|

Helppo jauhelihacurry

Intilaiset curryt mielletään usein hitaiksi ruoiksi, joiden valmistumisessa menee tuntikausia. Nopeiden ja helppojen kasviscurrujen – joista lisää myöhemmin  – lisäksi mausteinen curry syntyy jauhelihasta. Jauhelihacurry valmistuu nopeimmillaan puolessa tunnissa, joskin puoli tuntia lisää haudutusta tekee tosin currylle hyvää, kun maut syvenevät. 

Jauhelihacurryn voi tarjota perinteisesti riisin kanssa tai trendikkäästi naanleivän päällä flatbread-tyyliin. Myös lämpimien voileipien täytteenä tai leivistä koottuna piirakkanamausteinen jauheliha on ihanaa.

Me olemme tehneet tätä muutamaan otteeseen pienen paikallisen lammastilan jauhelihasta, ja karitsan tai lampaan jauhelihasta tehtynä curry onkin mielestäni parasta. Mutta saman mausteet toimivat hyvän muidenkin jauhelihojen ja todennäköisesti myös Härkiksen kanssa. Kaikki kokeilemani mausteiset jauheliharuoat ovat kääntyneet iisisti kasvisversioiksi Härkiksellä. Esimerkiksi Härkis-tacotovat aivan todella hyviä.

Jos ajattelit tarjota jauhelihacurrya naanleipien kaverina, suosittelen tekemään ne ilman uunia. Tässä reseptini: Naanleivät pannulla.

 

 

 

 

Resepti

 

 

 

Intilainen jauhelihacurry

4–6 annosta

500 g lampaan tai karitsan jauhelihaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
6 vihreän kardemumman kotaa
1–2 tl jauhettua kurkumaa
1–2 tl garam masala -mausteseosta
tuoretta chiliä tai chilitahnaa maun mukaan
(1–2 tl sarviapilan lehtiä)
1 dl tomaattipyrettä
1 dl vettä
noin 1 tl suolaa
1–2 tl sokeria tai hunajaa
hieman sitruunamehua
nippu tuoretta korianteria (tai lehtipersiljaa)
sitruunalohkoja tarjoiluun

Kuori ja hienonna sipuli, valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua muutama minuutti keskilämmöllä. Lisää mausteet ja kuullota vielä muutama minuutti, jotta mausteet aukeavat. Lisää tomaattipyre ja sekoita.

Nosta lämpöä. Laita pannulle jauheliha ja kypsennä se samalla lihaa paistinlastalla murustaen. Lisää vesi ja suola sekä hieman sokeria. Hauduta matalalla lämmöllä vähintään vartti, mielellään kolme varttia. Viimeistele sitruunamehulla ja tuoreella korianterilla.

Tarjoa jauhelihacurry riisin tai naanleipien kanssa. Jos haluat tarjota curryn flatbread-tyylisesti, tarjoa lisänä esimerkiksi salaattia ja/tai ituja, kasviksia, jogurttia, tuoreita yrttejä (korianteri tai lehtipersija) sekä cashewpähkinöitä.

_____