| | |

Savulohipatee ja mantelikräkkerit


Täällä on Hanna Hannan soppa -blogista. Valtasin vuosi sitten Kokkipottilan päiväksi graavilohiresepteineni ja tein sen taas! Tälläkin kertaa luvassa on kalaisa resepti Hannelen pyynnöstä, jaan kanssanne nimittäin superihanan savulohipateen ohjeen. Tällä välin Kokkipottilan emäntä hääräilee minun blogissani, jännää!

Mehän Hannelen kanssa aloitimme näiden blogiemme joulukalentereiden teon yhteistuumin jo syksyllä, kun Hannele lensi meille Loviisaan viettämään viikonlopun pituista joulukalenterileiriä. Tiedä sitten miten sen suunnitelman kanssa niin hassusti kävikin, että kirjoitan tätä vieraspostausta edellisenä iltana hiki hatussa. Vuoden 2018 joulukalentereita aletaan tekemään huhtikuussa, se on saletti se!

Savulohipatee ja mantelikräkkerit

Savulohipatee on ihanan juhlava tahna (tiedättehän, Hannele rakastaa tahnoja ja jos voisi syödä kalaa, niin rakastaisi myös tätä ihan varmasti!). Tein sitä viime vuonna jouluaatoksi lounassärpimiksi voileipäbuffettiin ja se keräsi suuren suosion. Nyt tarjoilen pateen MinimalistBaker -blogista bongaamieni gluteenittomien mantelikräkkereiden kanssa, nam! Myös meidän perheen taaperot tykästyivät näihin kekseihin ja ne katosivat kuin varkain pelliltä yhden illan aikana.

PS. Menkää nyt ihmeessä katsomaan myös Hannan sopan puolelle, että mitäs se Hannele on sinne keksinyt!

Savulohipatee ja mantelikräkkerit

Resepti

 

Savulohipatee

  • 150 g lohifilettä
  • suolaa
  • 25 + 25 g voita
  • 1 sitruuna
  • 50 g ranskankermaa
  • 75 g lämminsavulohta
  • ½ tl roseepippureita

  1. Laita lohifilee foliopalan päälle ja mausta se suolalla. 
  2. Leikkaa sitruunasta siivu, leikkaa se puoliksi ja asettele lohipalan päälle. Asettele lohen päälle myös 25 grammaa voita nokareina. 
  3. Kääri folio nyytiksi lohen ympärille ja paista 200 asteessa 15 minuuttia. Ota nyytti uunista ja anna jäähtyä folionyytissä.
  4. Avaa folionyytti varovasti ja kaada nesteet kulhoon. Irrota lohesta nahka ja laita lohen lihat myös kulhoon. 
  5. Lisää joukkoon 1 tl raastettua sitruunan kuorta sekä puolikkaan sitruunan mehu. Lisää myös ranskankerma, lämminsavulohi ja roseepippurit ja sekoita huolellisesti. Maista ja lisää suolaa oman maun mukaan.
  6. Purkita savulohipatee ja laita halutessasi sen päälle vielä koristeeksi siivu sitruunaa. Sulata n. 25 grammaa voita ja valuta varovasti päälle pelkkä voin kirkas osa. 
  7. Ripottele päälle muutama roseepippuri ja laita patee jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.

Mantelikräkkerit

  • 2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
  • 1 dl mantelijauhoja
  • ¼ tl leivinjauhetta
  • 2 rkl pellavansiemenrouhetta
  • ½ tl kuivattua timjamia
  • ½ tl suolaa
  • 3 ½ rkl oliiviöljyä
  • n. 3-5 rkl kylmää vettä

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. 
  2. Lisää joukkoon öljy ja vettä sen verran, että saat pyöriteltyä kiinteän taikinapallon. 
  3. Kauli taikinasta kahden leivinpaperin välissä ohut, noin puolen sentin levy ja leikkaa kekseiksi pizzaleikkurin tai taikinapyörän avulla. Irrota keksit toisistaan. 
  4. Siirrä pelti pakastimeen noin vartiksi. 
  5. Paista 160 asteessa noin 20 minuuttia. Varo, ettei keksit pala. Anna jäähtyä ja tarjoile.