| |

Nopea arkiruoka: Pasta carbonara ruusukaalilla

Pasta se ei petä koskaan. Se toimii aina, maistuu kaikille ja on pöydässä nopeasti. Kovin montaa sääntöä ei ole, tärkeimmät taitavat mahtua yhteen virkkeeseen: Valitse mahdollisimman laadukas pasta, ja keitä se suolatussa vedessä al denteksi. Silloin olet jo pitkällä ja oikeastaan kaikki muu on hienosäätöä.

Pasta carbonara on Rooman alueelta kotoisin oleva klassikko, jolle on käynyt kuten rakastetuille asioille yleensä käy – feikkiversioita on maailmalla miljoonittain. Lohdullista on, että Roomassakin reseptejä on monta, muissa Italiassa kaupungeissa ja maakunnissa vielä enemmän. Ja reseptistä riippumatta carbonara on aina hyvää.

Perinteiseen carbonaraan ei tule kermaa (vaikka se sopiikin pastaan minusta erinomaisesti), vaan kastike muodostuu kananmunan, juuston ja keitinveden liitosta. Toki myös pekonilla tai pancetalla on osansa pasta maistuvuudessa. Kaikkein perinteisimmässä versiossa käytetään guancialea eli possun poskesta valmistettua savustamatonta suolalihaa, josta Suomessa voi vain haaveilla. Tosin kuulema Italiassakin kotikeittiöissä on hyvin usein käytössä pancetta tai pekoni. Suolaa ja hunajaa -blogin Jonna teki aikoinaan syvääluotaavan selvityksen parhaan carbonaran sisällöstä. Tämä resepti on yhdistelmä Jonnan reseptiä ja italialaisen ystäväni reseptiä.

En malttanut olla hiukka tuunaamatta klassikkoa. Paahdoin rasiallisen ruusukaaleja ja heitin kourallisen rapeita nuppusia annosten päälle. Ruusukaali sopii ruokaan itse asiassa todella hyvin, sillä carbonarassa on juuri ne makuaineet, jotka saavat kaalinkin sykkimään: pekoni ja pecorino.

Resepti

 

 

 

Pasta carbonara ruusukaalilla

neljälle

pasta

400 g spagettia

150 g pekonia

50–100 g pecorinoa ja/tai parmesaania raastettuna

4 kananmunaa

1–2 keltuaista

ruusukaalit

400 g (rasiallinen) ruusukaaleja

1 rkl öljyä

1 rkl omenaviinietikkaa

hieman suolaa

tarjoiluun 

raastettua pecorinoa tai parmesaani 

mustapippuria

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Poista ruusukaaleista kannat sekä tarvittaessa uloimmat lehdet. Puolita kaalit ja laita ne leivinpaperin päälle uunipellille. Huiski päälle öljyä, etikkaa sekä hieman suolaa. Paahda 10–15 minuuttia eli kunnes ruusukaalit ovat saaneet selvästi väriä mutta ovat vielä napakoita.

Paista pieneksi silputtu pekoni keskilämmöllä. Sekoita kulhossa kananmunat, keltuaiset sekä raastettu juusto.

Keitä tilavassa kattilassa pastan keitinvesi, lisää suolaa ja keitä pasta al denteksi. Ota hieman keitinvettä talteen ja kaada pasta vasta sitten lävikköön. Kaada pasta takaisin kattilaan ja kumoa heti perään pekoni rasvoineen, kananmuna-juustoseos. Sekoita voimakkaasti, lisää noin puoli desiä pastan keitinvettä ja sekoita vielä.

Ruusukaalit voit joko sekoittaa pastan joukkoon tai tarjoilla annosten päällä. Rouhi päälle mustapippuria ja viimeistele juustoraasteella.

_____