Nopea arkiruoka: Marokkolainen linssikeitto

perjantai 8. joulukuuta 2017
 

Arjentaklaajat-reseptisarja on noussut blogin suosikkeihin – kukapa ei helposta ja hyvästä arkiruoasta tykkäisi. Olen julkaissut blogissa nipun reseptejä, jotka syntyvät helposti saatavista raaka-aineista korkeintaan puolessa tunnissa. Marokkolainen linssikeitto sujahtaa kriteereihin hieman ontuen, mutta sujahtaa kuitenkin. 

Lähi-idän makuja täynnä olevan keiton maustava säilötty sitruuna on raaka-aineista sellainen, jota ei aivan jokaisesta kaupasta löydy, mutta älä säikähdä. Voit lisätä sitruunaisuutta mehulla ja/tai sitruunankuorella. Ja kun säädät suolan määrä kohdilleen, on lopputulos riittävän lähellä säilötyn sitruunan tuomaa aromaattisuutta.

Jos ruoalla ei ole kiire, saa keitto hautua pidempääkin, mutta puolessa tunnissakin keitosta tulee makumaailmaltaan vivahteikas. Kannattaa muuten huomioida, että mausteet ja sitruunaisuus korostuvat, jos teet keiton etukäteen tai haudutat sitä pitkään. Jos maut hupsahtavat epätasapainoon esimerkiksi seuraavaan päivään mennessä, on ne helppo säätää kohdalleen. Oma suu kyllä kertoo milloin suolaisuuden, makeuden ja happamuuden tasapaino on hyvä.

Marokkolainen linssikeitto on muunnos mausteisesta jauhelihakeitosta, harirasta, joka sekin on loistava, astetta tuhdimpi keittoresepti. Makumaailmat ovat hyvin samanoloiset, mutta lopputulos linssikeitossa on kuitenkin kevyempi ja raikkaampi.



Resepti

  

Marokkolainen linssikeitto

4–6 annosta


  • 2 dl punaisia linssejä
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 2 rkl öljyä
  • (2 sellerinvartta)
  • 1–2 rkl harissa-maustetahnaa
  • 1 litra kuumaa vettä
  • 1 prk (400 g) säilöttyjä tomaatteja
  • noin 2 rkl hunajaa
  • 2 tl jeeraa eli juustojuminaa
  • 3/4 tl kanelia
  • 1–2 rkl säilöttyä sitruunaa (tai sitruunamehua ja hieman sitruunankuorta)
  • suolaa



  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja sipuli. Kuullota sipulisilppuja kattilassa öljyssä keskilämmöllä muutama minuutta. 
  2. Jos käytät sellerinvarsia, hienonna ne myös ja lisää sipulin kanssa samaan aikaan kattilaan.
  3. Sekoita joukkoon harissa ja kaada kattilaan vesi, huuhdellut linssit ja säilötyt tomaatit. 
  4. Keitä noin 20 minuuttia eli kunnes linssit ovat kypsiä. Soseuta halutessasi sauvasekoittimella. Lisää hunaja, mausteet, säilötty sitruuna ja suola. 
  5. Säädä maut kohdilleen (lisää tarvittaessa sitruunaa, makeutta tai suolaa) ja hauduta vielä 5–10 minuuttia.
  6. Jos aikaa on enemmän, voit huoletta hauduttaa keittoa pidempään. Maista aina ennen tarjoamista ja säädä tarvittaessa makujen tasapainoa.

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.