En pidä sanasta lohturuoka, mutta jos käyttäisin sanaa, käyttäisin sitä pestopastan kohdalla. Ja yhdenlainen pestopasta on tämänkin, vaikka basilikaa ruoka ei ole nähnytkään.
Sienipestopasta on syksyinen versio klassikosta. Se sopii hyvin tähän vuodenaikaan, jolloin kesällä hehkunut basilika kiukuttelee jo kasvihuoneessakin – taivasalla se ei ole viihtynyt koko kesänä – , mutta jolloin sienet saavat metsänkulkijan polvet notkumaan. Aromikkuutta sienissä on vähintään yhtä paljon kuin basilikassakin, ja sitä peston raaka-aineelta vaaditaankin. Vastassa ovat nimittäin vahva parmesaani ja valkosipuli.
Käytin pestoon suppilovahveroita, joita viime vuoden tapaan hankin paikalliselta yrittäjältä, jonka toimenkuvaan sienet (ja keväällä esimerkiksi villiyrtit) kuuluvat. Itse en ole koskaan löytänyt Oulun seudulta suppilovahveroita, kuljen selvästi aivan väärissä metsissä, mutta kotiovelle tuoduista metsäntuoreista sienistä maksan mielellään kohtuullisen korvauksen. Osa sienistä päätyi pestoksi, osa suppiksista pötköttelee saunassa kuivumassa. Sienipeston voi tehdä joko tuoreista tai kuivatuista sienistä.
Pesto valmistuu nopeasti, ja se on ihanaa pastan kanssa. Kylmän pastan kanssa syötynä sitä kutsutaan salaatiksi. Ja sopii sienipesto myös esimerkiksi leivän päälle. Sienipeston kaltaista tahnaa söin kesällä bruschettan päällä Roomassa – rapean leivän ja pumpulisen sienitahnan yhdistelmä ei ihan heti unohdu. Suppilovahverotahnaa kannattaa kokeilla suomalaisittain myös ruisleivän päälle.
Resepti
Sienipestopasta
neljälle
sienipesto
150 g tuoreita suppilovahveroita (noin 5 dl) TAI noin 20 g kuivattuja sieniä
1/2 dl pinajansiemeniä tai auringonkukansiemeniä
pieni valkosipulinkynsi
1 dl oliiviöljyä
1 dl raastettua parmesaania (tai pecorinoa)
hieman suolaa
lisäksi
pastaa
tuoretta persiljaa tai timjamia
parmesaanilastuja
Paista tuoreet sienet pannulla ja jäähdytä niitä hieman. Kuivattuja sieniä on hyvä liottaa noin 15 minuuttia kuumassa vedessä. Laita kaikki pestoainekset blenderiin ja aja tasaiseksi tahnaksi. Voit tehdää tahnan myös sauvasekoittimella.
Keitä pasta al denteksi. Sekoita pestoa haluamasi määrä pastan joukkoon ja tarjoa heti. Viimeistele annos tuoreilla yrteillä ja parmesaanilastuilla.
_____
14 kommenttia
Sienipesto *sydänsilmähymiö*
No eipä! Ihan järjettömän hyvää. Jos mahdollista, vielä parempaa leivän päällä kuin pastassa.
Alkoi tekemään mieli ihan hirmuisesti sieniruokaa ja pastaa. Yli kuukausi pastatonta elämää, alkaa jo tuntumaan kuvaa katsellassa ihan käsittämättömältä ja hölmöltä :D
Pastaton elämä, en oikein ymmärrä mitä se tarkoittaa :D
Kokeilepa tuota pestoa leivän päällä, se on ihanaa niinkin.
Hauska idea tuo sienipesto. Pitääpä testata. Suppisaika on vasta alussa.
Niin se taitaa olla, ensimmäiset suppikset vasta ovat nousseet täälläkin.
Kiitos ohjeesta, kuulostaa ihan superhyvältä! Ja tulikin just täsmänä, torvisienet kuumottavat vielä korissa mökkikuistilla :)
Mullao n jo suppiksetkin kerätty tähän! Eli sienipestoa kyllä kiitos!
Mulla olisi vielä kassillinen metsäsieniä jääkaapissa, taidan tietää mitä meillä syödään ensi viikolla :)
Pumpulinen sienitahna, mikä ihana kielikuva! Autottomana sieniapajat ovat Helsingissä kaukana, enkä ole ehtinyt vielä vanhempienkaan tiluksille sienimetsään, mutta onneksi suppiskausi on pitkä. Ihana isä kantaa onneksi kotiovelle metsän antimia aina Helsinkiin tullessaan. Tänään takakonttiin on kuulemma pakattu puolukoita, omenoita ja mustia torvisieniä. Odotan jo innolla!
Torvisienistä tätä en ole tehnyt, mutta ei se ainakaan huonompaa voi olla!
Jes <3 Kiva kuulla.
Jee! Kannattaisikohan vegaaniin versikkon laittaa juuston sijasta ravintohiivahiutaleitaa vai vegaanista juustoa?
Vanhemmat <3 Metsätuliaiset on parhaita tuliaisia ikinä! Minua jo varotettiin, että ensi viikonloppuna tulee puolukoita. Olen valmiina :)
Se oli just sellaista pumpulisen pehmeää tahnaa. En suostu ajattelemaan, että pehmeydellä olisi mitään tekemistä loman, lempeän lämmön tai kaupungin huumaavuuden kanssa ;)
Lähetä kommentti