| | |

Marokkolainen jauhelihakeitto eli harira

Marokkolainen jauhelihakeitto on kuin se tuttu arkiruokaklassikko täydennettynä kourallisella mausteita. Ihanaa!

Harira eli marokkolainen jauhelihakeitto on täyteläinen sekä maultaan että ruokaisuudeltaan. Tämän keiton jälkeen ei ole nälkä, sillä jauhelihan lisäksi sopassa on myös linssejä.

Hariraan laitetaan usein myös kikherneitä, mutta soppa toimi loistavasti ilmankin. Linssejä en sen sijaan jättäisi keitosta pois, sillä ne antavat liemeen hyvää tekstuuria.

Keiton pohja on niin maukas, että se on mielestäni helposti muokattavissa myös kasvisversioksi. Silloin keittoon lisätään purkillinen kikherneitä ja jauheliha jätetään pois – ja kahdella kasviproteiinilla ryyditetty keitto valmis.

Harira on sellaista sielun syvimpiäkin sopukoita lämmittävää soppaa. Alle linkitin sekä kaikki Kokkipottilan keitot että muutaman helpon arkikeiton reseptin.

Marokkolainen jauhelihakeitto eli harira

Marokkolainen jauhelihakeitto on kuin tuttu arkiruokaklassikko täydennettynä kourallisella mausteita.
Esivalmistelu20 minutes
Kypsennys40 minutes
Valmistusaika1 hour
Annokset: 6

Raaka-aineet

  • 1 1/2 dl punaisia linssejä
  • 1 rkl öljyä
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynttä
  • 2 sellerinvartta
  • 1 keskikokoinen porkkana
  • 1/2 ruukkua lehtipersiljaa ja/tai korianteria hienonnettuna varsineen
  • 1 rkl säilöttyä sitruunaa
  • 1/2–1 punainen chili (tai hieman chilitahnaa)
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl eeraa eli juustokuminaa
  • 1 tl korianterijauhetta
  • 3/4 tl kanelia
  • 200 lampaan jauhelihaa (myös nauta käy hyvin)
  • 2–3 rkl tomaattipyrettä
  • 2 tl harissatahnaa
  • 1 litra liha- tai kasvislientä
  • 400 g tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
  • 2 tl hunajaa tai sokeria
  • suolaa
  • persiljaa ja/tai korianteria
  • sitruunalohkoja

Tee näin

  • Liota linssejä kylmässä vedessä sen aikaa, kun pilkot vihannekset.
  • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  • Hienonna sellerinvarret ja raasta kuorittu porkkana.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia keskilämmöllä 5–10 minuuttia.
  • Lisää kattilaan yrtit, chili ja mausteet ja kuullota vielä muutama minuutti.
  • Nosta lämpöä ja lisää jauheliha. Ruskista.
  • Laita kattilaan valutetut linssit sekä tomaattipyre, harissa, tomaattimurska ja liha- tai kasvisliemi. Sekoita.
  • Hienonna säilötty sitruuna ja lisää se keittoon ja anna keiton hautua kannen alla vähintään puoli tuntia, mielellään enemmänkin.
  • Mausta suolalla. Voit pyöristää makua pienellä määrällä hunajaa tai sokeria.
  • Tarjoa keitto tuoreiden yrttien ja sitruunalohkojen kanssa.
  • Keitto on erinomaista myös seuraavana päivänä lämmitettynä.

Seuraathan jo Kokkipottilan ruokaseikkailuja Pinterestissä?