirjoista ja netistä. Tripsteri on ehdottomasti lukemisen arvoinen opus. Nettioppaassa on käytännössä kaikki mitä Islantiin matkaajan tulee tietää. Puolissakaan suosituksista emme ehtineet tietenkään käydä, mutta nipun maininnan arvoisia paikkoja testasimme. Tässä viisi suosikkiamme:

Forréttabarin on sataman lähellä sijaitseva, tapas-tyylisiä annoksia tarjoava ravintola, joka hurmasi minut täysin. Sinisimpukat olivat loistavat, yhdet parhaista ikinä, joskaan rinnalla tarjotut ranskalaiset eivät yltäneet simpukoiden kanssa samalle tasolle. Myös savulohi oli maukasta, eikä lisäkesalaatti jättänyt myöskään kylmäksi. Talon olutvalikoima on maininnan arvoinen.

Ostabúðin on loistava ravintola aivan keskustan ytimessä. Lounaaksi syödyt tomaattikeitto ja päivän kala-annos olivat todella taidolla valmistettuja ja makumaailmaltaan selkeitä mutta sävykkäitä. Vahva suositus.

Coocoo’s nest on pikkuruinen ravintola trendikkäällä satama-alueella, kävelymatkan päässä ydinkeskustasta. Tiistaisin ravintolassa on taco-ilta ja muina päivinä sieltä saa esimerkiksi hyviä pizzoja. Viikonloppuisin Coocoo’s nest tarjoaa brunssia ja maanantaisin ravintola on kiinni.

Sæta svínið sijaitsee myöskin aivan keskustassa, ja se tarjoaa pubiruokaa rennolla otteella. Kasvisburgeri kannattaa skipata, mutta hummuslautanen kasviksilla oli hyvä. Possuja oli sisustuksessa riittävästi.

Mokka-Kaffi pääsee mukaan ravintolalistalle, vaikka se onkin kahvila. Mutta kuka voi vastustaa rapeaa belgialaistyylistä vohvelia kermavaahdolla ja hillolla? Niinpä. Vohvelin avulla jaksaa taas lipua goretexissaan kohti seuraava kohdetta. Mokka on kaupungin vanhin kahvila, ja se sijaitsee vastapäätäOstabúðinia.

 

 

Kun menet Reykjavikiin, mieti miten pääset sieltä pois

Kun matkustat Reykjavikiin, varaa lomastasi ainakin yksi päivä, jolloin lähdet pois kaupungista – sykähdyttävimmät kokemukset tai maisemat löytyvät harvoin pikkukaupunginkaan sykkeestä. Me vuokrasimme auton päiväksi. Jos aikaa olisi ollut enemmän, toinen ja kolmaskin päivä, tai vaikka viikko, olisi vierähtänyt maalla helposti. Nyt koimme vain häivähdyksen saaren luonnosta ihmeineen, ja olimme läkähtyä niiden vaikuttavuudesta ja kauneudesta. Kuvat eivät tee tietenkään oikeutta elämyksille, mene ja koe.

Seuraavalla Islannin lomalla maaseutumatkailuun täytyy ehdottomasti varata enemmän aikaa. Sillä vaikka Reykjavik on ihana ja tunnelmallinen, ja ravintolatarjonta tietenkin omaa luokkaansa, on maaseutumatkailu vuokra-autolla (tai paikallisten yritysten järjestämillä retkillä) ehdottomasti saaren must do. Mahtavaa Salamatkustaja-blogia kirjoittava Satu järjestää muuten kesällä 2017 Islannin matkoja. Kuulostaa lystiltä! Eikä Satun kirjoittamaaIslantilainen voittaa aina -kirjaa jättää lukematta. Se on sekä hyväntuulinen että informatiivinen kirja tulen ja jään maasta.

Samaisella must do -listalla on myös uiminen kuumissa altaissa. Tosin sana uida on täysin väärä kuvaamaan toimintoa, joka oli täydellisen rentoutumisen ja mieltä kipinöivän latautumisen yhdistelmä. En todellakaan ole mikään uimahallipirkko, mutta 36–42-asteinen vesi ja ulkona olevat altaat ovat vähän toisenlainen kokemus. Me valitsimme Airbnb-kotiamme lähinnä olevan uimalan, joka oli juuri sellainen kun sen toivoinkin olevan: täynnä islantilaisia viettämässä tavallista arki-iltaa.

_____