Uunissa umpiointi

maanantai 11. syyskuuta 2017


Syksyn sienisesonki ja umpiointi kuuluvat yhteen. Umpioimalla suolasienet nimittäin saa säilöön kaikkein varmiten ja kaikkein helpoiten: umpioidut sienet säilyvät todella pitkään, eikä suolaa tarvitse käyttää kilokaupalla – välttämättä ei lainkaan.

Umpioinnin voi tehdä kahdella tapaa: kattilassa tai uunissa. Aiemmin olen kirjoittanut vedessä tehtävästä umpioinnista. Nyt kerron ehkä vielä helpommasta säilöntätavasta eli uunissa umpioinnista. Uunissa tapahtuvan umpioinnin mekanismi on sama kuin vesiumpioinnissakin: lämpö tuhoaa haitalliset bakteerit ja purkkiin jäähtyessä syntyvä alipaine muodostaa purkkiin umpion. Ja näin purkissa olevat sienet - tai vaikka omenalohkot – säilyvät erinomaisesti.

Minä käytän umpiointia ensisijaisesti suolasienien eli pääasiassa rouskujen säilömiseen. Tosin nyt syksyn omenasato näyttää sen verran runsaalta, että taidan umpioida myös omppulohkoja. Aivan kaikista omenoita en halua nimittäin tehdä kinuskista uuniomenahilloa, vaikka se ihanaa onkin, eikä pakastimeen mahdu enää juuri mitään. Umpiointi onkin mainio tapa säilöä, jos pakastintilaa on rajallisesti.Näin umpiointi onnistuu uunissa 

  • Pese lasipurkit ja kannet
  • Jos säilöt sieniä, esikäsittele ne (ryöppäys, huuhtelu) ja purista liika vesi pois
  • Täytä purkit aivan täyteen (lisää noin 1 tl suolaa sienien päälle keskikokoiseen purkkiin)
  • Sulje purkit
  • Nosta suljetut purkit kylmään uuniin ja aseta lämpötila 120 asteeseen
  • Aseta kello hälyttämään kahden tunnin päähän – purkit saavat olla uunissa koko ajan
  • Sammuta uuni ja anna purkkien jäähtyä uunissa. Purkit umpioituvat jäähtyessään
  • Varmista, että kansien keskiosa on painunut alas
  • Säilyä purkit mieluiten viileässä


Säilöntäiloa!

_____3 kommenttia

Unknown kirjoitti...

Alkoipa kiinnostaa, koska suolasieneni ovat monesti homehtuneet, vieläpä eri tavoilla tehtynä, en tiedä mikä rähmäkäpälä oikein olen. Lisäksi hiukan vähempi suola houkuttaisi. Voitko kertoa, onko lopputulos rakenteeltaan ja maultaan jotakuinkin samanlainen kuin ilman umpiointia?

Hannele kirjoitti...

Suosittelen kyllä vahvasti umpiointia suolasienten säilömiseen. Lopputulos on samanlainen, mutta liottamisen vaiva jää pois, eikä homeesta ole haittaa, kunhan muistaa vaan varmistaa, että kannen keskiosa on alhaalla – se on merkki umpioitumisesta. Keskikokoiseen purkkiin noin 1 tl suolaa on aika hyvä määrä. Usein suolaus onnistuu niin, ettei liotusta tai lisäsuolaa sienisalaattiin tarvitse lainkaan.

Nimetön kirjoitti...

Käytät ilmeisesti "normaajeja"lasipurkkeja joissa kansi kierretään kiinni. Entä jos kannen ruuvaa liian tiukkaan ja ilma ei pääse purkista sen kuumentuessa.

Eikö koskaa ole kenellekkään käynyt niin että purkki räjähtää?

Sisällön tarjoaa Blogger.