|

Kalakukko padassa – helppo tapa onnistua

JOULUKALENTERIN 7. LUUKKU 

Kalakukko on perinneruokien kuningas, pala suomalaista, juurevaa ja vahvaa ruokakulttuuria. Se yhdistää monta ruokaperinteisiimme kuuluvaa elementtiä: ruisleivän, järvikalan sekä tinkimättömän rasvan käytön – tuhtia sen olla pitää.

 

Periaatteessa kalakukko on helppo tehdä: ruiskuoren sisään ladotaan kalaa ja läskiä, väliin huiskitaan hieman suolaa. Käytännössä kuoren saaminen täysin pitäväksi on kuitenkin varsinkin aloittelevalta kukkoilijalta aikamoinen saavutus. Äitini keksi joku vuosi sitten loistavan jipon kalakukon valmistukseen. Kun kalakukon paistaa padassa, kukko pysyy mehevänä, vaikka se hieman vuotaisikin. Tietenkin tavoitteena on padassakin pitävä kuori, sillä paksu ja hyvinpaistunut pohja on parasta koko kukossa.

Te, jotka olette seuranneet Kokkipottilan seikkailuja pidempään, ehkä muistattekin, että olen kala-allergikko. Ja tässä näin muina naisina kirjoittelen teille kalakukon parhaista paloista. Ensimmäiset yli kolmekymmentä vuotta elin siinä uskossa (tai tiedossa), että kaikki kalat ovat kaikissa muodoissa minulta täysin kiellettyjä. Erinäisten testailujen ja Älä kokeile tätä kotona -kokeilujen jälkeen huomasin, että ahven on kaloista se, jota kroppani ottaa jotenkuten vastaan. Siinä missä lohikalat vaativat lääkärireissun – niiden kanssa ei toden totta ole leikkimistä – selviää ahvenen kanssa allergialääkkeellä. Pesunkestävänä savolaisena lisäksi huomasin, että pitkään haudutettu ahvenkukko ei aiheuta minulle mitään oireita. Piti vähän tanssia silkasta riemusta toripöydillä.

ps. Kalakukko padassa on eri asia kuin patakukko. Patakukossa ruispohjaa tai reunoja ei ole lainkaan, vain kalaa suojaava ruiskansi.

Resepti

 

 

 

 

Kalakukko padassa

noin 6 annosta

kuori

5 dl vettä

2 tl suolaa

12–13 dl ruisjauhoja

täyte

1–2 rkl ruisrouhetta (tai esimerkiksi riisiä)

800–1000 g kukkoahvenia (tai nahallisia fileitä) tai muikkuja

noin 250 g pekonia tai kylkisiivua

suolaa

lisäksi tarvitset

vettä saumojen tilkitsemiseen

1 rkl voita

leivinpaperia

foliota

kannellisen uunipadan

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Valmista ensin taikina sekoittamalla veteen suola sekä vähitellen jauhot. Taikina saa olla hyvin napakkaa. Jaa taikina kahteen osaan. Toinen osa saa olla hieman suurempi. Kaulitse taikinapalat noin 1 cm:n paksuisiksi, reunoilta oheneviksi ympyröiksi.

Laita suurempi taikinalevy leivinpaperin päälle ja levitä keskelle ruisrouhe tai riisi ohueksi kerrokseksi. Rouheen tarkoituksena on imeä ylimääräistä nestettä. Lado kaloja ja pekonia tai kylkisiivua kerroksittain. Ripottele kalojen päälle aina suolaa. Huomaa, että pekoni on valmiiksi suolaista, joten silloin suolaa tarvitsee vähemmän. Ylemmät kerrokset saavat olla alempia pienempiä, jotta saadaan aikaa kukon muoto.

Nosta taikinalevyn pohjat ylös, poista tarvittaessa ylimääräistä taikina ns vekkikohdista. Huomaa, että taitekohtaan tulee helposti repeämiä. Voit tilkitä repeämiä litistetyillä taikinapaloilla ja vedellä. Nosta toinen taikinalevy kukon päälle ja siloittele saumat mahdollisimman huomaamattomiksi.

Vuoraa uunipata foliolla ja nosta kukko leivinpaperin kanssa pataan. Jätä paperit vielä auki. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Voitele kukon kansi voilla. Kääri leivinpaperi ja folio kukon päälle, laske uunin lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista noin kaksi tuntia. Laske uunin lämpöä edelleen 80–100 asteeseen. Laita kansi päälle ja hauduta kukkoa uunissa yön yli (noin 8 tuntia). 

Nauti kuten savolaiset tekevät.

_____