| | | |

Lakkajäädyke & suolakaramellikastike

Lakkajäädyke ja suolakaramellikastike – yhdistelmä on pala paratiisia.

Lakkajäädyke & suolakaramellikastike

Jäädyke on täydellinen jälkiruoka: sen voi tehdä hyvissä ajoin pakastimeen ja se jaksaa odottaa pitkäksikin venyvää illallista. Eikä jälkkäri mene miksikään, vaikka se odottelisi vuoroaan ja päättäisi jonkun toisen illallisen.

Tein reseptin alun perin Vaalan juustolalle osaksi Suomi 100 -juhlamenuta. Mutta en malta olla jakamatta sitä myös täällä blogissa, niin loistava reseptistä tuli. Lakkojen ja leipäjuuston (tai juustoleivän, tähän keskusteluun meidän ei ehkä nyt kannata lähteä) liitto on vanha tuttu klassikko, johon halusin tuoda vähän uutta virtaa. Toki lakkajäädyke toimii ilman juustojakin, mutta tuohan ne jälkkäriin nyt aivan upean lisäbuustin. Sitä paitsi, ei ne klassikot ansiotta synny – lakkojen ja leipäjuuston yhdistelmä on ihana.

Lisäkierroksia sukkiin saa suolakaramellikastike, joka tekee kaikesta, ihan kaikesta pari astetta parempaa. Suolakaramellikastikkeen voi tehdä hyvin nopeasti kaupan valmiiksi karamellisoidusta kondensoidusta maidosta. Silloin siihen sekoitetaan vain merisuolaa. Mutta parasta suolakaramellikastiketta saa, kun sen keittää itse. Oikeasti, kastike on ihan järjettömän hyvää itse tehtynä.

Jos sinulla on lakkoja pakastimessa, entä jos keittäisit marjoista ihanaa lakkahilloa?

Kokeile myös näitä jäädykekakkuja:

Lakkajäädyke & suolakaramellikastike

Samettinen lakkajäädyke ja lämmin suolakaramellikastike on täydellinen pari!
Esivalmistelu45 minutes
jäädytys4 hours
Annokset: 6

Välineet

  • pakastusta kestävä vuoka + sähkövatkain tai yleiskone

Raaka-aineet

jäädyke

  • 3 dl kuohukermaa
  • 1 ½ dl tomusokeria
  • 2 kananmunan valkuaista
  • 2 kananmunan keltuaista
  • 300 –400 g lakkoja
  • 200 g leipäjuustoa

suolakaramellikastike

  • 2 1/2 dl sokeria
  • 100 g voita
  • 1 1/2 dl kuohukermaa
  • 3/4 tl laadukasta suolaa (merisuola tai vuorisuola)

Tee näin

  • Paseeraa marjat. Säästä halutessasi muutama marja koristeeksi.
  • Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset.
  • Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaaleksi vaahdoksi.
  • Lisää vaahdon joukkoon marjasose.
  • Vaahdota kerma toisessa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi.
  • Yhdistä vaahdot.
  • Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi puhtaassa kulhossa ja nostele varovasti valkuainen jäädykemassan sekaan.
  • Kaada massa noin litran vetoiseen vuokaan, kääri kelmuun ja jäädytä pakastimessa vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli.
  • Mittaa kaikki kastikkeen ainekset valmiiksi.
  • Kaada sokeri pinnoitetulle pannulle.
  • Anna sokerin lämmetä keskilämmöllä, ja liikuttele sitä välillä puuhaarukalla.
  • Kun sokeri alkaa sulaa, pienennä lämpöä ja sekoita sokeria koko ajan puuhaarukalla. Sokeri ei saa palaa. Tavoitteena on toffeen tai konjakin värinen, paahtunut sokeri.
  • Lisää voi parissa, kolmessa erässä. Sekoittele vispilällä voi ja paahdettu sokeri sekaisin.
  • Kumoa jäädyke tarjoiluvadille, lisää juustokuutiot ja koristeeksi jättämäsi lakat.
  • Tarjoa suolakaramellikastikkeen kanssa.

Vinkit!

Kun seos on tasainen, ota pannu pois hellalta ja lisää vähitellen joukkoon kerma. Sekoita koko ajan.
Jos kastikkeeseen tulee paukkuja, voit lämmittää kastiketta varovasti pienellä lämmöllä. Lisää lopuksi kastikkeeseen suola ja anna kastikkeen jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä kastike jääkaapissa. Voit lämmittää kastiketta halutessasi hieman ennen jäädykkeen tarjoilua.

 

ps. Kannattaa kurkata Vaalan juustolan reseptipankkiin. Siellä on vaikka mitä ihania ideoita juuston monipuoliseen hyödyntämiseen.