| |

Korvasienimuhennos

Korvasienimuhennos on kevään ja alkukesän odotetuin herkku. Klassikkoruoka ei juuri esittelyjä kaipaa!

Korvasienimuhennos

Sienet saavat aina hymyn huulilleni. Ne kuuluvat niihin raaka-aineisiin, joita arvostan kuuhun ja takaisin. Sienimetsät kymmenen mutkan takana ovat pala lapsuuteni kultahippuista muistoarsenaalia. Koskaan ei ollut minnekään kiire ja eväitä oli aina riittävästi. Ja kun sienet oli yhdessä poimittu, oli niiden syöminen yhdessä nautinnoista suurin.

Korvasienet ovat käsittelyltään hieman vaativia tapauksia, mutta maultaan niin hurmaavia, että tarkan putsauksen ja tuplaryöppäyksen tekee ilolla. Ensimmäiset sienet ilmestyvät yleensä samaan aikaan hiirenkorvien kanssa – eri osissa Suomea siis satoa saa eri aikaan.

Korvasienien käsittely

Yksi asia on syytä korvasienistä puhuttaessa kerrata: Korvasieni on erittäin myrkyllinen sieni ilman oikeanlaista käsittelyä. Mutta oikein käsiteltynä sieni on yksi herkullisimpia Suomen metsistä löytyviä sieniä. Evira ohjeistaa keittämään sienet kahteen kertaan väljässä vedessä (sieniä 1 osa, vettä 3 osaa). Vesi vaihdetaan ennen toista keittämistä, ja keitinvesi heitetään pois. Jos sienet metsäntuoreet kuivataan, on ne silti erittäin tärkeä keittää kahteen kertaan liottamisen jälkeen ennen ruoaksi valmistamista.

Kun korvasienet on käsitelty, niistä valmistuu helposti herkullista ruoka. Korvasienimuhennoksen resepti on niin helppo, että se valmistuu ennen kuin uudet perunat ovat edes keittyneet kypsiksi. Se on myös ruoka, jossa en kermaa säästele. Kerman ja sienien lisäksi laitankin kastikkeeseen vain sipulia ja suolaa, hieman jauhoja suurustukseen. Näin korvasienten upea maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa.

Kokeile myös näitä sieniruokia:

Korvasienimuhennos

Korvasienimuhennos on klassiruoka, joka ei juuri esittelyjä kaipaa!
Esivalmistelu5 minutes
Kypsennys15 minutes
Annokset: 4

Raaka-aineet

  • 300–400 g tuoreita korvasieniä
  • 1 pieni sipuli
  • tilkka öljyä kuullottamiseen
  • 2 tl vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja
  • 2 dl kuohukermaa tai kaurakermaa
  • suolaa

Tee näin

  • Käsittele korvasienet aina huolellisesti Eviran ohjeiden mukaan ennen ruoaksi valmistusta. Kun sienet on käsitelty, purista niistä liika vesi pois.
  • Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia keskilämmöllä pienessä määrässä öljyä muutama minuutti eli kunnes sipuli muuttuu läpikuultavaksi.
  • Lisää hienonnetut sienet ja kuullota vielä pari minuuttia.
  • Ripottele vehnäjauhot sienten päälle. Sekoita, jotta jauhot sekoittuvat tasaisesti sieniin.
  • Lisää kerma ja hauduta välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.
  • Jos kastike on liian paksua, voit ohentaa sitä tilkalla kermaa tai maitoa.
  • Mausta suolalla. Tarjoa esimerkiksi uusien perunoiden kanssa.

Joko seuraat Kokkipottilaa Instagramissa?