Välimeren flatbread

keskiviikko 1. helmikuuta 2017





Välimeren flatbread on hyvä esimerkki viime aikojen kokkailuistani: Keittiössä alkaa näyttää keväiseltä ja raikkaan maut valtaavat lautaset. Apetinan kanssa yhteistyössä toteutettu resepti on täyteläinen mutta kepeän raikas, ruoka joka sopii lounaaksi, iltapalaksi tai vaikka brunssin päätähdeksi.

Vastapaistetun ja vielä kuuman leivän päälle lusikoidaan tuhti kerros hummusta ja päälle ladataan rouskuvia kasviksia tasapainottamaan kokonaisuutta. Ja kasa yrttejä, tietenkin. Ajatelkaapa muuten, muutaman viikon päästä on jo aika kylvää ensimmäiset yrtit varmistamaan ensi kesän sato. Käsiä kuumottaa pelkkä ajatus pihalta haetuista yrteistä.




Flatbreadin päällä oleva hummus ei muuten ole mikään tavallinen hummus, vaikka se siltä näyttääkin. Yhdistin kikherneiden pariksi toisen ikisuosikkini, artisokan, joka tuo hummukseen upean maun lisäksi silkkisen rakenteen. Olen tehnyt ainakin kymmentä erilaista hummusta, mutta artisokkahummus on ehdottomasti yksi ihanimmista. Kikherneen ja artisokan maut sopivat loistavasti yhteen, ja hummuksen päällä olevat kasvikset sekä fetamainen juusto vie ajatukset jonnekin Välimeren tienoille. Pinaatin, tomaatin ja yrttien lisäksi juuston ja hummuksen kanssa leivän päälle sopisivat myös uunissa paahdetut juurekset, vaikka porkkana ja lanttu. Lihaa tähän ruokaan ei kaipaa kukaan.

Kun leivät oli syöty, lusikoin loput artisokkahummuksesta suoraan kulhosta suuhun. Päälle noukin purkista viehkosti chilisiä juustokuutioita. Suolainen juusto on juuri täydellinen lisä lempeälle kasvistahnalle. Pienet on elämän ilot (toinen ilonaihe oli eilen kuulemani linnunlaulu. Moista sirkutusta ei olekaan kuulunut Oulussa kuukausiin).





Arvonta


Kommentoi tätä postausta ja kerro, mitä kasvisruokaa sinä valmistaisit käyttäen Apetina-tuotteita? Vastanneiden kesken arvotaan 40 euron arvoinen lahjakortti K-ryhmän kauppoihin. Kommentoi viimeistään 7.2.2017. Arvonnan säännöt löydät täältä.







Resepti

 

 

 

Välimeren flatbread artisokkahummuksella ja salaattijuustolla

neljälle

leipä
4–8 naanleipää (resepti)

artisokkahummus
1 prk (2 dl) kikherneitä, säilyke
1 prk artisokansydämiä öljyssä tai vedessä 
1 valkosipulinkynsi
2–3 rkl kikherneiden säilöntälientä
2 rkl öljyä Apetina-juustopurkista
sitruunamehua
suolaa

lisäksi
pinaattia
kirsikkatomaatteja
tuoretta persiljaa ja basilikaa
paahdettuja pinjansiemeniä


Tee ensin leipien taikina. Voit myös käyttää valmiita ohuita leipä (naan, rieska tms.).

Valuta kikherneet. Muista ottaa hieman säilöntälientä talteen. Valuta myös artisokansydämet. Kuori valkosipulinkynsi. Soseuta kaikki hummuksen ainekset tasaiseksi tahnaksi. Maista ja säädä makua sitruunalla ja/tai suolalla.

Paista tai lämmitä leivät. Levitä kuuman leivän päälle reilu kerros artisokkahummusta, pinaattia, kirsikkatomaatteja sekä yrttejä. Viimeistele paahdetuilla pinjansiemenillä sekä juustokuutioilla.

_____



Yhteistyössä Apetina



45 kommenttia

Annika kirjoitti...

Minä tekisin fetatsatsikia, falafeleja ja pitaleipiä :) Varpeannika@gmail.com

marketta kirjoitti...

Murentaisin salaattijuustoa uunipunajuurten päälle. Punakaalista ja purjosta tekisin kreikkalaista talvisalaattia. Siihen tuollaiset mausteöljyssä olevat salaattijuustokuutiot sopisivat ihanasti. 😀
rakkauttajamaanantimia@gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Airiina
Laitan munakkaisiin joita meillä syödään usein.

aiholapp(at)uusikaupunki.fi

Anonyymi kirjoitti...

Perinteinen fetasalaatti on aina hyvä vaihtoehto. ninavuolio@windowslive.com

Hannele kirjoitti...

OIJOI! Nyt osui heikkoon kohtaan. Nam.

Hannele kirjoitti...

Apua, miten ihania ideoita!

Hannele kirjoitti...

Hyvä idea! Munakkaaseen juusto sopii minustakin ihanasti.

Hannele kirjoitti...

Klassikko on aina hyvä vaihtoehto!

anna s. kirjoitti...

Pitaleipiin :P Niistä tulee herkullisia :)
anna_88@luukku.com

Anonyymi kirjoitti...

Fetasalaatti toimii aina.
nelliina at yahoo.com

Sofia kirjoitti...

No huhuh, nyt pistit kyllä aikamoisen herkkureseptin tänne näin! Tuo artisokkahummus vain kuullostaa NIIIIIN ihanalta <3

Anonyymi kirjoitti...

Kasvispaistos fetahunnulla on aivan ihanaa.

Tanja kirjoitti...

Minä teen usein jauhelihafetaperunalastikkoa. Perunat voi olla ihan pakasteena. Fetaa ja tomaattimurskaa, yrttejä ja paistettu( ja maustettu) jauheliha, ehkä loraus kermaa ja uuniin. Täydellistä!
tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

Anonyymi kirjoitti...

Tekisin kasvispiirakkaa, fetasalaattia ja suolaisia muffineita noin ensiksi...
tiina.palomaki(at)kolumbus.fi

Kaura kirjoitti...

Salaatteja, piirakoita, sosekeittoja, uunikasviksia fetahunnulla, pizzaa. lamerinquecit@gmail.com

Jael kirjoitti...

Nam nam:) Käyttäisin Apetina fetakuutioita esim.salaattiin,ja murennettuna paahdetun munakoison päällä(täälläkin saa Apetinan tuotteita:)

salli m kirjoitti...

Fetasalaattiin ainakin käyttäisin . Ja suolaiseen piirakkaan. Salli.moilanen36@gmail.com

Elina kirjoitti...

Ihania herkkuja! :) mä tein just punajuuri-fetajuusto galetten ja sopi siihen ainakin tosi hyvin!
elinasarituulikki@gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Henna28
Sosekeittoon päälle antamaan ruokaisuutta, pinaatti- ja bataattisosekeitot ovat suosikkejani.

henna.holappa1@luukku.com

Hilda Hissu kirjoitti...

Fetasalaatti, namnam. :)
hilsan@luukku.com

Anonyymi kirjoitti...

Petri
Salaattiin jonka teen näin: Paahdan leipäkuutioita, revin jäävuorisalaattia suureen kulhoon, lohkon persimonin kuutioina sekaan, lisään leipäjuustokuutioita, omenakuutioita ja suolakurkkukuutioita, lopuksi sekoittelen ja lisään purkillisen Fetajuustoa ölyineen, ei tarvitse muuta kastiketta.

peholapp(at)uusikaupunki.fi

Dinner4u2 Mirka & Pauliina kirjoitti...

Artisokkahummus on niin hyvää! Ihana flatbread - maistuis nyt just iltapalaksi. Fetaa laittaisin uunijuuresten seuraksi.

Peggyn pieni punainen keittiö kirjoitti...

Ihanan näköistä <3 Minä teksin kasvis poke-kulhon ja juustoa kyytipojaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Tekisin jotain hyvää salaattia :)
jatta.salonen@hotmail.fi

Nanna kirjoitti...

Ja mä kyllä annan extrapojot tuolle maustetulle öljylle jossa nuo juustot on. Sitä kun lorottaa salaattiin, leivälle, perunalle tai mille tahansa paistettavalle...namnamNAM!

Sirkku kirjoitti...

Miksen ole tajunnut laittaa artisokkaa hummukseen? Kiitos vinkistä!
Aperinan salaattijuustoa voisin käyttää mm. pitaleipiin tai mukaeltuun pasta alla normaan.

Juulia / Vaimomatskuu kirjoitti...

Onpa mahtava idea tuo artisokka hummuksessa :) artisokat ovat ehdottomasti yks mun lempi luksusherkuistani. Ihan missä vaan muodossa. Tekisin siis varmasti just tätä sun artisokkahummusta salaattijuuston kyytipojaksi!

Nenna kirjoitti...

Kolmen sipulin piirasta fetalla valmistaisin :) Se on perinteistä sunnuntaiherkkuani!

minuhno@gmail.com

Pirjo S kirjoitti...

Tekisin fetapiirakkaa.

TiinaS kirjoitti...

Ensimmäiseksi tekisin kasvisgraatinin tai salaattia!
Tiina
miumiu83 at gmail.com

Suusta suuhun Alisa kirjoitti...

Vastaus löytyy perjantaina bolgista ;)

Minna kirjoitti...

Mä tein tahnaa fetajuustosta, pavuista ja aurinkokuivatustatomaatista. Oli hyvää!

Hannele kirjoitti...

Kuulostaa täydelliseltä <3

Hannele kirjoitti...

Ja mikä vastaus se olikaan. HUH!

Hannele kirjoitti...

Kasvisgratiini fetalla kuulostaa tosi hyvälle!

Hannele kirjoitti...

Kolme kirjainta: N A M.

Hannele kirjoitti...

Sunnuntaiherkku kuulostaa ihan jäätävän hyvälle, Nenna.

Hannele kirjoitti...

Sama. Artisokka on minun ihan ykkösherkku. Siksi ihmettelinkin, miten en ole aiemmin hoksannut yhdistää sitä toiseen superherkkuuni, hummukseen :9

Hannele kirjoitti...

NO SANO! Miten minäkään en oo tajunnut. Tästä eteenpäin tajuamme, Sirkku!

Hannele kirjoitti...

Totta. Se on ihanaa!

Hannele kirjoitti...

Salaatti on aina hyvä vaihtoehto!

Hannele kirjoitti...

Kiitos, Peggy!
Pokekulho fetalla, mulle kans!

Hannele kirjoitti...

Paahdettu feta on käsittämättömän hyvää. Uunijuuresten kanssa se on taatusti ihan loistavaa.

Hannele kirjoitti...

Oijoi, kuulostaapa hauskalta salaatilta!

Merituuli kirjoitti...

Hummus on tähän ihana idea! Niin raikkaan kivat kuvat! Enteileekö kevättä?

Sisällön tarjoaa Blogger.