| |

Korealainen tofusalaatti avokadotahnalla

Korealainen tofusalaatti

Tofu on minulle hieman haastava raaka-aine. Olen kokannut ja syönyt kymmeniä tofu-ruokia, ja usein tulos on sama: Ruoka toimisi maultaan paremmin ilman tofua, tofu on ruoassa vain välttämätön ruokaisuuden ja proteiinin tuoja. Fakta on, että siltään tofu ei koreile maullaan eikä rakenteellaan. Siitä tuskin kukaan on kanssani eri mieltä.

Tofu kaipaa tuhdisti makuja ja rakennetta – jos siis haluaa tofuruoalta muutakin kuin täyttävyyttä. Olen aloittanut operaation nimeltä tofun kesyttäminen, sillä käyttäisin tuota mainiota raaka-ainetta mielelläni enemmän, mutta ruoan mausta en todellakaan ole valmis tinkimään. Korealaisessa salaatissa kiinnitin aivan erityistä huomiota tofun valmistukseen, jotta se sekä maistuu oikeasti hyvälle että on rakenteeltaan napakka. Taktiikkani oli tämä: kuutiointi, kuivaus, marinointi, paistaminen ja viimeistely kastikkeella.

Salaatti on upea makupaletti. Soijavinaigretessa pehmennetty lehtikaali, tuhdisti maustettu paistettu savutofu ja raikas avokadotahna takaavat, että makusävyissä riittää. Porkkanalastut ja yrtit raikastavat kokonaisuuden. Salaatin eri osien maut täydentävät toisiaan, sillä jokainen palanen on maustettu omalla tavallaan. Ne toimivat paitsi yhdessä myös erikseen. Korealaisittain maustettu tofu sopii hyvin syötäväksi yrttisen riisin kanssa, ja avokadotahna on hyvää leivän päällä tai kasvisten dippinä. Lehtikaalipohjan päälle taas voi ladata vaikka tofun kanssa samalla kastikkeella maustettua flank steakia.

Korealainen tofusalaatti avokadotahnalla

Koukuttavan herkullinen aasialainen salaatti – tätä kannattaa tehdä!
Esivalmistelu15 minutes
Kypsennys5 minutes
marinointi1 hour
Valmistusaika1 hour 20 minutes
Annokset: 4

Raaka-aineet

tofu

  • 300 g savutofua tai maustamatonta tofua (1 pkt )
  • 1 rkl gochujang-tahnaa (korealainen chilitahna)
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 1/2 rkl soijakastiketta
  • 1 1/2 rkl sokeria

avokadotahna

  • 2 kypsää avokadoa
  • 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1–2 rkl limetin mehua
  • suolaa

salaattipohja

  • 200 g lehtikaalia
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl riisietikkaa
  • 1 tl hunajaa tai sokeria
  • tilkka limetin mehua

lisäksi

  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • kurkkua
  • korianteria tai lehtipersiljaa

Tee näin

  • Kuutioi tai revi tofu ja kuivaa tofu huolellisesti talouspaperilla painellen.
  • Sekoita tofun marinadin ainekset ja kaada puolet kastikkeesta tofukuutioiden sekaan. Anna maustua vähintään tunti, mielellään pidempään. Jätä loppu kastike odottamaan.
  • Puolita avokadot ja kaavi hedelmäliha kulhoon.
  • Kuori ja hienonna inkivääri sekä valkosipulinkynsi.
  • Soseuta avokado sekä mausteet sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
  • Tarkista maku, ja säädä tarvittaessa suolan ja happamuuden tasapainoa.
  • Leikkaa lehtikaalinlehdistä keskiruoti pois. Hienonna lehdet aivan pieneksi silpuksi.
  • Yhdistä soijakastikkeeseen riisietikka sekä hunaja.
  • Sekoita kastike lehtikaalin joukkoon (huom! voit käyttää myös vain osan kastikkeesta ja lisätä lopun kastikkeen tarvittaessa valmiiseen salaattiin). Möyhi kastike käsin lehtikaalin joukkoon, näin lehtikaalin rakenne pehmenee.
  • Laita salaattipohja valmiiksi tarjoiluastiaan.
  • Paista maustunutta tofua kuumalla pannulla tilkassa öljyä muutama minuutti välillä käännellen.
  • Sekoita loppu maustekastike paistettujen tofupalojen joukkoon.
  • Leikkaa porkkanat ja kurkku tikuiksi tai suikaloi kuorimaveitsellä.
  • Laita salaattipohjan päälle tofu, avokadotahna sekä kasvikset ja yrtit.