|

Nopea arkiruoka: mausteista jauhelihaa ja couscousia

Syksy tuo keittiöön kahdenlaisia ruokia: nopeita arkiruokia, siis niitä arjentaklaajia joista tässä on koko alkusyksy puhuttu, sekä hitaasti haudutettavia uuniruokia, jotka tekevät itse itsensä. Toiset syntyvät puolessa tunnissa, toisiin saa varata puoli päivää. Yhtäläisyyksiäkin näillä ruoilla on. Molemmissa ruoissa makua on niin että riittää.

Tämän viikon arkiruoka on valmista parissa kymmenessä minuutissa. Mausteinen jauheliha on just niin nopea kuin pannulla kärtsätty jauheliha vain voi olla, ja couscous imee itseensä samassa ajassa kuumaa vettä ja sitruunaista raikkautta. Päälle niitä kasviksia, joita pöydänympärille kerääntyneet tyypit syövät mieluiten: kurkkua, paprikaa, porkkanasuiroja tai ehkä kirsikkatomaatteja.

Jauheliharesepti on alunperin julkaistu Suupaloja-kirjassani, jossa se tarjottiin ohuiden leipien, tomaatin ja sipulin kanssa. Oikaisin tähän versioon reseptiikkaa hieman, sillä sumakkia ei vielä ihan joka lähikaupassa ole (mutta jos sitä sinulla on, voit lisätä 1–2 tl). Reilusti maustettu jauheliha on ihanaa myös tortillaletun välissä salaatin, kasvisten ja avokadon kanssa. Joskun olen tehnyt tällä tavalla maustetusta jauhelihasta myös itään kallellaan olevaa pizzaa. Toimii!

Jos couscousiin haluaa panostaa hitusen enemmän, voit käyttää tabbouleh-reseptiä – isolla keolla yrttejä ja raikkailla kasviksilla ei voi mennä pieleen. Samassa postauksessa oleva hummus käy myös erinomaisesti tämän jauhelihahässäkän kaveriksi. Ja pitaleipä, oijoi, pannulla paistettuja pitaleipiä täytyykin tehdä ensi tilassa. Ne käyvät paitsi tähän ruokaan, myös viime viikon arjentaklaajaan.

Mikä muuten on ollut suosikkisi näistä seitsemästä arkiruoasta? Entä minkälaisia reseptejä toivoisit sarjaan jatkossa?

Mausteista jauhelihaa & couscousia

Esivalmistelu5 minutes
Kypsennys15 minutes
Valmistusaika20 minutes
Annokset: 4

Raaka-aineet

Jauheliha

  • 400 g jauhelihaa nauta tai lammas
  • 1 pieni sipuli
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1/2 tl savupaprikajauhetta
  • 2 rkl balsamicosiirappia tai 2 rkl balsamiviinietikkaa + 1 tl sokeria

Couscous

  • 3-4 dl täysjyväcouscousia
  • 3-4 dl vettä
  • 1 sitruunan mehu
  • 1/2 tl suolaa
  • tuoretta minttua tai persiljaa
  • manteleita

Tee näin

Couscous

  • Keitä vesi couscousia varten.
  • Lisää kuumaan veteen couscous, öljy ja suola. Sekoita.
  • Anna tekeytyä valmistaessasi jauhelihaa.

Jauheliha

  • Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullosta sipulisilppuja öljyssä keskilämmössä noin viisi minuuttia.
  • Nosta lämpöä ja lisää jauheliha.
  • ”Hakkaa” jauheliha pieneksi muruksi paistaessasi sitä. Mausta jauheliha.
  • Viimeistele couscous lisäämällä sitruunamehua ja halutessasi yrttejä.
  • Lusikoi jauheliha couscousin päälle ja ripottele ylle vielä manteleita ja yrttejä.

Vinkit!

Tarjoile tuoreiden vihannesten, kuten kurkun ja paprikan kanssa.