| |

Herkkusieniä rapealla parmesaanikuorrutteella

Tuoreiden herkkusienien käyttömäärä lienee verrannollinen lämpötilan kanssa, luulisin. Ainakin meidän pienperheessä herkkusienet hakeutuvat ostoskärryyn pitkän tauon jälkeen silloin, kun aurinko lämmittää ensimmäisiä kertoja kunnolla poskipäitä.

Nytkin hommasin herkkusieniä ajatuksenani laittaa ne grilliin sillä kaikkein perinteisimmällä aurajuusto-pekoniyhdistelmällä viimeisteltyinä. Mutta Tommi Myllymäen kirjan innoittamana päädyin tekemään herkkusieniä rapealla parmesaanikuorrutteella. Resepti ja toteutus olivat lopulta varsin erilaisia kuin esikuvallaan, mutta sellaisiahan parhaat keittokirjat ovat, inspiraationlähteitä. Myllymäki piti sienet kokonaisina ja täytti lakit parmesaaniseoksella. Minä viipaloin ja paistoin sienet pannulla ja rapeutin kuorrutteen uunissa. Kun pannu on uuninkestävä, on tämä resepti sellainen kätevä yhden astian ruoka.

Meheväksi paistetut herkkusieniviipaleet ja rapea parmesaanipäällys ovat ihan loistava yhdistelmä joko siltään tai leivän päällä syötynä. Kylkeen lasillinen lempiviiniä, oi kyllä!

Resepti

Herkkusieniä rapealla parmesaanikuorrutteella

4–6 annosta

herkkusienet
400 g tuoreita herkkusieniä
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
hieman mustapippuria

kuorrute
3 rkl oliiviöljyä
3/4 dl pankojauhoa
1 dl parmesaania raastettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
ripaus suolaa

lisäksi
tuoretta persiljaa
tuoretta, vaaleaa leipää

Viipaloi puhdistetut herkkusienet. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista herkkusieniä, kunnes ne ovat kypsiä ja neste on liki haihtunut. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jos paistinpannusi ei ole uuninkestävä, laita sienet esimerkiksi uunivuokaan.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kuorrutteen ainekset. Levitä kuorrute sienien päälle ja paahda uunissa noin 10 minuuttia eli kunnes kuorrute on saanut reilusti väriä. Silppua päälle tuoretta persiljaa ja tarjoa vaalean leivän kanssa.

_____