| |

Leipäjuusto-sipuligalette

Yhteistyössä Vaalan juustola

Leiäjuusto-sipuligalette on huolettoman leipurin unelma – mitä rustiikkisempi sitä parempi. Lempeä leipäjuusto ja makeansuolainen sipuli ovat galetelle erinomainen ja toisiaan täydentävä täytepari.

Leipäjuusto-sipuligalette pellillä

Leipäjuusto, joka on minulle aina vaan nirskunnarskunjuustoa, tunnetaan tietenkin koko Suomessa. Leipäjuusto – tai juustoleipä kuten osa juustohiiristä sitä kutsuu – on vahvasti osa suomalaista makuperintöä. 

Pohjoisessa perintö elää vahvimmin sekä arjessa että juhlassa. Monessa pohjoisen maakunnassa leipäjuustoa – tai juustoleipää – on tarjolla kaikissa juhlissa. Arkenakin juustokahvit on käsite –vähän vastaava kuin pullakahvit. Joku murustelee juuston kahvin sekaan, joku dippaa juustoa kuumassa kahvissa ja joku narskuttelee juuston kahvinsa kanssa.

Leipäjuusto sopii myös hämmentävän moneen menoon leivonnassa ja ruoanlaitossa. Pääsin testaamaan keväällä juustojen toimivuutta mitä moninaisimmissa resepteissä ja ihan aidosti yllätyin, miten hyvin juusto toimii sekä makeassa että suolaisessa reseptiikassa.

Testaa myös näitä leipäjuustoreseptejäni:

Leipäjuusto-sipuligalette

Makeaksi haudutettu sipuli ja suolainen leipäjuusto muodostavat upean parin galeten täytteenä.
Esivalmistelu1 hour
Kypsennys30 minutes
Annokset: 6

Raaka-aineet

pohja

  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
  • 1 1/2 dl tattarijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 100 g voita
  • 3 rkl maitorahkaa
  • 2–3 rkl vettä

täyte

  • 250 g leipäjuustoa
  • 500 g sipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl öljyä tai voita
  • 2 rkl punaviinietikkaa tai sherryetikkaa
  • 1 pieni kanelitanko
  • 1 tähtianis
  • suolaa
  • tilkka sokeria tai hunajaa (tarvittaessa)

Tee näin

  • Sekoita taikinan kuivat aineet.
  • Lisää joukkoon kuutioitu voi ja nypi murumaiseksi seokseksi.
  • Lisää maitorahka ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  • Kääri taikina kelmuun, ja laita se tekeytymään jääkaappiin noin tunniksi.
  • Kuori ja siivuta ohuelti sipulit.
  • Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.
  • Kuumenna öljy tai voi pannulla ja kuullota sipulisilppuja muutama minuutti keskilämmöllä.
  • Lisää pannulle etikka ja mausteet.
  • Anna hautua pienellä lämmöllä välillä sekoittaen noin 45 minuuttia, tarvittaessa pidempäänkin. Sipuli karamellisoituu matalassa lämmössä pehmeän makeaksi.
  • Poista kanelitanko ja tähtianis.
  • Mausta suolalla ja säädä tarvittaessa hapon ja makeuden tasapainoa.
  • Kuutioi leipäjuusto.
  • Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauunissa riittää 180 astetta).
  • Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla tai suoraan leivinpaperin päällä noin 30 cm halkaisijaltaan olevaksi levyksi.
  • Kaada karamellisoitu sipuli taikinalevyn päälle. Jätä reunoille noin 5 cm tilaa.
  • Laita leipäjuustokuutiot sipulin päälle, painele juustoja hieman, jotta ne uppoavat osin sipulin sekaan.
  • Käännä taikinan reunoja kohti keskustaa.
  • Paista noin 20–30 minuuttia eli kunnes reunat ovat saaneet kullanruskean värin.

Vaalan juustolan nettisivuilta löydät taatusti tutun oloisia kuvia, ja reseptipankista löytyy vaikka kuinka paljon vinkkejä ja inspiraatiota leipäjuusto-kokkailuihin. Myös tämä leipäjuusto-sipuligalette löytyy reseptipankista. Reseptipankista suosittelen aivan erityisesti kokeilemaan leipäjuustoa intialaisessa kastikkeessa sekä todella herkullista leipäjuusto-poropiirakkaa.