Mistä saa Oulun parhaat pizzat?

keskiviikko 24. tammikuuta 2018


Vuosi sitten tammikuussa testasimme oululaisia grillejä. Hytisimme ydintalven napakassa pakkasessa ja jaoimme hampurilaiset ja makkaraperunat kahdeksaan osaan. Nyt testiin pääsivät pizzat – tai känkyt – kuten Oulussa sanotaan.

Testasimme viisi pizzeriaa. Mukaan valittiin pizzerioita suositusten mukaan, ja listalle pääsi myös pari klassikkopaikkaa, jotka ovat toimineet 80-luvulta saakka. Kiihkeän viestittelyn päätteeksi yhdeksän hengen raatimme päätyi näihin pizzerioihin: Tarantella (Rajakylä), Napoli (Tuira), Da Mario (keskusta), Kotipizza (keskusta, Torikatu) ja Da Max (keskusta).

Yksi seikka on hyvä huomioita: tällä pizzakierroksella emme käyneet Oulun premium-pizzeriassa, Cantinassa, joka edustaa selvästi laadukkaampaa pizzatarjontaa. Emme päätyneet myöskään Tubaan, jonka osaamiseen minulla on vahva luotto, vaikka pizza onkin Tubassa varsin uusi tulokas. Molemmissa paikoissa pizzat leivotaan juureen tehtyyn taikinaan. Ja molemmissa paikoissa täytyy käydä pian ikään kuin jälkipuinneilla. Aika hyvä syy suunnata taas pian pizzalle, eikö? Pakkohan jonkun on pitää huoli kaupungin pizzojen tilasta.
Söimme kaikissa paikoissa kaksi pizzaa, Margheritan ja Capricciosan salamilla. Ensimmäinen on sellainen täydellinen pizzamittari. Sillä mitataan liki pyhän kolminaisuuden, pohjan, tomaattikastikkeen ja juuston, maku, laadukkuus ja tasapaino. Capricciosa pääsi pöytään, koska sen sisältämä kinkku on myös yksi laadun mittari, ja herkkusienistäkin haluttiin päästä selvyyteen. Salami otettiin lisätäytteeksi samasta syystä. Pizzat arvioitiin kahdella tavalla: vapailla sanamuodoilla ja paikan päällä täytetyllä Sheet-taulukolla, johon kirjattiin numeerisesti, desimaalin tarkkuudella palvelu, pizzojen ulkonäkö ja maku.


Saimme kaikissa viidessä paikassa iloksemme hyvää ja nopeaa palvelua, vaikka yhdeksän hengen ja kahden pizzan kombinaatio ei bisneksenä kovin loistelias yhtälö ollutkaan.  Napoli ja Kotipizza erottuivat muista kinkuillaan, kun muissa pizzerioissa kinkkuna käytettiin lähinnä jauhomakkaraa muistuttavaa tuotetta. Salami oli kaikissa paikoissa oikein mainio. Herkkusienet olivat Kotipizzaa lukuun ottamatta vetisiä purkkisieniä, ne kannattaisi ainakin painella huolella kuivaksi ennen pizzan päälle levittämistä.

Kaikissa testatuissa paikoissa pettymyksen tuotti tomaattikastike, Kotipizzassa se oli mielestäni raikkainta. Tomaattikastikkeeseen soisi panostettavan paljon nykyistä enemmän, sillä vedellä jatkettu tomaattipyre, jota luulen näiden pizzerioiden pääasiassa käyttävän, ei ole erityisen hyvä pizzakastike. Myös laadukkaampi juusto – vaikka vaihtoehtona lisämaksusta – toisi pizzaan aivan uuden ulottuvuuden.Palataanpa vielä hetkeksi otsikkoon. Mistä saa Oulun parhaat pizzat? Tämän pizzakierroksen voittajaksi suoriutui Pizzeria Napoli Tarantellan kiriessä liki kannoille. Jos hinta otetaan pisteytyksessä huomioon, keikahtaa kärkisijat päinvastoin, sillä Tarantella oli kierroksen halvin paikka, Napoli Kotipizzan jälkeen kallein. Myös Kotipizza sai varsin hyvät pisteet. Mielikuvista ja odotuksista huolimatta Da Mario oli kierroksen antikliimaksi, se sai vain himpun verran paremmat pisteet kuin hännille jäänyt Da Max. Jos taulukosta poimii vain minun antamat pisteet, oli kierroksen paras Margherita Napolissa ja paras Capricciosa Kotipizzassa. Että ota tästä kärkikolmikosta nyt sitten selvää. Sitä paitsi luulen, että jos puhutaan Oulun parhaasta pizzasta, sekoittavat Cantina ja Tuba kärkikolmikkoa entisestään.


Lue myös nämä:

Pastanjauhajat: Pizzakierros Oulussa – Tour de Känkky
Kokkeillaan: Tour de känkky eli pizzojen pisteytys

_____8 kommenttia

SarP kirjoitti...

Oli mielenkiintoista lukea.
Minulla on mennyt ihan tuo Cantina ohi
ja menun luettuani sitä on ihan pakko testata.
Kiitos vinkistä.
Tämän hetken suosikkini on Kotipizzan Vegelankku.

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Onko rössypottukierros seuraavana ohjelmassa? :D

Anonyymi kirjoitti...

Tarantellan kärkisijasta olen samaa mieltä, Napoli on testaamatta. Sen sijaan käynti Cantinasta jätti fiiliksen, että laatu ei vastannut hintaa lähellekään. Da Mario on todellakin mennyt alaspäin, Da Max onkin aamuyön pitsapaikka: känniläisille voi myydä lähes mitä vain.

Hannele kirjoitti...

Cantina kannattaa kyllä testata! Tuota vegelankkua en olekaan maistanut, se täytyy laittaa listalle. Kiitos vinkistä!

Hannele kirjoitti...

EI.

Meillä on kyllä mielessä vaikka ja mitä kierroksia, mutta rössypottukierros ei kuulu niihin. :)

Hannele kirjoitti...

Aamuyön pizzat on asia aivan erikseen, se on totta. Lauantaina alkuillastakin Da Maxissa oli kyllä melkoinen vilske!

Napoli kannattaa testata!

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minä en ole sitä koskaan syönyt, enkä edes nähnyt, mutta olen kuullut siitä puhuttavan paikallisena herkkuna, vai onko se siis "herkku"?

Hannele kirjoitti...

Nooo, vähän riippuu keneltä kysyy. :)
Sehän on siis ymmärtääkseni hyvin vähälieminen lihakeitto veripaltulla. Mausteena on suola, joka aika usein uupuu. Että semmonen semijännittävä tapaus.

Mutta tämä on siis tämmöisen ei-oululaisen luonnehdinta tuosta perinneruoasta. Joku rössypottu-asiantuntija saattaisi asettaa sanansa väääähän toisin.

Mutta siis ei ole tulossa rössypottukierrosta :)

Sisällön tarjoaa Blogger.