| | |

Tikka masala kikherneistä – nopea arkiruoka puolessa tunnissa

Kuiva-ainekaappi on arjen pelastaja. Se kääntää päivän ruokakurssin myötätuuleen erityisesti silloin, kun kukaan ei ole käynyt kaupassa tai suunnitellut lainkaan ruoanlaittoa. Meillä kaapissa on aina säilöttyjä tomaatteja tai tomaattimurskaa, kikherneitä ja mustapapuja, kookosmaitoa sekä linssejä. Kun pataan kaataa edes osan edellämainituista sekä kourallisen mausteita, on arkiruoka jo voiton puolella.

Tikka masala -kastike syntyi juuri näin, helposti ja puolessa tunnissa. Lisäkkeeksi keitin riisiä, päälle laitoin nipun korianteria ja kourallisen cashewpähkinöitä, joilla ruoasta saa jo liki salonkikelpoisen.

Tikka masala on siitä mainio kastike, että sen sekaan voi laittaa mitä vain proteiinipitoista. Suosikkejani ovat kikherneet – ehkä koska niitä on aina kaapissa. Myös broileri tai esimerkiksi härkis sopivat mausteisen kastikkeen sekaan loistavasti. Riisin sijasta, tai lisäksi, tikka masalan kanssa maistuu naanleipä.

Mausteita kannattaa tikka masalaan laittaa reilusti. Se on hyvä huomioida, että mausteita tarvitsee hieman vähemmän, jos ruokaa ehtii haudutella pidempään, tai jos sen syö vasta seuraavana päivänä. Mausteet tekeytyvät ja avautuvat ajan kanssa. Usein lataan pikaversioon mausteita ihan tuhdisti, ja laitan seuraavana päivänä sekaan hieman makuja pyöristävää jogurttia, jos mausteisuus – ei pelkästään tulisuus – on ylilyövää.

Viime syksynä tein liki samoista kuiva-ainekaapin aarteista tomaattista kikherne-kookoskeittoa. 
Vuodessa kaapin sisältö ei ole kovin paljoa muuttunut. Mitä muuten sinun kuivakaapistasi löytyy?
 

Resepti

Tikka masala kikherneistä

neljä annosta

1 iso sipuli

2–4 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 tl jeeraa eli juustokuminaa

1–2 tl garam masala -mausteseosta

1–2 tl savupaprikaa (makea)

1 tl kurkumaa

1 tl jauhettua inkivääriä (tai pala tuoretta inkivääriä)

1 tl jauhettua korianteria

300–400 g kikherneitä (säilyke)

400 g tomaattimurskaa

1 dl vettä

2 tl sokeria tai hunajaa

noin 2 dl kookoskermaa 

noin 1tl suolaa 

(hieman sitruunamehua)

lisäksi

tuoretta korianteria (tai lehtipersiljaa)

cashewpähkinöitä

keitettyä riisiä tai naanleipää

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilppuja keskilämmöllä öljyssä viitisen minuuttia. Lisää mausteet ja anna niiden lämmetä, jotta ne hieman aukenevat. Voit laittaa aluksi mausteita maltillisemmin ja lisätä tarvittaessa myöhemmin.

Lisää valutetut kikherneet sekä tomaattimurska. Huuhtele tomaattimurskapurkki desillä vettä ja kippaa vesi kastikkeen joukkoon. Anna hautua vähintään 15 minuuttia, mielellään pidempäänkin. Pidempään haudutettaessa kikherneet hieman pehmenevät ja imevät makuja itseensä.

Lisää sokeri, kookoskerma ja suola. Hauduta vielä viitisen minuuttia. Viimeistele tarvittaessa sitruunamehulla. Voit tarjota sitruunalohkot myös pöytämausteen tapaan. Maista ja säädä kastikkeen makua tarvittaessa. Tuore korianteri sekä cashewpähkinät sopivat loistavasti kastikkeen päälle.

Tarjoa lisäkkeenä riisiä tai naanleipää.

_____