Stifado eli kreikkalainen lihapata

keskiviikko 7. maaliskuuta 2018


Pitkään uunissa hautuvat padat ovat parasta kevättalven ruokaa. Ja melkein parasta ruokaa milloin vain, koska ruoka laittaa käytännössä itse itsensä. Esivalmisteluihin menee alle vartti, eikä stifado eli kreikkalaistyylinen lihapata säikähdä, jos se odottelee uunissa hieman aiottua pidempään.





Rakastan stifadon tuoksua. Uunista leviää kotiin kanelinen tuoksu – ihan kuin olisi pullapäivä. Se tietysti saattaa aiheuttaa myrtyneitä ilmeitä, kun pullan sijasta uunista löytyy lihapata, mutta ilmeet kirkastuvat varmasti, kun on ruoka-aika. Stifado on nimittäin  i h a n a a!

Ajatus tomaattisesta lihapadasta lähti avatusta punaviinistä, jota ei tullut juotua. Viini lihojen päälle pataan, sekaan tomaattia, sipulia ja mausteita, ja koko komeus uuniin moneksi tunniksi hautumaan. Täydellistä! Tätähän voisi tehdä vaikka pääsiäisenä lampaan lihasta. Stifadon kanssa sopii riisi tai paahdetut perunalohkot. Salaatiksi käy täydellisesti uunissa paahdettu kreikkalainen salaatti.









Resepti






Stifado eli kreikkalainen lihapata

4–6 annosta


1 kg naudan paistia (sisä- tai kulmapaisti)
3 rkl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
2 sipulia
4–6 valkosipulinkynttä
3 rkl tomaattipyrettä
400 g (1 prk) tomaattimurskaa
noin 5 dl punaviiniä
2 tl suolaa
2–4 laakerinlehteä
2 kanelitankoa


Leikkaa paisti 2–3 cm:n kuutioiksi. Kuori ja lohko sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna uuninkestävässä padassa öljy ja ota lihapaloihin pinta kiinni pienissä erissä. Kun kaikki lihapalat on esipaistettu, laita kaikki ainekset pataan.

Kypsennä lihapataa 120 asteessa vähintään kolme tuntia eli kunnes liha on hyvin mureaa. Tarjoa lihapata riisin tai perunoiden kanssa.

_____



14 kommenttia

  1. Kummasti ne ajatukset on jo pääsiäisen herkuissa, vaikka aikaa on vielä viikkoja ;) Stifado on to do -listalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Stifado kannattaa pitää listalla, oli todella hyvää!

      Jep, pääsiäinen on kyllä mahtava ruokajuhla :)

      Poista
  2. Stifado ON ihanaa. Ja vie välittömästi lautasmatkalle Kreikan saaristoon, sinne missä valkoiset purjeet kiidättävät venettä pitkin turkoosia vettä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla ajatuksella kohti kesää!

      Poista
  3. Niin herkullinen just tällaiseen talviaikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on just noin, vaikka miksipä stifadoa ei voisi syödä kesälläkin!

      Poista
  4. Nam! <3 mun on pakko antaa erityismaininta että rakastan noita lautasia! Kadehdin syksyllä kun martoilla oli noita sinisinä! Haluan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ne on kyllä aivan ihanat. Minulla on niitä iso läjä – hovihankkijani (eli äiti) löytää ihailtavan usein aarteita, joista tietää minun pitävän.

      Poista
  5. Ooh, tämä tosiaan olisi oiva herkku pääsiäispöytään!

    -Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Just hyvä, kun voi ulkoilla tai lekotella, kun ruoka valmistuu itsekseen.

      Poista
  6. Se kanelintuoksu, joka stifadopadasta leijailee, se on niin mahtava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Kun herra kokki tuli kotiin, ja stifado oli uunissa, hän hihkaisi onnellisena, että "täällä tuoksuu pulla". Nooo, melkein ainakin.

      Poista
  7. Pataruoat on niin herkkua kylmillä ilmoilla. Täälläkin silmiini osui heti nuo ihanat lautaset! Ooohhh, minäkin haluan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä sekä pataruoista että lautasista <3

      Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.