| | | | |

Gluteeniton saaristolaisleipä

Gluteenittoman saaristolaisleivän maltainen maku, makea tuoksu ja hieman siirapista sitkeä kuori saavat aistit hereille. Laita leivän päälle jotain suolaista!

Gluteeniton saaristolaisleipä

Makean leivän päälle itseoikeutetusti kuuluvan suolaisen päällisen liitto on vastustamaton. Nyt tein saaristolaisleivän gluteenittomana – sekä rakenne että maku onnistuivat erinomaisesti.

Perinteisesti saaristolaisleipä tehdään piimään ja maltainen maku ja tumma väri leipään saadaan kaljamaltaista. Gluteeniton saaristolaisleipä on eri maata: maltaisuutta täytyy hakea muilla keinoin, sillä kaupan kaljamaltaat ovat useimmiten ruista.

Käytin nesteenä tummaa gluteenitonta olutta, joka toi maltaiden tavoin sekä vahvan maun että tumman värin. Väriä ja mallasmaisen rouheaa rakennetta leipään toi myös pellavansiemenrouhe.

Gluteeniton saaristolaisleipä

Perinteisen saaristolaisleivän tapaan kylmäkohotin gluteenittoman taikinan yön yli jääkaapissa. Rakastan kylmäkohotuksen helppoutta: nesteen lämpötilaa ei tarvitse mitata, koska se viilenee joka tapauksessa.

Taikina viihtyy jääkaapissa mainiosti tunnin tai kaksi suunniteltu pidempään – ja usein se vain paranee viihtyessään. Myös taikinan rakenne pitää kylmäkohotuksesta tavalla, jota on vaikea kielellistää. Maut sekä tasaantuvat että syvenevät, myös taikinan rakenne vahvistuu.

Olen testannut gluteenittomien taikinoiden kylmäkohotusta ennenkin. Usein teen gluteenitonta pizzaa kylmäkohotuksella ja pohjasta tulee hämmentävästi jopa hieman sitkoinen – asia, jota gluteenittomassa leivässä harvoin on. Samankaltaista rakennetta oli myös tässä leivässä – gluteeniton saaristolaisleipä on ihanaa!

Gluteeniton saaristolaisleipä

Kokeile leivän päälle esimerkiksi näitä reseptejäni:

Jos kaipaat perinteisen saaristolaisleivän reseptiä, suosittelen testaamaan tätä:

Gluteeniton saaristolaisleipä (vegaaninen)

Tämä gluteeniton saaristolaisleipä on maultaan maltainen ja helppo tehdä.
Esivalmistelu15 minutes
Kypsennys45 minutes
Annokset: 1 –2 leipää

Välineet

  • Leipävuoka (1–2)

Raaka-aineet

  • 5 dl gluteenitonta tummaa olutta (Kukko)
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 rkl psylliumia
  • 1 1/2 dl tummaa siirappia
  • 2 dl pellavarouhetta
  • 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai tattarihiutaleita
  • 2 dl tattarijauhoja
  • 2 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 2 tl suolaa

sivelyyn

  • 1 osa siirappia
  • 2 osaa vettä

Tee näin

  • Kaada kulhoon olut, hiiva ja psyllium.
  • Sekoita ja anna turvota noin viisi minuuttia.
  • Lisää siirappi ja kaikki kuivat aineet.
  • Vaivaa yleiskoneella tai sekoittele käsin viitisen minuuttia.
  • Nosta taikina jääkaappiin kohoamaan joko yön yli tai muutamaksi tunniksi. Voit myös kaataa taikinan suoraan leipävuokaan tai -vuokiin ja kohottaa leivät huoneenlämmössä. Kylmäkohotus tuo leipään upean vahvan maun. Jos kohotit taikinan kylmässä, lusikoi taikina 1–2 leipävuokaan ja anna kohota vielä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.
  • Paista 175-asteisessa uunissa asteessa noin 45–55 minuuttia.
  • Sivele kerran tai pari paiston loppuvaiheessa siirapin ja veden sekoituksella.
  • Jäähdytä leivät vuoissa, kumoa ja tarjoa suolaisen lisäkkeen kanssa.
  • Saaristolaisleivälle sopii mainiosti skagenröra eli katkaraputahna.

Vinkit!

Nesteenä voi käyttää gluteenittoman oluen sijaan vaikka piimää tai appelsiinimehua. Silloin menettää maltaisuuden makua ja väriä, mutta leivästä tulee silti ihanaa.