Falafel-lihapullat

sunnuntai 17. joulukuuta 2017





JOULUKALENTERIN 17. LUUKKU





Kun syksyllä starttasin arjen taklaajat -postaussarjaa, kyselin somessa blogin seuraajilta, mistä raaka-aineista reseptejä toivottaisiin. Toiveita tuli paljon, mutta yksi raaka-aine nimettiin selvästi muita useammin: jauheliha. Se on erityisesti lapsiperheiden arjen pelastaja, josta loihditaan kaiken arkikiireen keskelläkin nopeasti ruokaa. Nyt tulee kuulkaa vinkki, jolla jauhelihakokkailut monipuolistuvat helposti. Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Atrian kanssa.




Vastikään ilmestynyt Jauhelihakirja vastaa nimittäin haasteeseen isommalla kauhalla: kirja kokoaa yhteen 100 reseptiä jauhelihasta. Osa resepteistä on arjentaklareita, nopeasti ja yksinkertaisista raaka-aineista valmistuvia ruokia. Mutta sataan reseptiin mahtuu myös juhlavammille illallisille, pitopöytään tai bileisiin sopivia ruokia. Kirjan resepteissä on tuttuja makuja ja klassikkoreseptejä sekä vahvoja makuja muualta maailmalta. Mutta sellainen kameleontti se jauheliha raaka-aineena on, muuntautuu kaikkiin makumaailmoihin.

Reseptien takana on vahvaa ruoka-alan osaamista. Kirjassa on reseptejä tutuilta nimiltä Henri Alenista Teresa Välimäkeen ja Kape Aihisesta Alex Nurmeen. Ja sitten mukana on iso nippu ruoka-alan ammattilaisia, jotka eivät ole tuttuja mediasta, mutta jotka tykittävät päivästä toiseen töissään vahvalla ammattitaidolla ja osaamisella. Yhteistä kaikille jauhelihareseptinsä jakaneille on Atria 100 nuorta kokkia -koulutus, jossa osa Jauhelihakirjan tekijöistä on ollut koulutettavina ja osa luennoitsijoina.




Testasin kirjasta ensimmäisenä falafel-lihapullia, ruokaa, joka on luultavasti klassikko jo syntyessään. Se on loistava yhdistelmä tuttuja lihapullia, jotka on höystetty falafeleista tutuilla raaka-aineilla ja mausteilla. Tämä resepti on erinomainen esimerkki ruoasta, joka täyttää arkivaateet valmistumalla nopeasti, mutta sopii myös esimerkiksi juhlien salaattipöytään tai pitaleivän täytteeksi leffailtana. Ihania pullia, joita teen taatusti vielä monesti. Resepti on Dani Hännisen käsialaa.

Jauhelihakirjassa on muuten hyödynnetty oivaltavasti niin sanottua rikastettua todellisuutta, mikä on keittokirjamaailmassa jotain aivan uutta. Lataamalla mobiililaitteeseen ilmaisen Arilyn-sovelluksen, pääsee kirjasta katsomaan myös videoita – ihan kuin kirjan kuvat muuttuisivat videoiksi. Meni kuulkaa humanistilta hetki taas hämmästellessä tekniikan ihmeellisyyttä.



 

ARVONTA

Yhdellä teistä on nyt mainio mahdollisuus saada Jauhelihakirja omaksi (tai lahjaksi, kirja on erinomainen lahjaidea). Kerro kommenteissa, mikä on sinun bravuurisi jauheliharuoista. Tee se viimeistään 23.12.2017 ja olet mukana arvonnassa. Arvonnan säännöt löydät täältä.






Resepti

 

 

 

Falafel-lihapullat

4–6 annosta


100 g kikherneitä
2 rkl tahinia
1 valkosipulinkynsi*
1 limen kuori ja mehu
1 tuore chili (tai maun mukaan*)
400 g naudan jauhelihaa (15 %)
1/2 punttia korianteria
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl jeeraa eli juustokuminaa*
1 tl suolaa
hieman mustapippuria

lisäksi
maustamatonta jogurttia
tuoretta korianteria
tuoretta chiliä


Kuumenna uuni 150 asteeseen. Valuta kikherneistä liemi. Laita kikherneet, tahini, limen ohuelti raastettu kuori ja mehu sekä valkosipulinkynsi tehosekoittimeen ja aja tahnaksi.

Hienonna chili ja korianteri. Yhdistä kaikki ainekset ja anna maustua hetki. Pyörittele pullia ja paista 150-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai öljytilkassa keskilämmöllä pannulla.

Tarjoa pullat salaatin kanssa, pitaleivän sisässä tai vaikka riisin kanssa. Maustamaton jogurtti sopii hyvin pullien kaveriksi.

*-merkit reseptissä ovat omia lisäyksiäni.

VINKKI! Jos ja kun kikherneitä jää yli, voit tehdä niistä mausteisia paahdettuja kikherneitä. 

_____





27 kommenttia

anna s. kirjoitti...

Makaronilaatikko :)
anna_88@luukku.com

Kilpailulista.fi kirjoitti...

Lihariisisörsseli

Hilda Hissu kirjoitti...

Jauhelihakeitto :)
hilsan@luukku.com

Tanja kirjoitti...

Lasagne
tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

Anonyymi kirjoitti...

Vanha kunnon ruskea jauhelihakastike, jonne lisätään loppuvaiheessa vihreitä papuja. Herkkua! :)

rappilaiffii@hotmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Intialaistyyppinen Nargisi Kofta Curry, eli isot mausteiset lihapullat joiden sisälle on piilotettu kananmuna. Oikeaoppisesti tehtäisiin varmaan lampaan jauhelihasta, mutta itse olen tykännyt myös nautaversiosta :)

llauraa_2105@hotmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Italialaiset nonnan lihapullat. Sopii tämäkin niin arkeen kuin vähän julavampiinkin illanistujaisiin.
humppalulla (at) gmail.com

Jael kirjoitti...

Hyvältä näyttävät (vaikken syö lihaa:;D) Falafeleja voikin muunnella kivasti: täällä ovat suosittuja mm. kalafalaffelit.

Jossu kirjoitti...

Makaronilaatikko:) Johanna. Rosenberg (a)Gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

ihan peruslihapullat (mausteet suola, mustapippuri,sipuli)

vimaarit@gmail.com

Hannele kirjoitti...

Toimii A I N A.

Hannele kirjoitti...

Oi kyllä! Klassikko.

Hannele kirjoitti...

Hyvään liemeen tehty keitto on kyllä tosi hyvää!

Hannele kirjoitti...

Ah <3

Hannele kirjoitti...

Vihreitä papuja? Oi, kuulostaa mielenkiintoiselta.

Hannele kirjoitti...

NAM! Kuulostaa todella hyvälle. Näitähän täytyy kokeilla.

Hannele kirjoitti...

Nonnan tai mamman lihapullat, oijoi.

Hannele kirjoitti...

Kalafalafelit kuulostaakin tosi mielenkiintoisilta. Näissä etuna oikeisiin falafeleihin on nopeus!

Hannele kirjoitti...

Tähän on helppo yhtyä!

Hannele kirjoitti...

Nam.

chef Tapsa kirjoitti...

Yli kolme tuntia muhitettu kunnon ragu...

Pia Piitulainen kirjoitti...

Jauheliha kastike

Henna73 kirjoitti...

Mureke täytteellä

unelmiaonnesta(at)gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Anneli Kokolihapullat, ei siis mitään korppujauhoa, vaan öljyä ja hieman vettä ja siihen mausteet ja kananmunaa. Tulee muuten hyviä ja itse tehty sienikastike metsäsienistä ja keitetyt potaatit. ane.kaikkonen65@gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Oon ihan lälly, mutta vastaan että makaronilaatikko Koskenlaskijan kyydittämänä ;)
nelliina(@)yahoo.com

Anonyymi kirjoitti...

Broilerinjauheliha ja tumma makarooni, jossa liemenä on ruokakermaa ja tomaatti-pastakastiketta. Haudutetaan ainakin tunti uunissa 170 asteessa.
esri3363@gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Bolognese ja toisena ihan perusjauhelihakastike
waara(at)hotmail.com

Sisällön tarjoaa Blogger.