Rocky road -suklaasalami
Suklaasalami on loistava ruokalahja!
Suklaasalami on valloittava herkku. Se on helppo tehdä, helppo kääriä voipaperin mutkaan mukaan retkelle tai kylään tai antaa lahjaksi herkkuhirmulle. Ja koska elämä ei voi olla liian makeaa, sekoitin suklaasalamiin pieniä vaahtokarkkeja ja kuivattuja karpaloita rockyroadmaiseen tyyliin. Makeutta tasapainotin suolaisilla, murustetuilla kekseillä.
Rocky road -suklaasalamin sekaan voi laittaa mitä tahansa herkkuja. Paria reunaehtoa kuitenkin noudattaisin: sulaan suklaaseen kannattaa sekoittaa jotain rapeaa ja jotain suolaista, jotta salami sekä maistuu että tuntuu tasapainoiselta. Pehmeys ja kirpeys ovat suositeltavia bonuspaloja. Mureaa rapeutta ja sopivasti suolaa suklaasalami sai suolakekseistä sekä rouhituista pistaasipähkinöistä. Pehmeät vaahtokarkit ja kuivatut karpalot toivat lisää makuhermoja hiveleviä ulottuvuuksia. Suklaan jähmettymisen jälkeen pintaan hierottu tomusokeri saa suklaasalamin näyttämään hämmentävästi suolaiselta serkultaan.
Viime vuonna joulukalenterin 3. luukusta paljastui aivan mielettömän hyvät garam masala mantelit. Vuoden 2014 joulukalenterissa puolestaan herkuteltiinsuklaapistaasimarengeilla. Molemmat reseptit elävät keittiössämme edelleen.
Resepti
Rocky road -suklaasalami
- 200 g suklaata (esim. 50%)
- noin 30 g voita
- yhteensä noin 4 dl haluamiasi täytteitä (esim. 1 dl minivaahtokarkkeja, 1 dl suolakeksimuruja, 1 dl rouhittuja pähkinöitä, 1 dl kuivattuja karpaloita)
- Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Sekoita tasaiseksi.
- Lisää täytteet ja sekoita.
- Muotoile massasta tuorekelmun avulla makkaramainen pötkö, taita päät kiinni ja laita jähmettymään jääkaappiin.
- Säilytä mieluiten jääkaapissa.
- Ota suklaasalami huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät avautua suklaan lämmetessä.