Nopea arkiruoka: Sienibolognese

maanantai 19. maaliskuuta 2018

Mitä sitä kaartelemaan: pasta bolognese on yksi lempiruoistani. Sen täyteläiset maut yhdistettynä pastaan ovat kertakaikkiaan loistava yhdistelmä. Jos käyttäisin sanaa lohturuoka – sana, jota inhoan – käyttäisin sitä pastabolognesta.

Nyt tein bolognesen jauhelihan sijaan sienistä – uuh, miten ihanaa! Olen laittanut aiemminkin sieniä bolognesekastikkeeseen, mutta nyt sienet pääsivät tomaattisoosin pääosaan. Reilu kourallinen kuivattuja suppilovahveroita ja kastike on täydellinen. Sienibologneseen sopii tosin varmasti melkein mitkä tahansa sienet, vaikka pannulla ensin paistetut herkkusienet tai siitakesienet.

Käytin kastikkeeseen suppilovahveroita, koska niitä on kuivattuna kaapissa edelleen vaikka kuinka paljon. Ehkä muistattekin nuorimman serkkuni Konstan, 11-vuotiaan supersienestäjän, joka keräsi niin valtavasti syksyllä suppiksia, että sai sieniä myymällä mukavasti omaa rahaa. Aina kun avaan kuiva-ainekaapin, ja näen sienet, ajattelen ihanaa sinnikästä tyyppiä vaeltamassa metsässä kori kädessä, hymy huulilla. Ensi syksynä aion lyöttäytyä sienestysseuraksi. Muuten, sain viestin, että Konstalla on kuivattuja suppilovahveroita vielä vaikka kuinka. Ja kun ne kuivattuina ne säilyvät loistavasti ties kuinka pitkään, ovat ne täysin priimaa kamaa. Jos haluat ostaa reilun pussillisen tai pari kuivattuja suppiksia todella kohtuulliseen hintaan, laita minulle sähköpostia (kokitjapotit at gmail.com) niin järjestetän asian.

Resepti

Sienibolognese

2–3 annosta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
400 g (1 prk) tomaattimurskaa (+ noin 1/2 dl vettä purkin huuhteluun)
noin 1 tl suolaa
noin 1 tl sokeria tai hunajaa
1 rkl punaviinietikkaa tai balsamicoa
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita

lisäksi
al denteksi suolatussa vedessä keitettyä spagettia
parmesaania raastettuna
tuoretta basilikaa


Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna kasarissa öljy ja kuullota sipulisilppuja keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää tomaattimurska (+vesi), suola, sokeri ja etikka. Anna poreilla kevyesti noin 20 minuuttia. Muserra suppilovahverot kourassa pieneksi muruksi ja lisää kastikkeeseen. Keitä vielä noin 10 minuuttia.

Keitä pasta kastikkeen kiehuessa. Valuta pasta ja sekoita kastike pastan sekaan. Tarjoile parmesaanin ja basilikan kanssa.


VINKKI! Jos haluat upgreidata bolognesen, lisää sipulin ja valkosipulin kanssa samaan aikaan 2 pieneksi hienonnettua varsiselleriä sekä yksi reilunkokoinen raastettu porkkana. Hauduta soffrittoa vähintään 20 minuuttia ennen tomaattimurskan lisäämistä. Soffritto antaa kastikkeelle syvän makupohjan.

5 kommenttia

  1. Rakastan itsekin tomaattisia kastikkeita, eikä ole tullut mieleen maustaa sitä suppiksilla (niitä onkin pakastin vielä pullollaan). Kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaattiset kastikkeet ovat kyllä ihan supereita, olen samaa mieltä!

      Poista
  2. Haa, mä tein eilen illalliseksi linssi-suppis-bolognesea, ja laitoin pohjalle juurikin soffritton. Todella hyvää, maussa oli "lihamaista" syvyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Samaa ajattelin suppisbolognesesta. Ehkä se syvyys tulee umamista? Ja suppiksessa on kuitenkin eri tavalla rakennetta kuin vaikka tateissa, sekin tekee varmasti osansa.

      Soffrittolle sydän. Sen tekeminen valmiiksi pakastimeen on ollut aikoihin paras oivallus arkiruoanlaiton näkökulmasta.

      Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.