24 tärppiä Oulun jouluun

torstai 7. joulukuuta 2017


Mitä tehdä ja minne mennä Oulun tuulissa joulun alla? Kokosin 24 paikkaa tai tekemistä, jotka kannattaa  jouluisessa Oulussa kokea. Mukaan pääsi ravintoloita, kauneimmat kinkunsulatusmaastot, paikkoja, jotka huokuvat joulun tunnelmaa, ja paikkoja, joista löytää upeimmat joululahjat. Ihanaa adventtiaikaa!


1. Oulun kauppahalli
Torinrannassa sijaitseva kauppahalli on itse Toripolliisin vartioima, pitkälti yli sata vuotta vanha kauppapaikka. Se on paikka, jossa viihdyn tavattoman hyvin, mutta käyn aivan liian harvoin (liki viikoittain kyllä, mutta silti liian harvoin). Kalaliike Jussi Haanpäästä saa kaikki joulun kalat takuulla hyvällä palvelulla, Torin lihamestari hoitaa lihat ja myy mm. kotikokkien unelmaveitsiä (MAC). Jaanan puodista saa ihania leipiä, esimerkiksi Pekka Heikkisen puu-uunileipää aina tiistaisin ja torstaisin klo 14 jälkeen, ja torin puoleisen pään kahvion riisipuuro on mainio tapa aloittaa päivä. Pikkupanda-ravintola ja -teehuone on myös ihana.


2. Pikisaaren joulu 8.–9.12.2017
Kivenheitto ja pikku kipitys torinrannasta on Pikisaari, jossa on viikonloppuna perinteiset joulumyyjäiset. Myynnissä on lulttuuri- ja kädentaitoalojen oppilaitoksen opiskelijoiden sekä Osuuskunta Artesaaren käsityöläisten luomuksia. Siellä on myös mahdollisuus tutustua kuvataiteilijoiden ja valokuvaajien työtiloihin. Käteistä mukaan!


3. Pieni joulupuoti
Lapinkankaalla, Oulujoen pohjoispuolta kulkevan tien varressa sijaitseva Pieni joulupuoti on matkansa väärti. 1800-luvun kivinavetassa sijaitseva Pop up -joulupuoti on kaunis kuin koru. Puoti on avoinna vielä 8.–9.12.2017. Taattu joulutunnelma!


4. Hupisaarten joulupolku 16.12.2017
Lapsiperheiden must kohde on Hupisaarten joulupolku. Siellä on kaikkea: tontunpuuhia, tiernapojat, Joulupukki ja nikkarointikilpailu. Tunnelmallinen Kahvila kiikku on avoinna tapahtuman ajan ja Pohjois-Pohjanmaan museoon on vapaapääsy.


5. Torinranta 
Torinranta on parhaimmillaan kesällä, mutta on se joulunkin alla käymisen arvoinen paikka. Aittaputiikit, kuten Kofeiinikompanja ja Lastu Store, ovat hyviä lahjapuoteja, eikä illallinen Hugossa tai Uleåborgissa ole koskaan huono idea.


6. Rooster
Sitten kun kaupungilla kuljailun välissä tulee kuitenkin burgerinälkä, kannattaa suunnata Roosteriin. Minun mielestä siellä on kaupungin parhaat burgerit. Soppahanna ja Chocochilin Elina kävivät syömässä Roosterissa vasta vegaaniset burgerit ja tykkäsivät kovasti. 


7. Tierna-esitykset Rotuaarin lavalla
Oulu on tiernakaupunki. Tierna-esityksiä on kaikkialla, mutta legendaarisin paikka on Rotuaarin lava, heti siinä pallon vieressä. Ja jos Rotuaarin pallo ei ole tuttu paikka, on se Oulussa se paikka, jossa aina tavataan.


8. Oulun ihanimmat putiikit
Jos ihan totta puhutaan, on Oulussa varsin vähän pikkuputiikkeja. Mutta aarteitakin löytyy! Vaatepuolella pehmeimmät paketin löytyvät suosikistani Muoti Privaatista sekä suomalaista designea myyvistä Kure ja Non Boutique -liikkeistä.
9. Kauneimmat joululaulut
On asioita, jotka kuuluvat aina jouluun. Tunnelmallisin kirkko on mielestäni Oulujoen kirkko, vaikka onhan tuomiokirkko upeudessaan kokemuksen arvoinen. 

10. Kansallisarkisto
Kansallisarkiston Oulun toimipisteessä pääsee tutustumaan Joulupukille kirjoitettuhin kirjeisiin parin vuosikymmenen ajalta. Mitähän toivottiin vuonna 1999?

11. Villa Hannala
Toppilansaaressa sijaitseva viehättävä Villa Hannala on mitä ihanin paikka käydä puuro- tai keittolounaalla tai torttukahveilla. Tarjolla on myös perinteinen joululounas 15.–16.12.2017.

12. Lucian kruunaus
Lucia kruunataan Oulussa tänä vuonna hieman etupainotteisesti eli lauantaina 9.10. Rotuaarilla klo 12, jonka jälkeen Lucia-kulkuetta voi seurata tuomiokirkkoon, jossa on kauneimmat joululaulut (ruotsiksi).

13. Makkararetki Koitelinkoskelle
Koitelinkoskelle ajaa puolisen tuntia Oulusta. Siellä aika pysähtyy, vesi ei. Tai ehkä kuohut aivan ydintalvella rauhoittuvat. Ympäri vuoden Koiteli on upea retkipaikka aikuisille ja lapsille.

14. Kävely Ainolanpuistossa
Ainolanpuisto – tai koko Hupisaarten alue – on yksi lempipaikkojani Oulussa. Siellä on kiva haahuilla, lenkkeillä, pyöräillä nopeasti läpi, katsella patosiltojen uusia valoja tai vetää puistotreeni viettää piknikkiä. Lapsille puistossa on iso leikkipuisto, ihana kahvila Kiikku on avoinna jouluisena lauantaina 16.12.2017 (kesäisin Kiikku on auki joka päivä).
 
15. Ostroferia
Lempipaikoistani puheen ollen! Tuomiokirkon kupeessa oleva Ostroferia on paikka, jossa arkinen ilta muuttuu juhlaksi, ja joka on isonkin juhlan arvoinen. En ole oikein uskaltanut hehkuttaa ravintolaa sen ansaitsemalla tavalla aiemmin, mutta nyt, kuusi (tai ehkä kahdeksan, kuka niitä nyt laskee) käyntiä ja yli kolmekymmentä annosta myöhemmin voin sen tehdä: Timanttista ruokaa ja loistavia viinejä. Yksikään annos ei ole tehnyt poikkeusta – keittiöstä vastaava Jussi Kurkela on nero. Sekin kertoo ravintolasta paljon, että missään oululaisessa ravintolassa en ole syönyt yhtä monta kertaa. Ja Ostroferia täytti kuitenkin vasta vuoden.16. Nallikari
Pohjolan Riviera on talvella usein vähän tuulinen ja viileä, mutta silti aina yhtä ihana. Pitkä ranta on parhaimmillaan auringonlaskun aikaan. Nallikari onkin Oulun paras paikka bongata upeita auringonlaskuja – talvella on tosin helppo katsoa nousu ja lasku samalla reissulla. Meillä ihan tavallinen lausahdus on: "Oi miten ihana taivas! Nyt pitää juosta äkkiä Nallikariin." Tule joskus sinäkin! Glögille voi pujahtaa Ravintola Nallikarin lämpöön. Hietasaaren ympäri menee myös ihana lenkkipolku.


17. Aleniuksen puutarhan joulupuoti
Hietasaaressa, siis siinä samaisessa saaressa kuin Nallikari, on Aleniuksen puutarha, joka pukeutuu joulun aikaan tunnelmalliseen asuun. Aleniuksella on aina loistava palvelu, ja siellä järjestetään myös suosittuja jouluasetelmakursseja.


18. Kukkakauppa Mia Maria
Keskustan kukkakaupoista taas Mia Maria on ehdoton suosikkini. Leikkokukat kestävät poikkeuksellisen pitkään ja palvelu on ensiluokkaista. Vahva suositus!


19. Kummien joulu Tuomiokirkossa
Lastenklinikoiden kummien järjestämä joulukonsertti on oiva tapa tukea koko Pohjois-Suomen lasten sairaalaviihtyvyyttä. Niin huimaa kuin se onkin, on OYS lähin yliopistosairaala myös aivan pohjoisimpien Suomi-neidon osien asujille. Sieltä matkaa Ouluun on enemmän kuin Oulusta Helsinkiin. Että se siitä Oulun pohjoisesta sijainnista.
20. R/H Pop up 7.–10.12.2017
Suomalaisen R/H-merkin Pop up -shop parkkeeraa Ouluun sopivasti joulun alla. Toinen R/H:n suunnittelijoista onkin oululainen, joten sehän on vähän kuin kotiinsa tulisi. Tontut, olkaa hereillä!


21. Kalapuohi
Kellon kiviniemen kalasatama on kala-apaja, jota ei kannata jättää väliin. Pihalla tupruttaa savustusuuni. Tarkemmat joulunajan aukioloajat päivittynevät nettisivuille ja Facebook-sivulle.


22. Ponipihan joulu 10.12.2017 
Tonttutehtäviä, ponien jouluesitys ja poniajelua. Omat eväät on sallittu, mutta glögiä ja kahvia saa pikkurahalla. Kuulostaa just hyvälle.


23. Oulun REKO -joulumarkkinat 15.12.2017 klo 18–19
Tuottajilta kuluttajille -konsepti toimii Oulussa vahvana. Facebook-ryhmässä on liki 15 000 jäsentä ja joka toinen viikko olevat jakotilaisuudet ovat kuin minimarkkinat, joissa on vilskettä mutta aina hyvä ja leppoisa meininki. Pääasiassa ennakkoon tilattavat tuotteet noudetaan (ja maksetaan) tuottajille Kotkantien kampuksen parkkipaikalla. Joulun alla REKO toimii samalla tavalla kuin muutoinkin, eli tuotteet tilataan ensisijaisesti tuottajilta etukäteen Facebook-ryhmässä. Saatavilla on liki kaikkea mitä toivoa saattaa: lihaa, kalaa, perunaa ja muita juureksia, kananmunia, leivonnaisia, jouluruokia ja käsintehtyä kosmetiikkaa. Ainakin viime joulun alla mukana oli paljon tuottajia ja käsityöläisiäkin, joilla oli mukana myös "ekstraa", joten paikalla kannattaa piipahtaa, vaikka Reko ei olisikaan tuttu juttu.24. Viinibaari Vox
Sitten kun kaikki joulujutut on hallussa – tai kun kaipaa siihen kaikkeen vähän hengähdystä –, on Viinibaari Vox oikea osoite. Hyvä valikoima viinejä, joiden rinnalle saa pientä purtavaa kuten tapaksia tai juustoja.

2 kommenttia

Virpi kirjoitti...

Tulipa ikävä Ouluun! Onneksi viikonloppuna pääsee fiilistelmään jouluntuntua kotimaisemissa.

Hannele kirjoitti...

Tervetuloa!

Sisällön tarjoaa Blogger.