Leipäjuusto-sipuligalette

lauantai 26. marraskuuta 2016


Galette on huolettoman leipurin unelma – mitä rustiikkisempi sitä parempi. Lempeä leipäjuusto ja hieman jouluisia makuja saanut makeansuolainen sipuli ovat galetelle erinomainen ja toisiaan kunnioittava täytepari.

Leipäjuusto, joka on minulle aina vaan nirskunnarskunjuustoa, tunnetaan tietenkin koko Suomessa. Leipäjuusto – tai juustoleipä kuten osa juustohiiristä sitä kutsuu – on vahvasti osa suomalaista makuperintöä.  Pohjoisessa perintö elää vahvimmin sekä arjessa että juhlassa. Monessa pohjoisen maakunnassa taida olla kemuja, joissa juustoa ei olisi tarjolla. Arkenakin juustokahvit on käsite, vähän vastaava kuin pullakahvit. Joku murustelee juuston kahvin sekaan, joku dippaa juustoa kuumassa kahvissa ja joku narskuttelee juuston juustona kahvin kanssa.




Leipäjuusto sopii myös hämmentävän moneen menoon leivonnassa ja ruoanlaitossa. Pääsin testaamaan keväällä juustojen toimivuutta mitä moninaisimmissa resepteissä ja ihan aidosti yllätyin, miten hyvin juusto toimii sekä makeassa että suolaisessa reseptiikassa.

Yksi vahva leipäjuustojen valmistaja, Vaalan juustola, uudisti ja raikasti vastikään visuaalista ilmettään, ja minut kutsuttiin mukaan projektiin laittamaan ruokaa ja stailaamaan kuvia. Muokkasin ja viimeistelin myös kuvaamiemme ruokien reseptit. Kuvauksesta vastasi häikäisevä Studio Timo Heikkala. Huh, kun oli lystiä!

Nyt syksyllä avatuilta, uudistuneilta Vaalan juustolan nettisivuilta löydät taatusti tutun oloisia kuvia, ja reseptipankista löytyy vaikka kuinka paljon vinkkejä ja inspiraatiota leipäjuusto-kokkailuihin. Myös tämä leipäjuusto-sipuligalette tulee reseptipankkiin. Reseptipankista suosittelen aivan erityisesti kokeilemaan leipäjuustoa intialaisessa kastikkeessa sekä todella hyvin adventtiaikaan sopivaa leipäjuusto-poropiirakkaa. Myös tämä leipäjuusto-sipuligalette sopii kuin nakutettu pimeisiin iltoihin glögin tai teen pariksi.






Resepti

Leipäjuusto-sipuligalette

8–10 annosta


taikina
1 1/2 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
100 g voita
3 rkl maitorahkaa
2–3 rkl vettä

täyte
500 g sipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä tai voita
2 rkl punaviinietikkaa tai sherryetikkaa
1 pieni kanelitanko
1 tähtianis
suolaa
(tilkka sokeria tai hunajaa)


Sekoita taikinan kuivat aineet. Lisää joukkoon kuutioitu voi ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää maitorahka ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun, ja laita se tekeytymään jääkaappiin noin tunniksi.

Kuori ja siivuta ohuelti sipulit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy tai voi pannulla ja kuullota sipulisilppuja muutama minuutti keskilämmöllä. Lisää pannulle etikka ja mausteet. Anna hautua pienellä lämmöllä välillä sekoittaen noin 45 minuuttia, tarvittaessa pidempäänkin. Sipuli karamellisoituu matalassa lämmössä pehmeän makeaksi. Poista kanelitanko ja tähtianis. Mausta suolalla ja säädä tarvittaessa hapon ja makeuden tasapainoa. 

Kuutioi leipäjuusto. Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauunissa riittää 180 astetta).

Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla tai suoraan leivinpaperin päällä noin 30 cm halkaisijaltaan olevaksi levyksi. Kaada karamellisoitu sipuli taikinalevyn päälle. Jätä reunoille noin 5 cm tilaa. Laita leipäjuustokuutiot sipulin päälle, painele juustoja hieman, jotta ne uppoavat osin sipulin sekaan.

Paista noin 20–30 minuuttia eli kunnes reunat ovat saaneet kullanruskean värin. 

_____



33 kommenttia

Dinner4u2 Mirka & Pauliina kirjoitti...

Kiitos reseptivinkeistä! Kävin heti kurkkaamassa. Leipäjuusto näyttää sopivan yllättävän moneen juttuun - enpä ollut aikaisemmin tätä huomannut. Galette on yksi suosikeistani, juuri siksi, että ei ole niin justiinsa. Joka kerralla tulee vähän erinäköinen lopputulos. Mahtava myös siksi, että varioinnin mahdollisuudet ovat loputtomat. Tämä galette kuulostaa ihanalle!

Ninni kirjoitti...

Kiva kun galettet ovat alkaneet Suomessakin yleistyä. Se on jotenkin kiva vaihtoehto perinteiselle piirakalle. Ja leipäjuusto tuo hauskan lisän.

minni kirjoitti...

No ihanalta näyttää! Leipäjuusto on niin herkkua! Ja siitä on moneksi. Suolaisiin, makeisiin, kaikkeen.

Anne / 52 weeks of deliciousness kirjoitti...

Ihanat kuvat, jälleen, Hannele :) narinajuusto on itselle lapsuuden herkku. Pohjanmaan mummulassa sitä on edelleen aina jääkaapissa. Itse ostan sitä kerran kahdessa vuodessa :D täytyisi kyllä ostaa useammin ja kokeilla syödä muutenkin kuin sellaisenaan tai lakkahillon kanssa.

Sari Sweet Food O`Mine kirjoitti...

Ah, leipäjuusto! Siitä on vaikka mihin. Ainakin ennen ei ollut juhlaa jollei pöydästä löytynyt leipäjuustoa, ja lakkahilloa. Tämä on ihanan kuuloinen resepti. Nuo mausteet tuossa, wau!

Hanna / Hannan soppa kirjoitti...

Voi kun hauska projekti! Ja miten ihanan näköinen galette!

Kirsi / Tekila's Bakery kirjoitti...

Leipäjuusto on monimuotoinen herkku, mukava lukea siitä innovatiivisia respetejä.

Sirkku kirjoitti...

Galetteja on tänä syksynä näkynyt erityisen paljon, ja tämä on mielenkiintoinen lisä tarjontaan. Leipäjuusto on sellainen asia, johon en ole koskaan osannut innostua, mutta eihän sitä tiedä vaikka tämä resepti muuttaisi käsitykseni :)

Kermaruusu kirjoitti...

Galette <3 Leipäjuustoa täytyykin joskus kokeilla, maistuu varmasti.

Peggyn pieni punainen keittiö kirjoitti...

Galette on niin ihana valmistaa. Saa olla persoonallinen, rustiikkinen ja kaikkea siltä väliltä. Juuri se tekee siitä niin kauniin ja maku kruunaa koko komeuden :) Kiva idea käyttää leipäjuustoa!

Pullahiiri/Taru kirjoitti...

Galettet on niin hyviä ja simppeleitä valmistaa. Mä niin tykkään!

Saara kirjoitti...

Galette on aina niin näppärä :) ja siiiis läääääh näitä kuvia <3 ihan täydellisiä ja miten kaunis karamellisoitunut ruskea pinta onkin noissa narskujuustopalasissa :))

Suusta suuhun Alisa kirjoitti...

Mieheni mummolassa leipäjuusto upotetaan aina kahvikuppiin lämpenemään hetkeksi ennen syöntiä. Herkkua!

Hellan ja viinilasin välissä -blogi kirjoitti...

Leipäjuusto kuuluu perheemme naisten suosikkeihin, mutta pitäisi varmaan kokeilla sitä myös sinun tyyliisi. Näyttää hyvältä!

Erja/ Andalusian auringossa-blogi kirjoitti...

toi nirskunnarskun onkin hyvä kuvaus... ja epäilemättä se syy, miksi se ei itselleni ei ole uponnut k o s k a a n :-)

Hannele kirjoitti...

Kiva kuulla!
Tein keväällä tietysti paljon reseptitestailuita ja se on kyllä totta, että leipäjuusto sopii tosi monenlaiseen ruokaan.

Tämä galette oli ihanaa!

Hannele kirjoitti...

Minäkin tykkään galeteista tosi paljon. Helppoa puuhaa!

Hannele kirjoitti...

Niin totta! Ja siltäänkin leipäjuusto on hyvää.

Hannele kirjoitti...

Kiitos, Anne <3
Pohjanmaalta pohjoiseen leipäjuusto on kyllä todella yleinen herkku. Meillä sitä on aika usein. Useimmiten se päätyy esim. intialaistyyppiseen ruokaan tai sitten se syödään salaatissa tai siltään. Nam!

Alisa, noin juuri tekee miehen äidin koko suku. Juustokahvit on käsite. Minä en ole vielä moiselle lämmennyt :)

Hannele kirjoitti...

Mausteet toivat kyllä todella herkun lisän!

Hannele kirjoitti...

Projekti oli ihan mielettömän lysti. Ei ihan kamalasti tarttenut miettiä lähdenkö mukaan.

Hannele kirjoitti...

Kiva kuulla, Kirsi!

Hannele kirjoitti...

Leipäjuusto, niinku aika moni juusto, jakaa kyllä mielipiteitä!

Hannele kirjoitti...

Todellakin <3

Hannele kirjoitti...

Se on just niin. Mitä epätäydellisempi, sitä täydellisempi. Sopii hyvin mulle.

Hannele kirjoitti...

Minä myös!

Hannele kirjoitti...

Kiitos, Saara!
Leipäjuustoon tulee kyllä uunissa tositosi kaunis paahteinen pinta.

Hannele kirjoitti...

Kiva kuulla, Johanna!

Hannele kirjoitti...

Hah, ja minä taas tykkään leipäjuustosta juuri nirskunnarskun vuoksi :)

Minna -Ku ite tekee kirjoitti...

Todella kauniit kuvat ja houkutteleva resepti!

Merituuli kirjoitti...

Galetet ovat jotenkin tosi armollinen piirakkamuoto. Tehtiin töissä joskus lasten kanssa henkilökohtaiset pikkugaletet. Hauskoja nekin.

Aila kirjoitti...

Kiva resepti! Lapsena äiti ohjeisti laittamaan leipäjuustokuutioita kahviin, sitten ne vasta narskuivatkin! Hyvä leipäjuusto narskuu mielestäni vähemmän ja on melkeinpä parhaimmillaan lämpimänä, vähän sulaneena. Kiva resepti!

Jenni kirjoitti...

Rakastan leipäjuustoa! Päädyn aina ostamaan sitä jos erehdyn menemään ruokakauppaan nälkäisenä :) Varmasti ollut hauska projekti!

Sisällön tarjoaa Blogger.