Ananas-limetartaletti

tiistai 27. maaliskuuta 2018


Ananas-limetartaletti on seljankukkatartaletin sisko. Se on yhtä hehkuva ja kaunis, samalla tavalla koukuttavan herkullinen. Se on yhdistelmä rapean mureaa pohjaa ja samettista täytettä. Tartaletin kruunaa päälle laitettavat hedelmät tai marjat, joilla leivonnaisesta saa halutessaan helposti juhlavankin luomuksen.

Raikas tartaletti on yksi suosikkileivonnaisistani. Onhan siinä aika monta vaihetta, mutta tämän herkun takia kannattaakin nähdä vähän vaivaa, eikä homma esimerkiksi täytekakkuun verrattuna ole lainkaan työläs – koristelukin onnistuu muutamalla marjalla tai hedelmäpalalla. Ja sitä paitsi tartaletti on hyvä tehdä jääkaappiin edellisenä päivänä. Silloin se saa hyytyä

Hyytymisestä puheen ollen: Innostuin valtavasti ananaksen ja limen yhdistelmästä kevätauringon huumassa. Vasta kun olin kaatamassa täytettä pohjan päälle, muistin, ettei liivate ja ananas ole kavereita; ananaksen entsyymit estävät liivatetta tekemästä hyytymistaikojaan. Ajattelin, että hyvä idea ei pelittäisikään mutta mitä vielä, hyytymishommat menivät kuitenkin aivan kuten seljankukkaisen versionkin kanssa, ja piirakka hyytyi juuri sopivan kiinteäksi mutta pehmeäksi.




Ananaksen ja limen yhdistelmä on loistava. Se sopii mainiosti kevättalveen, jolloin mieli jo kurottaa kohti kevättä, keveyttä ja raikkautta. Piiras on ihana myös pääsiäisen pöydässä joko jälkiruokana tai kahvin kanssa tarjottuna. Syötävillä kukilla koristeltuna se käy ihan mihin tahansa kevään juhlapöytään.

Resepti on mukaeltu Elina Jyväksen seljankukkatartaletista.




Resepti




Ananas-limetartaletti

8–10 annosta

pohja
150 g voita
3 1/2 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
1/2 dl mantelijauhetta
1 dl tomusokeria
1 limetin kuori raastettuna
1 kananmunankeltuainen

täyte
200 g voita
3 1/2 dl ananastäysmehua
1/2 dl limetin mehua
1 1/2 dl sokeria
6 kananmunaa
4 liivatelehteä

koristeluun
tuoreita marjoja tai hedelmiä


Sekoita kulhossa jauhot ja sokeri. Lisää voi kuutioina ja nypi seos murumaiseksi. Pese limetti huolellisesti ja raasta kuori ohuelti pienellä terällä seoksen joukkoon.

Sekoita taikinaan myös keltuainen ja työstä nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita tekeytymään jääkaappiin vähintään tunniksi. Voit tehdä taikinan myös edellisenä päivänä. 

Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä ja painele levy voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan haarukalla reikinä, ja nosta se jääkaappiin vähintään tunniksi. Kuumenna uuni 185 asteeseen ja paista pohjaa uunissa 8–10 minuuttia. Jäähdytä pohja.

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä pehmeäksi. Vatkaa täytteeseen tulevat kananmunat kevyesti ja jätä odottamaan. Mittaa kattilaan voi, ananasmehu, limetin mehu ja sokeri. Kiehauta. Lisää kuumaan liemeen kananmunamassa vähitellen koko ajan sekoittaen. Sekoita hiljalleen keskilämmöllä kunnes täyte sakenee. Lisää kuivaksi puristetut liivatelehdet kuumaan täytteeseen. Sekoita huolellisesti.

Siivilöi kiisseli, jotta saat siitä varmasti aivan tasaista. Kaada täyte pohjan päälle ja laita tartaletti jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi. Tarjoa marjojen ja/tai tuoreiden hedelmien kanssa.


2 kommenttia

  1. Voi miten kauniita kuvia ja kuulostaapa hyvältä tuo ananas tartaletissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihana kuulla. Tämä on kyllä raikas versio tartaletista!

      Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.