Mustikkapaistos eli mustikkamukava

lauantai 19. elokuuta 2017


Metsien sininen superfood, mustikka, on sellainen suut värjäävä aarre, jota ei toista maailmasta löydy. Varvut ovat kauniita vuoden ympäri – rakastan niiden hienoja muotoja ilman lehtiäkin –, marjoja tulee paljon liki joka vuosi ja marjojen maku on upea myös paistettuna. Ja kaiken lisäksi marjoja on suhteellisen helppo kerätä, sillä maasto on usein mukavaa kulkea. Me tosin olemme olleet niin onnekkaita, että viime vuosina vanhempani, himopoimijat, ovat tuoneet meille marjat valmiiksi poimittuina pihaan saakka. Tänä vuonna suunnitelmissa on kyllä lähteä mukaan metsäretkelle. Viime viikonlopun lakkareissu taas muistutti minua hullusta metsärakkaudestani. Metsät, vuoret ja järvet, oijoi.

Mustikkapaistos eli mustikkahyve on hieno osoitus paistetun marjan makeudesta. Uunissa rapean kaurakannen alla muhivat mustikat ovat ihan superihania. Noin puolessa tunnissa valmistuva paistos on sitä paitsi todella helppo tehdä: mustikat vuokaan, kauramuru kattilassa sekaisin ja mustikoiden päälle ja koko komeus uuniin. Valmisteluun menee aikaa viitisen minuuttia, ja herkku on valmiina jo puolen tunnin kuluttua. Ei ihme, että Nakit ja mutsi -poppoossa paistosta kutsutaan nimellä mustikkamukava. Miten mahtava nimi! Onhan se nyt ihan mielettömän mukavaa istua pöydän ympärille syömään tällaista herkkua. 

Reseptiin tein hienoisia muutoksia, sillä pidän siitä, että mustikkaa on rapeaa murua enemmän – tuplasin siis mustikoiden määrän. Muutoin resepti mukailee Päivin reseptiä.

Resepti

Mustikkapaistos eli mustikkahyve eli mustikkamukava

noin kuudelle


1 litra mustikoita
1–2 rkl perunajauhoja (jos käytät pakastemustikoita)
5 dl kaurahiutaleita
175 g voita
1 1/2 dl intiaanisokeria
(1 tl vaniljasokeria ja/tai 1/2 tl kardemummaa)

lisäksi
vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä


Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauunissa riittää 180 astetta). Kaada mustikat voideltuun uunivuokaan. Sekoita perunajauhot mustikoiden joukkoon.

Sulata voi kattilassa. Lisää sokeri ja kaurahiutaleet sekä halutessasi vaniljasokeri ja/tai kardemumma. Levitä seos mustikoiden päälle.

Paista noin 25–30 minuuttia eli kunnes kauramuru on saanut kauniin värin ja hyvän rapeuden. Tarjoa mustikkapaistos vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

_____
Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.