| |

Munakoiso-kylmäsavulihasalaatti Lähi-idän maustein

Yhteistyössä Atria

JOULUKALENTERIN 11. LUUKKU

 

 

Salaatit jäävät joulunaikaan usein sivustakatsojan rooliin, kun tuhdit ja runsaat tarjottavat valtaavat pöytäpaikkoja. Aivan turhaan tosin, sillä raikkaat salaatit sopivat loistavasti sekä joulun juhlapöytään että glögi-iltoihin tai pikkujouluihin. Mutta kyllä salaatissakin saa makua olla, jotta se pärjää pimeydelle ja kauden muille herkuille. Tämä Lähi-idän mausteista loistetta saava salaatti syntyi, kun Atria haastoi minut kehittämään juhlakauteen sopivan reseptin Kulinaari-leikkeleistä. Huh, miten hyvä makujen ja rakenteiden yhdistelmä salaatista tulikaan!

Munakoiso-kylmäsavulihasalaatti on yhdistelmä raikkautta, suolaisuutta ja rapeutta sekä suomalaiseen makuun hieman jouluisiakin mausteita. Uunissa paahdetut munakoisoviipaleet saavat ylleen marinadin, jossa kaneli kohtaa korianterin ja jeera savupaprikan. Makuliemi antaa koko salaatille puhtia.

Ihanan suolaiset ja ohuet Kulinaari-leikkeleet, kylmäsavuhärkä ja kylmäsavukinkku, sopivat salaattiin täydellisesti. Jos salaattiin haluaa sekä maku- että värisävyjä, voi leikkeleruusukkeita taitella molemmista leikkeleistä, mutta myös vain toisella pärjää mainiosti. Ruusukkeita voi tehdä myös salaatin reunoille. Nyytin kun dippaa makumaailmaltaan selkeään jogurttikastikkeeseen, on hyvä mieli jo ennen kuin salaattia on ehditty nostaa lautaselle.
 

 

 

 

Resepti

 

 

 

Munakoiso-kylmäsavulihasalaatti Lähi-idän maustein

neljälle

salaatti

jääsalaattia ja/tai babypinaattia

1 munakoiso (+ 2 rkl öljyä paistamiseen)

noin 100 g Atria Kulinaari ohuen ohut kylmäsavuhärkä TAI kylmäsavukinkku -leikkelettä 

1 dl paahdettuja pinjansiemeniä

1 dl granaattiomenan siemeniä

marinadi munakoisolle

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl sitruunamehua

1 valkosipulinkynsi

noin 1/2 tl suolaa

1–2 tl hunajaa tai sokeria

1/2 tl savupaprikajauhetta

1/2 tl kanelia

1/2 tl korianterijauhetta

3/4 tl jeeraa eli juustokuminaa

jogurttikastike 

1 dl luonnonjogurttia

2 rkl sitruunamehua

1/2 tl suolaa

noin 2 tl sokeria tai hunajaa

lehtipersiljaa silputtuna

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa munakoiso noin 1/2 cm paksuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet leivinpaperin päälle pellille ja sivele ohuelti öljyllä. Paahda uunissa noin 25 minuuttia eli kunnes viipaleet ovat saaneet selvästi väriä. 

Munakoisojen ollessa uunissa, tee marinadi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita kaikki ainekset sekaisin. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai sokeria. Sekoita marinadi sekä vielä kuumat munakoisoviipaleet ja anna jäähtyä. Valmista munakoisojen paahtuessa myös jogurttikastike ja laita se tekeytymään jääkaappiin.

Tee salaattipohja. Asettele salaattipohjan päälle leikkeleet ruusukkeina. Tee myös munakoisoviipaleista ruusukkeita ja laita ne leikkeleruusujen väleihin. Ripottele päälle kuivalla pannulla paahdetut pinjansiemenet sekä granaattiomenansiemenet.

Maista jogurttikastiketta ja säädä tarvittaessa makuja. Tarjoa salaatti jogurttikastikkeen kanssa.

_____

Yhteistyössä Atria