Korealainen tofusalaatti avokadotahnalla

sunnuntai 9. lokakuuta 2016


Tofu on minulle hieman haastava raaka-aine. Olen kokannut ja syönyt kymmeniä tofu-ruokia, ja usein tulos on sama: Ruoka toimisi maultaan paremmin ilman tofua, tofu on ruoassa vain välttämätön ruokaisuuden ja proteiinin tuoja. Fakta on, että siltään tofu ei koreile maullaan eikä rakenteellaan. Siitä tuskin kukaan on kanssani eri mieltä.

Tofu kaipaa tuhdisti makuja ja rakennetta – jos siis haluaa tofuruoalta muutakin kuin täyttävyyttä. Olen aloittanut operaation nimeltä tofun kesyttäminen, sillä käyttäisin tuota mainiota raaka-ainetta mielelläni enemmän, mutta ruoan mausta en todellakaan ole valmis tinkimään. Korealaisessa salaatissa kiinnitin aivan erityistä huomiota tofun valmistukseen, jotta se sekä maistuu oikeasti hyvälle että on rakenteeltaan napakka. Taktiikkani oli tämä: kuutiointi, kuivaus, marinointi, paistaminen ja viimeistely kastikkeella.





Salaatti on upea makupaletti. Soijavinaigretessa pehmennetty lehtikaali, tuhdisti maustettu paistettu savutofu ja raikas avokadotahna takaavat, että makusävyissä riittää. Porkkanalastut ja yrtit raikastavat kokonaisuuden. Salaatin eri osien maut täydentävät toisiaan, sillä jokainen palanen on maustettu omalla tavallaan. Ne toimivat paitsi yhdessä myös erikseen. Korealaisittain maustettu tofu sopii hyvin syötäväksi yrttisen riisin kanssa, ja avokadotahna on hyvää leivän päällä tai kasvisten dippinä. Lehtikaalipohjan päälle taas voi ladata vaikka tofun kanssa samalla kastikkeella maustettua flank steakia.





Resepti

 

 

Korealainen tofusalaatti avokadotahnalla

3–4 annosta


tofu
300 g (1 pkt) savutofua tai maustamatonta tofua
1 rkl gochujang-tahnaa (korealainen chilitahna)
1 rkl seesamiöljyä
1 1/2 rkl soijakastiketta
1 1/2 rkl sokeria
tilkka limetin mehua 

avokadotahna
2 kypsää avokadoa
noin 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 valkosipulinkynsi
1–2 rkl limetin mehua
suolaa 

salaattipohja
150–200 g lehtikaalia
2 rkl soijakastiketta
1 rkl riisietikkaa
1 tl hunajaa tai sokeria
(tilkka limetin mehua)

lisäksi
2 keskikokoista porkkanaa
kurkkua
korianteria tai lehtipersiljaa 


Kuutioi tofu ja kuivaa kuutiot huolellisesti talouspaperilla painellen. Sekoita tofun marinadin ainekset ja kaada puolet kastikkeesta tofukuutioiden sekaan. Sekoita ja anna maustua vähintään tunti, mielellään pidempään. Jätä loppu kastike odottamaan.

Puolita avokadot ja kaavi hedelmäliha kulhoon. Kuori ja hienonna inkivääri sekä valkosipulinkynsi. Soseuta avokado sekä mausteet sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku, ja säädä tarvittaessa suolan ja happamuuden tasapainoa.

Leikkaa lehtikaalinlehdistä keskiruoti pois. Hienonna lehdet aivan pieneksi silpuksi. Yhdistä soijakastikkeeseen riisietikka sekä hunaja. Sekoita kastike lehtikaalin joukkoon (huom! voit käyttää myös vain osan kastikkeesta ja lisätä lopun kastikkeen tarvittaessa valmiiseen salaattiin). Möyhi kastike käsin lehtikaalin joukkoon, näin lehtikaalin rakenne pehmenee. Laita salaattipohja valmiiksi tarjoiluastiaan.

Paista maustunutta tofua kuumalla pannulla tilkassa öljyä muutama minuutti välillä käännellen. Sekoita loppu maustekastike paistettujen tofupalojen joukkoon.

Leikkaa porkkanat ja kurkku tikuiksi tai suikaloi kuorimaveitsellä. 

Laita salaattipohjan päälle tofu, avokadotahna sekä kasvikset ja yrtit. 

_____



31 kommenttia

Kermaruusu kirjoitti...

Tofu on jäänyt minullakin käyttömättöminen raaka-aineiden listalle. Kuvat ovat tästä salaatista niin kauniita joten voin kuvitella maun myös hyväksi.

Sari kirjoitti...

No jos tuolla marinadilla ei tule makua niin ei sitten millään. Ihanan näköinen annos. Osaan kuvitella että makukin on kohdillaan.

Virpi kirjoitti...

Oi! Näyttää superhyvältä.

Saara- Viimeistä murua myöten kirjoitti...

Onpa hyvännäköistä! :) Tofusta olen ollut kanssasi ihan samaa mieltä. "Miksi tähän on edes lisätty tofua, eihän se maistu miltään?", mutta nyt oikeilla tekniikoilla (juurikin nuo mainitsemasi) olen jopa oppinut nauttimaan tofusta ja alkanut vastikään kehitellä vaikka minkälaista tofua :).

Hannele kirjoitti...

Kiitos kuvakehuista!
Minä olen kyllä käyttänyt tofua, mutta jotenkin se on jäänyt aina täyterooliin. Vaan nyt ei!

Hannele kirjoitti...

Päätin ottaa varmanpäälle marinadin kanssa :)

Makua riitti sekä tofussa että kokonaisuudessa.

Hannele kirjoitti...

Kiitos!

Hannele kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, Saara! Tofun kesytys on tai on ollut siis sielläkin käynnissä :)

Edelleen syön kasvisvaihtoehdoista mielummin papuja, joita rakastan, kuin tofua, mutta tämä oli kyllä aidosti todella hyvää!

Riitta kirjoitti...

Mä olen myös tofuskeptikko, mutta tämä kieltämättä kuulostaa (ja näyttää) hyvältä! Se on se tofun hömelö rakenne, jota vierastan. Kunnon paistopinta tekee varmasti ihmeitä tofulle(kin).

Minna kirjoitti...

Herkullisia kuvia. Mä olen tofu kriitikko, mutta olen syönyt hirmu hyvää tofua, joten annan sille kyllä mahdollisuuden :)

Aila kirjoitti...

Minustakin kuvat ihania! Tofuissa on eroja, ne marketin karkearakenteiset ovat minusta kaikista ikävimpiä maultaan, eikä se rakennekaan ole minun mieleeni. Tein kesällä itse tofua, savustin ja maustoin. Tofu veti hyvin makuja itseensä. Rapea paistopinta olisi kyllä plussaa.

Koti Harmi kirjoitti...

Hyvillä mausteilla ja kunnon paistopinnalla tofu on aivan asiallinen lisä ruokaan. Koreaa tofua on meillä seuraavalla tofukerralla!

Merituuli kirjoitti...

Tofu on haastava meillekin. Rakennetta se kaipaa minustakin eniten.

Hannele kirjoitti...

Totta, tofun rakenne sucks :) Mitä sitä kaunistelemaan. Kuivaus ja kunnon paistopinta tekevät kuutioista kiinteitä.

Hannele kirjoitti...

Kiitos, Minna!
Olisi kiva kuulla, millaista syömäsi hirmu hyvä tofu oli? Kuinka se oli laitettu ja/tai maustettu?

Hannele kirjoitti...

ITSETEHTYÄTOFUA! Vau.
Tuossa savutofussa on ehkä paras maku mitä olen tofuissa maistanut. Yritän resepteissäni käyttää helposti saatavia raaka-aineita, siksi suosin usein marketin tuotteita kuten tämä Jalotofukin on.

Hannele kirjoitti...

"Tofu on aivan asiallinen lisä ruokaan", oon kikattanut tuolle vartin. Se on nimittäin usein justiinsa noin!

Hannele kirjoitti...

Arvasin, etten ole rakenne- ja makuasiassa yksin :)

Hanna kirjoitti...

Yllätyksekseni meidän skidit rakastaa kylmäsavutofua! Ja minustakin se on kyllä hyvää. Pitää tätä reseptiä ihan ehdottomasti testata, niin kauniin näköinen salaatti ja ihanan kuuloinen ohje!

Hannele kirjoitti...

Kylmäsavutofu on minusta(kin) parasta tofua paljaaltaan.

Kiitos! Avokadotahnaa tein heti uudelleen, lisäsin leivän päälle vielä seesaminsiemeniä. Nam!

minni kirjoitti...

Mulla on vastaava tofuprojekti. Muuten melko samanlaisilla aseilla, mutta enpäs ole vielä kokeillut laittaa lopuksi kastiketta juuri tofuun. Kokeiluun!

Minttu kirjoitti...

Meillä käytetään jonkin verran tofua ja usein se marinoidaan päivää ennen paistamista. Hankalinta on sen rapean pinnan saaminen, mutta sekin onnistuu ilman marinointia ja kuumassa öljyssä. Olen muuten ihan koukussa tohon gochujang-tahnaan! Tämä salaattisi kuulostaa tosi herkulliselta!

Hannele kirjoitti...

Päivän marinoiminen tekisi tofun maulle varmasti hyvää!

Vähän samanlaista gochujang-koukkua on täälläkin havaittavissa :)

Hannele kirjoitti...

Se on hyvä jippo. Viimeistelykastiketta ei tarvitse edes olla paljon, kun se tuo tofulle sen loppusilauksen.

Lotta / Syötävän hyvä kirjoitti...

Munkin mielestä kylmäsavutofu on ainoita joka maistuu jo itsessään hyvältä, muut versiot kaipaavat kyllä työstämistä ja marinointia. Ja sitten on vielä silken tofu joka menee ihan omaan kategoriaansa. Tofun vähän kehnoa mainetta ei harmi kyllä paranna se, että ravintoloissakin tofu on usein huonosti valmistettua (etnisissä tosin harvemmin). :/

Annaleena kirjoitti...

Näiden kuvien myötä minäkin voisin ottaa ensimmäiset maistiaiset tofua, näyttää niin herkulliselta!

Elina/Chocochili.net kirjoitti...

Oi vitsi miten hyvännäköistä! Tätä reseptiä voisi muuten kokeilla myös tempellä! Olen itse viime aikoina tykästynyt käyttämään sitä, vaikka tofua toki mussutan silti harva se päivä :)

Heidi Kjellman kirjoitti...

Ihanan näköinen annos ja kauniit kuvat, taas!

-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

Jenni kirjoitti...

Mä pystyn samaistumaan tähän. Aasialaisissa ruoissa tofu on toiminut parhaiten, maustan myös runsaasti. Marinoinnin jättäminen väliin kiireessä on heikko kohtani - yleensä teen vain "pikamarinadin".

Herkkuhovi kirjoitti...

Jokunen tofukokeilu saanut välttelemään koko raaka-ainetta sillä maku ei todellakaan miellyttänyt. Ehkä pitäisi antaa uusi tilaisuus, tämä sinun ohjeesi olisi ihan minun makuuni. :)

Nanna kirjoitti...

Sä tiedät. Korea.

Sisällön tarjoaa Blogger.