| |

5+1 loistavaa ruusukaalireseptiä

Ruusukaalien satokautta odotan kuin ensilumia, kevään parsakautta tai kesän ensimmäisiä makeita mansikoita. Ja nyt se on täällä! Syyskuusta loppuvuoteen kotimaiset ruusukaalit ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Rapeat ja pienet kaalit ovat sekä maukkaita että hurmaavan näköisiä. Ja parasta on, että raaka-aineena tämä kaunotar on todella monipuolinen kaali. Kun kuulin, että keskimäärin suomalainen syö yhden ruusukaalin vuodessa, ajattelin sen olevan mitattu rasioissa. Mutta ei, suomalainen syö siis keskimäärin yhden pienen ruusukaalin kerän vuodessa. Mikä missattu mahdollisuus! Totesin, että ihmisten täytyy olla joko tietämättömiä ruusukaalin monipuolisuudesta tai traumatisoituneita niistä lounasravintoloiden ylikypsiksi höyrytetyistä pikkukeristä. Luultavasti sekä että. Ruusukaalia ei kannata jättää kauppaan, vaikka vetiset ja kitkerät kaalinpäät kummittelisivatkin mielessä. Unohda ne kamaluudet! Kun pienet pyöryläiset valmistaa oikein, ne ovat aivan mahtavaa ruokaa.

Alla on viisi (+ yksi) suosikkireseptiäni ruusukaalista. Näillä resepteillä olen kääntänyt aika monta päätä rakastamaan ruusukaalia. Reseptit löytyvät klikkaamalla ruoan nimeä. Miten sinä syöt ruusukaalia?

  • Ruusukaalia ja karamellisoitua sipuliaon simppeli ja ihana yhdistelmä uunissa rapeareunaiseksi paahdettua ruusukaalia ja pannulla makean raukeaksi muhinutta sipulia. Lopuksi kaalit ja sipulit yhdistetään, eikä kukaan voi vastustaa komboa.
  • Ruusukaalipizza on täydellinen syysillan herkku. Telkkarista leffa tai lätkämatsi ja uunista pizza, jonka täytteenä on maustettua ranskankermaa, paahtunutta ruusukaalia ja ehkä vähän pekonia tai ilmakuivattua kinkkua. Käsi ylös, jos kuulostaa hyvälle. Arvasin. Näen käsimeren.  
  • Ruusukaalisalaatti avokadolla, ilmakuivatulla kinkulla ja parmesaanilla on niin kutsuttu laitetaan kaikki munat samaan koriin -salaatti. Se on siis salaatti, joka sisältää vain herkkuja. Voit lohkomisen sijaan leikata ruusukaalit viipaleiksi tai vielä pienemmäksi silpuksi. Salaatti on ihanaa siltään tai vaikka paistetun broilerin tai kalan kaverina.
  • Ruusukaalia thaimaalaisin maustein on yllättävä ja erilainen, ja se pääsee juuri siksi mukaan listalle. Mausteiset pikkukaalit ovat mainiota naposteltavaa. Ne toimivat esimerkiksi alkupalana tai osana pikkuruokakattausta.
  • Nopea ruusukaalisalaatti on loistava osoitus kaalin toimivuudesta myös raakana. Silpuksi vaan ja herkut päälle. Voit kokeilla maustaa raasteen myös yllä olevan thai-reseptin mauilla.
  • Ruusukaali-carbonara  – tadaa! Bonusreseptinä klassinen carbonara, joka saa ylleen paahdettuja ruusukaaleja. T ä y d e l l i s t ä.

_____