| | |

Glögi-vadelmajuustokakku

Upea juustokakku on yhdistelmä joulun täyteläisyyttä ja marjan raikkautta.

Juustokakku on makujen moniuloitteisuudessaan ihana: häivähdys joulun sävykkäitä makuja, reilusti raikkautta sekä roppakaupalla näyttävyyttä. Joulunajan hurmaavin kakku on tässä.

Glögikakku on talvinen versio Elina Jyväksen valloittavasta mansikka-kuohuviinikakusta. Vaihdoin mansikat vadelmiin ja mansikkaisen kuohuviinin jouluiseen glögikuohuviiniin, Glöetiin. Lisäsin myös hieman kanelia ja tähtianista, joulun lempimausteitani, sillä vaikka glögikuoharissa on selvästi joulun makuja, kakussa juoman mausteet hieman hukkuvat muiden raaka-aineiden alle.

Kakusta tuli aivan todella maukas. Sellainen raikas mutta jouluinen, täyteläinen mutta silti sopivan kevyt päättämään minkä tahansa pimeän ajan juhla- tai kahvihetken.

Glögi-vadelmajuustokakku on hyvä tehdä jääkaappiin edellisenä päivänä, jotta se ehtii hyytyä rauhassa. Tosin edelliselle päivälle ajoittuvat puuhathan vain helpottavat seuraavan päivän hommia. Ehkä siksi tykkäänkin juuri tällaisista kakuista – usein hääräämistä riittää juhla- tai kahvittelupäivälle muutenkin. Kakku on myös helppo kuljettaa vuoassaan vaikka kyläpaikkaan.

Luulen, että pidät leivonnasta. Kurkkaa myös nämä reseptini:

Resepti

Glögi-vadelmajuustokakku

kymmenelle

pohja

  • 150 g piparkakkuja tai bastogne-keksejä (tai digestive-keksejä maustettuna ripauksella kanelia)
  • 75 g voita

täyte

  • 2 dl paseerattua vadelmapyrettä (noin 5 dl vadelmia)
  • 1 dl Glöet-kuohuviiniä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 1/2 – 2 dl tomusokeria
  • 6 liivatelehteä
  • 3/4 dl Glöet-kuohuviiniä
  • 1 pieni kanelitanko
  • 1 tähtianis

kiille 

  • 3 liivatelehteä
  • 1/2 dl laimentamatonta mustikka- tai mansikkamehua tai mehuglögiä
  • 3/4 dl Glöet-kuohuviiniä 

koristeluun

  • marjoja
  • tähtianiksia

  1. Murskaa pohjaan tulevat keksit tehosekoittimessa tai muovipussissa kaulimella painellen.
  2. Sulata voi. Sekoita ja painele irtopohjavuoan pohjalle. Voit pingottaa pohjan ja reunan väliin leivinpaperin, jotta kakun siirtäminen tarjoilualustalle on helpompaa.
  3. Sekoita vadelmapyreen joukkoon kuohuviini. 
  4. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita siihen huolellisesti tuorejuusto sekä tomusokeri.
  5. Lisää kermaseokseen myös vadelma-kuohuviiniseos.
  6. Liota liivatelehtiä kulhossa kylmässä vedessä vähintään viisi minuuttia. Laita kattilaan 3/4 dl kuohuviiniä sekä kanelitanko ja tähtianis. Kiehuta muutama minuutti, jotta mausteista irtoaa makua ja samalla kuohuviini keittyy hieman kasaan. 
  7. Poista mausteet, säilytä ne, sillä tarvitset niitä kiilteen valmistuksessa. 
  8. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita kuumaan liemeen.
  9. Kaada liivateliemi samalla koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon. 
  10. Kaada täyte keksipohjan päälle. Peitä kakku ja laita jääkaappiin 2–3 tunniksi.
  11. Liota kiilteen liivatelehtiä kylmässä vedessä vähintään viisi minuuttia. 
  12. Mittaa kattilaan mehu ja kuohuviini. 
  13. Laita myös mausteet kattilaan. Kiehuta muutama minuutti, jotta mausteista irtoaa makua. 
  14. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita liivatteet nesteen joukkoon.
  15. Sekoittele kiillelientä, jotta se hieman jäähtyy. Kaada kiille varovasti kakun päälle ja laita kakku vielä jääkaappiin vähintään 2 tunniksi.
  16. Koristele kakku marjoilla ja esimerkiksi tähtianiksilla.