| | |

Intialainen lihapullacurry

Jauheliha, tuo suomalaisten raaka-ainesuosikki kulkee kaupasta kotiin ja keittiöstä lautaselle jokaisessa lihaa syövässä kodissa.

Tein jauhelihasta intilaista lihapullacurrya, joka on astetta fiinimpi lihapullaruoka. Lihapullacurrya voi hyvin tarjota hieman harvinaisemmillekin vieraille, heille, joille makaroonilaatikon tai jauhelihakeiton tarjoaminen tuntuu turhan arkiselta. Curryn voi hyvin tehdä edellisenä päivänä ja lämmittää, tai esimerkiksi kastikkeen voi keittää aiemmin ja kypsentää sitten lihapullat curry-kastikkeessa riisien kiehuessa. Tunnissa saa tosin valmista currya, vaikka työvaiheita ei parille päivälle jakaisikaan. Mausteinen lihapullacurry maistuu aivan erityisen hyvälle helmikuisena pakkaspäivänä.

Intialainen lihapullacurry

4–6 annosta
Esivalmistelu30 minutes
20 minutes
Valmistusaika50 minutes
Annokset: 6 annosta

Raaka-aineet

Kastike

  • hieman öljyä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2×2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1-2 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1-2 tl tl savupaprikajauhetta
  • 1-2 tl garam masala -maustetta
  • 1 tl kurkumaa
  • hieman chilikastiketta
  • 400 g tomaattimurskaa (tai kuorittuja säilöttyjä tomaatteja)
  • 400 g kookosmaitoa
  • 1-2 tl sokeria tai hunajaa
  • 1 tl suolaa

Lihapullat

  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 pieni sipuli
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1/2 tl savupaprikajauhetta
  • 1/2-1 tl garam masala -maustetta
  • 1 dl tuoreita yrttejä silputtuna korianteri, minttu ja/tai lehtipersilja

Lisäksi

  • keitettyä riisiä
  • tuoreita yrttejä korianteri, minttu ja/tai lehtipersilja tai ituja

Tee näin

  • Tee ensin kastike. Hienonna kuoritut sipuli ja valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Kuumenna öljy paistinkasarissa, lisää sipulisilput, inkivääri sekä kuivat mausteet. Kuullota keskilämmöllä muutama minuutti, jotta mausteet avautuvat. Lisää tomaattimurska ja kookosmaito. Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Mausta suolalla ja pyöristä makua tarvittaessa sokerilla tai hunajalla. Aja halutessasi tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderissä.
  • Kastikkeen kiehuessa tee lihapullataikina. Lisää jauheliha joukkoon silputtu sipuli ja valkosipulinkynsi sekä mausteet ja yrttisilppu. Voit halutessasi paistaa pienen koepullan ja säätää makuja. Pyörittele pullat ja laske ne kastikkeeseen raakana. Anna lihapullien kypsyä kastikkeessa 15–20 minuuttia välillä varovasti sekoitellen.
  • Lihapullien kypsyessä keitä riisi. Myös naanleipä sopii ruoan kanssa erinomaisesti.