Sienibolognese
Sienibolognese on ihan kuin se perinteinen bolognese, mutta kastike tehty sienistä. Nopea arkiruoka valmistuu alle puolessa tunnissa – halutessasi voit hauduttaa kastiketta pidempäänkin.
Käytin kastikkeeseen kuivattuja suppilovahveroita, mutta yhtä hyvin voit käyttää myös tuoreita sieniä. Suppilovahveroiden lisäksi kastikkeeseen sopivat esimerkiksi mustatorvisienet, kehnäsienet ja vaikka paistetut tuoreet herkkusienet tai siitakesienet.
Kuivattuja sieniä kastikkeeseen menee reilu kourallinen, tuoreita litran verran. Sienien määrä ei ole tarkka, mutta jos laitat enemmän kuivattuja sieniä, lisää tarvittaessa hieman nestettä.
Kokeile myös näitä herkullisia ja helppoja sieniruokia, jotka sopivat myös arkeen:
- Sienirisotto
- Paistetut gnocchi sienillä – nopea arkiruoka
- Miso-sienet – käytä vaikka ihanaan kulhoruokaan
Sienibolognese
Raaka-aineet
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 400 g tomaattimurskaa (tai paseerattua tomaattia)
- 1 dl vettä (huuhdo tomaattimurskapurkki)
- 1 tl suolaa
- 1-2 tl sokeria tai hunajaa
- 1 rkl punaviinietikkaa tai balsamicoa
- reilu kourallinen kuivattuja suppilovahveroita (tai noin litra tuoreita paistettuna)
lisäksi
- pastaa
- parmesaania raastettuna (voi jättää pois)
- tuoretta basilikaa (voi jättää pois)
Tee näin
- Hienonna sipuli ja valkosipuli.
- Kuumenna kasarissa öljy ja kuullota sipulisilppuja keskilämmöllä muutama minuutti.
- Lisää tomaattimurska, vesi, suola, sokeri ja etikka.
- Muserra suppilovahverot kourassa pieneksi muruksi ja lisää kastikkeeseen.
- Anna poreilla kevyesti vähintään 20 minuuttia.
- Maista kastiketta ja säädä tarvittaessa suolan, makeuden ja hapon tasapainoa.
- Keitä pasta kastikkeen kiehuessa. Valuta pasta ja sekoita kastike pastan sekaan.
- Tarjoile halutessasi parmesaanin ja basilikan kanssa.